Ingredients
-
1.160γρ φρέσκο σπιτικό αμυγδαλόγαλα ή γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδαςή άλλο φυτικό γάλα της αρεσκείας σας
-
80γρ ρύζι μπασμάτι
-
1/3 κ.γ. σποράκια φυσικής βανίλιας ή 1 σταγόνα αιθέριου ελαίου βανίλιας
-
1/2 κ.γ. κανέλα
-
300γρ σιρόπι αγάβης (αν το γάλα σας έχει γλυκαντικά βάλτε 200γρ)ή μέλι
-
25γρ corn flour (2 γεμάτες κ.σ. περίπου)
Το ρυζόγαλο μου άρεσε από μικρό κοριτσάκι… Τα καλοκαίρια πήγαινα στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού στην Περαία, από όπου έχω και τις πιο όμορφες παιδικές αναμνήσεις. Βόλτες με τα ποδήλατα, βόλτες χωρίς ποδήλατα, η ζωή μου όλη μέρα μια βόλτα ήταν εκεί! Χανόμασταν στις αλάνες και τα πάρκα, μας έψαχναν και ακούγαμε και τα σχολιανά μας όταν γυρνούσαμε αργοπορημένοι… Υπέροχα χρόνια, με γλυκιές στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στην ψυχή μου.
Αλλά… και γλυκιές γεύσεις που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μου! Καθ’ ότι δεν έτρωγα και πολύ ως παιδί, η γιαγιά με κυνηγούσε με το χυμό και ένα μελάτο αυγό στην πλατεία να φανταστείτε, φοβόταν μην αδυνατίσω (ήμουν που ήμουν τσίγκος έτσι κι αλλιώς!) και η μαμά μου τη μαλώσει όταν θα γυρνούσα στο σπίτι. Αυτό που δε χρειαζόταν όμως να με παρακαλέσει να φάω ήταν… το λατρεμένο ρυζόγαλο… από το φούρνο του παππού… που μοσχομύριζε κανέλα και έβγαινε ζεστό ζεστό το πρωί στο πρατήριο! Τρύπωνα στο εργαστήριο του Δημήτρη, του ζαχαροπλάστη, και έπαιρνα δυο-δυο τα κεσεδάκια! Κι εγώ δεν ξέρω πόσα έτρωγα, αλλά κι εκείνος μου τα έδινε με την καρδιά του!
Κόβοντας τη ζάχαρη και το αγελαδινό γάλα λοιπόν, πριν μερικά χρόνια, ρυζόγαλο… γιοκ! όπως θα έλεγε και η γιαγιά Μαρίτσα, Σμυρνιά βλέπετε, χαχα! Έτσι, το απώθησα από τη μνήμη μου, μέχρι που άρχισα να φτιάχνω το δικό μου γάλα αμυγδάλου στο σπίτι. Είπα να κάνω μία δοκιμή, να το φτιάξω με εκείνο, και το αποτέλεσμα βγήκε απλά… ΤΕΛΕΙΟ! Όποιος δοκίμασε μέχρι σήμερα, δεν καταλαβαίνει ότι δεν έχει ζάχαρη και γάλα!!!
Το μόνο που θα πρέπει να έχετε στο νου σας, είναι ότι αν παίρνετε έτοιμο συσκευασμένο γάλα αμυγδάλου, ίσως έχει μία γεύση καβουρδισμένου αμύγδαλου, καθώς τα περισσότερα φτιάχνονται έτσι. Ψάξτε για κάποιο γάλα αμυγδάλου, χωρίς άρωμα ψημένου αμύγδαλου ή προτιμήστε το δικό σας αγαπημένο φυτικό γάλα, πχ. σόγιας, βρώμης, κινόα, ρυζιού, φουντουκιού κτλ. Αντί για ρύζι καρολίνα, ή ότι άλλο βάζουν κλασικά στο ρυζόγαλο, θα προτιμήσουμε ρύζι μπασμάτι,καθ’ ότι είναι πιο εύπεπτο και έχει λιγότερη “κόλλα”, μπορείτε να βάλετε και ολικής απλά θα χρειαστεί λίγος παραπάνω χρόνος βρασίματος. Προσθέστε ακόμα και κακάο για μία σοκολατένια εκδοση!
Ingredients
1.160γρ φρέσκο σπιτικό αμυγδαλόγαλα ή γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας | |
80γρ ρύζι μπασμάτι | |
1/3 κ.γ. σποράκια φυσικής βανίλιας ή 1 σταγόνα αιθέριου ελαίου βανίλιας | |
1/2 κ.γ. κανέλα | |
300γρ σιρόπι αγάβης (αν το γάλα σας έχει γλυκαντικά βάλτε 200γρ) | |
25γρ corn flour (2 γεμάτες κ.σ. περίπου) |
Steps
1
Done
|
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το 1 κιλό γάλα (κρατάτε τα 160γρ στην άκρη σε ένα μπωλ), το ρύζι, την κανέλα, τη βανίλια και την αγάβη και ανακατεύετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει το μείγμα. Μόλις πάρει μία βράση, μειώνετε στη μεσαία τη φωτιά (εμένα κυμαίνεται από 1-9, το βάζω στο 6) και αφήνετε να βράσει για 13 λεπτά, αν θέλετε το ρύζι να κρατάει λίγο στο δόντι που λέμε, εμένα μου αρέσει έτσι. Αν θέλετε το ρύζι να είναι τελείως μαλακό θα το αφήσετε 15 λεπτά. |
2
Done
|
Ρίχνετε στο μπωλ με το υπόλοιπο γάλα και διαλύετε το corn flour. Στο τέλος του βρασμού, το ρίχνετε στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει, θα χρειαστούν μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Ανακατέψτε για 1 λεπτό και αποσύρετε από τη φωτιά. |
3
Done
|
Μοιράστε το καλύτερα σε 8-10 γυάλινα μπωλ, αποφύγετε το πλαστικό καθώς με τη θερμοκρασία δε συστήνεται, και αφού κρυώσουν τελείως καλύψτε τα μπωλ σας με διάφανη ζελατίνα για να τα διατηρήσετε στο ψυγείο. Διατηρούνται για 3-4 μέρες. |
4
Done
|
Στο σερβίρισμα πασπαλίστε λίγη κανέλα από πάνω. |