Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
-
3 μέτριες μελιτζάνες σε κύβους
-
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1/2 κ.γ. σκόδο σκόνη ή μισή σκελίδα ψιλοκομμένη
-
4-5 κ.σ. άοσμο λάδι καρύδας
-
3/4 βάζο σπιτική σάλτσα ή 1 συσκευασία τριμμένη ντομάτα
-
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη
-
1 κ.γ. φυσικό θαλασσινό αλάτι
-
2 κ.γ. κόλιανδρο ξερό
-
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
-
λίγο δενδρολιβανο ξερό
-
λίγο μαντζουράνα ξερή
-
λίγο ξερό βασιλικό
-
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
-
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΧΑΝΑ
-
6 κ.σ. άοσμο λάδι καρύδας
-
6 φρέσκα κρεμμύδάκια ψιλοκομμένα ή ένα ξερό
-
2 κ.γ. κόλιανδρο ξερό
-
4 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
-
2 κ.γ. φυσικό θαλασσινό αλάτι
-
2 κ.γ. http://paneri.gr/product/veggie-gojimix/">σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη
-
600γρ ξινόχοντρο τραχανά - για τη vegan έκδοση χρησιμοποιήστε πληγούρι ή κορκοτό
-
ελαιόλαδο για το σερβίρισμαπροαιρετικά
Οι μελιτζάνες είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά, γιατί όπως και να τις μαγειρέψεις είναι νόστιμες! Μέσα σε τουρλού ή φαγητά κατσαρόλας, σε γέμιση, σε σαλάτα με όσπρια, ή απλά ψητή στη σχάρα είναι ένα λαχανικό με έντονη γεύση, που μου θυμίζει κατ’ ευθείαν τη γιαγιά μου… έφτιαχνε συχνά παπουτσάκια, τα οποία λατρεύω. Μιας και έχω κόψει εδώ και χρόνια το κρέας όμως δεν τα απολαμβάνω, και δεν έχω πειραματιστεί ακόμα να τα φτιάξω!
Σε αυτή τη συνταγή είπα να συνδυάσω τη γλυκιά μελιτζάνα με ένα ξινόχοντρο τραχανά που βρήκα σε ένα παραδοσιακό παντοπωλείο. Ταίριαξαν πραγματικά τέλεια, όμως αν εσείς δε θέλετε να φάτε τραχανά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορκοτό ή πληγούρι για τη νηστίσιμη (και vegan) εκδοχή του πιάτου. Βέβαια, η ξινή επίγευση του τραχανά δένει απίστευτα με τη γλυκιά κοκκινιστή μελιτζάνα και είναι ένα φαγητό χορταστικό και νόστιμο.
Μπορείτε να το εμπλουτίσετε και με άλλα καλοκαιρινά λαχανικά, επειδή εγώ όμως προτιμώ γενικά τις λιτές και ευδιάκριτες γεύσεις, περιορίστηκα στη μελιτζάνα για να είναι πιο γεμάτη η γεύση της. Πειραματιστείτε και δείτε τι αρέσει σε εσάς, όπως και να έχει ο τραχανάς σίγουρα ταιριάζει με όλα τα λαχανικά, ακόμα και με το σπανάκι όπως είδαμε παλαιότερα και στην τραχανόσουπα που οι δικοί μου στο σπίτι λατρεύουν!
Ingredients
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ |
|
3 μέτριες μελιτζάνες σε κύβους | |
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο | |
1/2 κ.γ. σκόδο σκόνη ή μισή σκελίδα ψιλοκομμένη | |
4-5 κ.σ. άοσμο λάδι καρύδας | |
3/4 βάζο σπιτική σάλτσα ή 1 συσκευασία τριμμένη ντομάτα | |
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη | |
1 κ.γ. φυσικό θαλασσινό αλάτι | |
2 κ.γ. κόλιανδρο ξερό | |
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά | |
λίγο δενδρολιβανο ξερό | |
λίγο μαντζουράνα ξερή | |
λίγο ξερό βασιλικό | |
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό | |
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΧΑΝΑ |
|
6 κ.σ. άοσμο λάδι καρύδας | |
6 φρέσκα κρεμμύδάκια ψιλοκομμένα ή ένα ξερό | |
2 κ.γ. κόλιανδρο ξερό | |
4 κ.γ. πάπρικα γλυκιά | |
2 κ.γ. φυσικό θαλασσινό αλάτι | |
2 κ.γ. http://paneri.gr/product/veggie-gojimix/">σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη | |
600γρ ξινόχοντρο τραχανά - για τη vegan έκδοση χρησιμοποιήστε πληγούρι ή κορκοτό | |
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα |
Steps
1
Done
|
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣΒάλτε σε μία κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το λάδι και σωτάρετε για 1-2 λεπτά. |
2
Done
|
Προσθέστε τις μελιτζάνες και σωτάρετέ τες και αυτές για άλλα 1-2 λεπτά. |
3
Done
|
Προσθέστε τη σάλτσα και όλα τα μυρωδικά, ανακατέψτε καλά και αφήστε να σιγοβράσουν για 30-40 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. |
4
Done
|
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΧΑΝΑΠρος το τέλος προσθέστε το μαϊντανό, ή ακόμα και αφού σβήσετε τη φωτιά για να είναι πιο ζωντανό το χρώμα του. |
5
Done
|
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΧΑΝΑ (ή το πληγούρι/κορκοτό)Βάλτε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα, ανακατέψτε τα καλά και σωτάρετε για 1-2 λεπτά, να καβουρδιστεί λίγο ο τραχανάς. |
6
Done
|
Εν τω μεταξύ βράστε 1,5 λίτρο περίπου νερό και ρίξτε το αφού κοχλάσει στον τραχανά ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήστε το να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου. Προσθέστε νερό ανάλογα με το πόσο πηχτό θέλετε τον τραχανά σας, καθώς βράζει και βλέπετε πόσο πήζει. Εγώ όπως βλέπετε και στη φωτοραφία, για αυτό το πιάτο τον κάνω λίγο πηχτό. |
7
Done
|
Σερβίρετε τον τραχανά με τις μελιτζάνες από πάνω, στο κέντρο του πιάτου. Ρίξτε λίγο μαϊντανό και φρέσκο ελαιόλαδο (προαιρετικά). |