0 0
Μελιτζάνες κοκκινιστές με ξινόχοντρο τραχανά

Μελιτζάνες κοκκινιστές με ξινόχοντρο τραχανά

Features:
  • Vegan
  • Dairy Free
  • Vegetarian
  • Egg Free
  • Pot
  • Diet Friendly
  • Fiber Rich
  • 55 mins
  • Serves 4
  • Εύκολο

Ingredients

  • ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
  • ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΧΑΝΑ

Οι μελιτζάνες είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά, γιατί όπως και να τις μαγειρέψεις είναι νόστιμες! Μέσα σε τουρλού ή φαγητά κατσαρόλας, σε γέμιση, σε σαλάτα με όσπρια, ή απλά ψητή στη σχάρα είναι ένα λαχανικό με έντονη γεύση, που μου θυμίζει κατ’ ευθείαν τη γιαγιά μου… έφτιαχνε συχνά παπουτσάκια, τα οποία λατρεύω. Μιας και έχω κόψει εδώ και χρόνια το κρέας όμως δεν τα απολαμβάνω, και δεν έχω πειραματιστεί ακόμα να τα φτιάξω!

Σε αυτή τη συνταγή είπα να συνδυάσω τη γλυκιά μελιτζάνα με ένα ξινόχοντρο τραχανά που βρήκα σε ένα παραδοσιακό παντοπωλείο. Ταίριαξαν πραγματικά τέλεια, όμως αν εσείς δε θέλετε να φάτε τραχανά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορκοτό ή πληγούρι για τη νηστίσιμη (και vegan) εκδοχή του πιάτου. Βέβαια, η ξινή επίγευση του τραχανά δένει απίστευτα με τη γλυκιά κοκκινιστή μελιτζάνα και είναι ένα φαγητό χορταστικό και νόστιμο.

Μπορείτε να το εμπλουτίσετε και με άλλα καλοκαιρινά λαχανικά, επειδή εγώ όμως προτιμώ γενικά τις λιτές και ευδιάκριτες γεύσεις, περιορίστηκα στη μελιτζάνα για να είναι πιο γεμάτη η γεύση της. Πειραματιστείτε και δείτε τι αρέσει σε εσάς, όπως και να έχει ο τραχανάς σίγουρα ταιριάζει με όλα τα λαχανικά, ακόμα και με το σπανάκι όπως είδαμε παλαιότερα και στην τραχανόσουπα που οι δικοί μου στο σπίτι λατρεύουν!

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 56 times, 1 visits today)


Ingredients

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
3 μέτριες μελιτζάνες σε κύβους
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. σκόδο σκόνη ή μισή σκελίδα ψιλοκομμένη
4-5 κ.σ. λιωμένο άοσμο Λάδι καρύδας
3/4 βάζο σπιτική σάλτσα ή 1 συσκευασία τριμμένη ντομάτα
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη ή ένα κύβο αν χρησιμοποιείτε
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
2 κ.γ. κόλιανδρο ξερό
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
λίγο δενδρολιβανο ξερό
λίγο μαντζουράνα ξερή
λίγο ξερό βασιλικό
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΧΑΝΑ
6 κ.σ. λιωμένο άοσμο Λάδι καρύδας
6 φρέσκα κρεμμύδάκια ψιλοκομμένα ή ένα ξερό
2 κ.γ. κόλιανδρο ξερό
4 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
2 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη
600γρ ξινόχοντρο τραχανά - για τη vegan έκδοση χρησιμοποιήστε πληγούρι ή κορκοτό
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα προαιρετικά

Βήματα

1
OK!

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

Βάλτε σε μία κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το λάδι και σωτάρετε για 1-2 λεπτά.

2
OK!

Προσθέστε τις μελιτζάνες και σωτάρετέ τες και αυτές για άλλα 1-2 λεπτά.

3
OK!

Προσθέστε τη σάλτσα και όλα τα μυρωδικά, ανακατέψτε καλά και αφήστε να σιγοβράσουν για 30-40 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

4
OK!

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΧΑΝΑ

Προς το τέλος προσθέστε το μαϊντανό, ή ακόμα και αφού σβήσετε τη φωτιά για να είναι πιο ζωντανό το χρώμα του.

5
OK!

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΧΑΝΑ (ή το πληγούρι/κορκοτό)

Βάλτε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα, ανακατέψτε τα καλά και σωτάρετε για 1-2 λεπτά, να καβουρδιστεί λίγο ο τραχανάς.

6
OK!

Εν τω μεταξύ βράστε 1,5 λίτρο περίπου νερό και ρίξτε το αφού κοχλάσει στον τραχανά ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήστε το να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου. Προσθέστε νερό ανάλογα με το πόσο πηχτό θέλετε τον τραχανά σας, καθώς βράζει και βλέπετε πόσο πήζει. Εγώ όπως βλέπετε και στη φωτοραφία, για αυτό το πιάτο τον κάνω λίγο πηχτό.

7
OK!

Σερβίρετε τον τραχανά με τις μελιτζάνες από πάνω, στο κέντρο του πιάτου. Ρίξτε λίγο μαϊντανό και φρέσκο ελαιόλαδο (προαιρετικά).



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Προσθήκη στη συλλογή των συνταγών μου

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Πώς σας φάνηκε η συνταγή ?

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτή τη συνταγή ακόμα, γράψτε τη δική σας στο παρακάτω πλαίσιο
προηγούμενο
Τάρτα βανίλιας με φρούτα
επόμενο
Κρέμα λεμονιού με σμέουρα

Σχολιάστε