Ingredients
-
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
-
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-
1/2 ρίζα φινόκιο ψιλοκομμένη
-
3 καρότα σε ψιλές ροδέλες
-
1 μικρή ή 1/2 μεγάλη σελινόριζα ψιλοκομμένη
-
2 κοτσάνια σέλινου ψιλοκομμένα
-
3-4 μέτριες πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια
-
500γρ νωπά άσπρα ή καφέ μανιτάρια σε ροδέλες
-
20γρ αποξηραμένα μανιτάρια porciniθα τα βρείτε σε συσκευασία στα σούπερ μάρκετ
-
30γρ αποξηραμένα άγρια μανιτάρια δάσουςθα τα βρείτε σε συσκευασία στα σούπερ μάρκετ
-
2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
πιπέρι
-
10-15 βελόνες δενδρολίβανο
-
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρηή 1 κύβο λαχανικών αν χρησιμοποιείτε
-
80-90γρ κρέμα γάλακτος σόγιαςή άλλη φυτική κρέμα γάλακτος, όπως καρύδας, ρυζιού κτλ
-
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Στο δεύτερο όροφο της πολυκατοικίας που μένω έχουμε αγαπημένους γείτονες και φίλους, το Γρηγόρη και τη Φώνη. Ο Γρηγόρης είναι δεινός μάγειρας, ό,τι και να φας από τα χέρια του είναι πεντανόστιμο, ξέρει δε να συνδυάζει γεύσεις και κρασιά όπως κανείς άλλος καθώς λόγω της δουλειάς του επισκέπτεται τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Κάθε βραδιά γευσιγνωσίας με το Γρηγόρη είναι μία απίστευτη εμπειρία!
Πριν λίγες μέρες λοιπόν, με παίρνει τηλέφωνο η Φώνη και μου φέρνει να δοκιμάσω μία φανταστική σούπα vegan καθώς ξέρει τις γευστικές μου προτιμήσεις. Μανιτάρια, φινόκιο, πατάτα, καρότα και άλλα καλά μαζί με αρωματικό λάδι σκόρδου και δενδρολίβανου… θεσπέσια! Ζήτησα λοιπόν τη συνταγή και τη μοιράζομαι μαζί σας γιατί είναι υπέροχη για ένα ελαφρύ βραδυνό τώρα που ο καιρός κρυώνει σιγά σιγά. Επειδή περιέχει πολλά μανιτάρια η σούπα αυτή θεωρείται και πλούσια σε πρωτεΐνη και είναι πολύ χορταστική. Επειδή εγώ δεν έχω τα αρωματικά λάδια του Γρηγόρη, χρησιμοποιώ ξεχωριστά τα αρωματικά, όμως αν θέλετε μπορείτε να ετοιμάσετε τα δικά σας. Βάζετε σε γυάλινο βάζο καλής ποιότητας ελαιόλαδο και προσθέτετε σκελίδες σκόρδου ή δενδρολίβανο, μαζί ή ξεχωριστά. Τα αφήνετε και με τον καιρό το λάδι σας θα γίνεται όλο και πιο αρωματικό.
Στη συνταγή θα σας γράψω τα υλικά που είχα και χρησιμοποίησα εγώ, όμως μπορείτε να προσθέσετε και δικά σας ανάλογα με το τι έχετε στο ψυγείο σας την ημέρα που θα τη φτιάξετε. Όπως πάντα, πειραματιστείτε με τις αγαπημένες σας γεύσεις!
Ingredients
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο | |
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο | |
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα | |
1/2 ρίζα φινόκιο ψιλοκομμένη | |
3 καρότα σε ψιλές ροδέλες | |
1 μικρή ή 1/2 μεγάλη σελινόριζα ψιλοκομμένη | |
2 κοτσάνια σέλινου ψιλοκομμένα | |
3-4 μέτριες πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια | |
500γρ νωπά άσπρα ή καφέ μανιτάρια σε ροδέλες | |
20γρ αποξηραμένα μανιτάρια porcini | |
30γρ αποξηραμένα άγρια μανιτάρια δάσους | |
2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
πιπέρι | |
10-15 βελόνες δενδρολίβανο | |
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη | |
80-90γρ κρέμα γάλακτος σόγιας | |
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα |
Steps
1
Done
|
Βάζετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το φινόκιο, τη σελινόριζα, το σέλινο και τα νωπά μανιτάρια και τα αχνίζετε για 10 λεπτά περίπου σε δυνατή φωτιά. Δε χρειάζεται να βάλετε νερό γιατί τα μανιτάρια θα βγάλουν τα υγρά τους, έτσι σκεπάστε τα πρώτα 5 λεπτά την κατσαρόλα και ανοίξτε το καπάκι μετά ανακατεύοντας για να φύγουν οι υδρατμοί. |
2
Done
|
Στη συνέχεια προσθέστε όλα τα άλλα υλικά εκτός της κρέμας γάλακτος και του ελαιόλαδου, το δενδρολίβανο βάλτε το σε ένα τούλινο πουγκάκι, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, για να μπορέσετε να το αφαιρέσετε στο τέλος. Αφήστε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου σκεπάζοντας τα με νερό, τόσο που να είναι 1-2 δάχτυλα πάνω από τα λαχανικά σας. |
3
Done
|
Μετά το βράσιμο και αφού έχουν μαλακώσει οι πατάτες, σβήστε τη φωτιά και αφαιρέστε την κατσαρόλα από το μάτι για να σταματήσει ο βρασμός. Αφαιρέστε το πουγκάκι με το δενδρολίβανο.Θα πολτοποιήσετε μέρος της σούπας: χρησιμοποιήστε ένα στικ μπλέντερ και κάντε το μέσα στην κατσαρόλα αλλά αφήστε λίγα υλικά μην την κάνετε εντελώς βελουτέ ή αν δεν έχετε τέτοιο μπλέντερ, αφαιρέστε μέρος της σούπας, τη μισή περίπου και χτυπήστε την στο μούλτι ή το κανονικό σας μπλέντερ και ξαναρίξτε τη στην κατσαρόλα. Έτσι, θα αισθάνεστε μέρος των μανιταριών, της πατάτας και των καρότων όταν θα τρώτε. |
4
Done
|
Ανακατέψτε καλά τη σούπα και ρίξτε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. |
5
Done
|
Σερβίρετε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε κάθε μερίδα. |