0 0
Κιουνεφέ… της δίαιτας!

Κιουνεφέ… της δίαιτας!

Features:
  • Vegetarian
  • Protein Rich
  • Egg Free
  • Pot
  • 35 mins
  • Serves 12 μερίδες
  • Μέτριο

Ingredients

Κιουνεφέ… και μόνο που το σκέφτομαι οι σιελογόνοι αδένες μου ενεργοποιούνται, χαχαχα! Ένα από τα αγαπημένα μου (και όχι μόνο!) γλυκά της Ανατολής, που όμως μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα στο σπίτι. Το μόνο μειονέκτημά του είναι ότι πρέπει να φαγωθεί ζεστό. Έτσι, θα φτιάξουμε 3 μερίδες (μιας και τόσες μας βγάζει το πακέτο του καταϊφιού, και θα τις έχουμε έτοιμες στο ψυγείο για ψήσιμο.

Το κιουνεφέ μπορεί να γίνει ψητό ή τηγανητό. Επειδή χρησιμοποιούμε λάδι καρύδας (που αυξάνει το μεταβολισμό!!!), το οποίο δεν οξειδώνεται και δεν καταστρέφεται ούτε στο τηγάνισμα, μπορούμε να το κάνουμε όπως μας αρέσει περισσότερο. Εγώ προτιμώ να το τηγανίζω, μιας και γίνεται πολύ πιο γρήγορα, και μπορώ να το γυρνάω από την κάτω πλευρά του πιο εύκολα στο τηγάνι από ότι στο φούρνο. Αν όμως εσείς θέλετε μπορείτε να το ψήσετε, στο φούρνο στους 160-180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Το κιουνεφέ είναι ένας συνδυασμός καταϊφιού, τυριού και σιροπιού που είναι ακαταμάχητος. Να φανταστείτε ότι εμείς προτιμούμε συνήθως για τις οικογενειακές μας εξόδους, ένα συγκεκριμένο μαγαζί όχι μόνο για το φαγητό του, αλλά κυρίως για το γλυκό, γιατί είναι το μόνο που σερβίρει κιουνεφέ στην πόλη! Επίσης, μας κάνει τη χάρη και αντί για σιρόπι ζάχαρης, μας βάζει μέλι, έτσι το απολαμβάνουμε ακόμα περισσότερο μαζί με τα παιδιά μας που έχουν μάθει και παραγγέλνουν: «κυρία Ελένη, ένα κιουνεφέ με μέλι!»

Η κυρία Ελένη, που κατάγεται από την Πόλη, φέρνει ειδικό τυρί για το κιουνεφέ της από εκεί. Επειδή, το τυρί αυτό δεν υπάρχει εδώ, ή τουλάχιστον είναι δύσκολο να βρεθεί, μπορείτε να προτιμήσετε μοτσαρέλα ή μία γλυκιά γραβιέρα όπως κάνω εγώ. Και κασέρι μπορείτε να βάλετε, αρκεί να μην είναι πολύ αλμυρό.

 

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 135 times, 1 visits today)


Ingredients

1 πακέτο (450γρ) καταϊφι
150γρ λιωμένο λάδι καρύδας καλύτερα άοσμο
300-450γρ τριμμένη γλυκιά γραβιέρα ή ένα ήπιο κασέρι της αρεσκείας σας (όχι πολύ αλμυρό) ανάλογα με το πόσο γεμάτο θέλετε το γλυκό σας, αν δηλαδή θα βάλετε 100 ή 150γρ τυρί σε κάθε μερίδα
450γρ σιρόπι αγάβης ή μέλι
λίγο τριμμένο ωμό φυστίκι Αιγίνης για το σερβίρισμα

Βήματα

1
OK!

Βάλτε το καταϊφι σε μία λεκάνη ή μένα μεγάλο μπωλ και "ανοίξτε" το με τα χέρια σας.

2
OK!

Προσθέστε το λάδι και ανακατέψτε καλά, φροντίζοντας να καλυφθεί το καταϊφι παντού με το λάδι. (Σημείωση: αν πάρετε κατεψυγμένο καταΐφι, θα πρέπει να περιμένετε να ξεπαγώσει καλά πριν το ανακατέψετε με το λάδι και ιδανικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.)

3
OK!

Πάρτε τρία ταψάκια, ή τάπερ διαμέτρου περίπου 24εκ και τοποθετήστε σε καθένα στον πάτο 100γρ από το καταϊφι με το λάδι, πατήστε το καλά.

4
OK!

Ρίξτε από πάνω 100γρ τυρί (ή 150 αν το θέλετε πιο πλούσιο) και ξανά άλλα 100γρ από το καταϊφι. Πατήστε καλά με τα χέρια σας, ώστε να γίνει όσο πιο επίπεδο γίνεται. Έτσι μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο έως και 15 μέρες. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε ένα μεγάλο κιουνεφέ σε ταψί, που όμως θα ψηθεί στο φούρνο γιατί δε θα χωράει στο τηγάνι σας (δείτε εισαγωγή).

5
OK!

Όταν θέλετε να το ψήσετε, πάρτε μία μερίδα, βάλτε τη στο τηγάνι σας και σε μέτρια φωτιά, περιμένετε μέχρι να ροδίσει ο πάτος. Γυρίστε από τη άλλη μεριά και περιμένετε πάλι μέχρι να ροδίσει ο πάτος.

6
OK!

Ετοιμάστε το σιρόπι εν τω μεταξύ, βάζοντας 150γρ σιρόπι αγάβης ή μέλι (για την κάθε μερίδα) με λίγο νερό, και ανακατέψτε με ένα κουτάλι (προτιμήστε το σιρόπι αγάβης αν το θέλετε πιο διαιτητικό). ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΡΑΣΕΤΕ. Βάλτε τόσο νερό ώστε να γίνει λίγο πιο ρευστό (ανάλογα με το μέλι ή την αγάβη θα χρειάζεται λιγότερο ή περισσότερο νερό, να έχει πάντως τη σύσταση του σιροπιού).

7
OK!

Μόλις είναι έτοιμο το κιουνεφέ στο τηγάνι, βάλτε το σε ένα πιάτο και έτσι καυτό όπως είναι περιχύστε το με το σιρόπι! Βάλτε και τα φυστίκια Αιγίνης από πάνω. Απλά μαγικό...!



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Προσθήκη στη συλλογή των συνταγών μου

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Πώς σας φάνηκε η συνταγή ?

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτή τη συνταγή ακόμα, γράψτε τη δική σας στο παρακάτω πλαίσιο
προηγούμενο
Ωμοφαγικά παστάκια
επόμενο
Γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Σχολιάστε