0 0
Φάβα με μπρόκολο και εστραγκόν

Φάβα με μπρόκολο και εστραγκόν

Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Freezer
  • Gluten Free
  • Pot
  • Protein Rich
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 40 mins
  • Serves 4-5
  • Easy

Ingredients

Τα όσπρια γενικά μου αρέσουν με εξαίρεση τα κουκιά… δεν κατάλαβα ποτέ τι τους βρίσκουν! Η φάβα δε είναι από τα αγαπημένα μου, λιωμένη με λαδάκι και φρέσκο κρεμμύδι και συνοδεία μαύρου μυρωδάτου ζεστού ψωμιού! Μπορώ να φάω μόνο αυτό για ολόκληρο γεύμα.

Σε αυτή τη συνταγή, η φάβα γίνεται σούπα. Αν δε έχετε φάβα μπορείτε να βάλετε φακή, δε θα χυλώσει όμως το ίδιο, μιας και η φάβα έχει την ιδιότητα να “λιώνει” πιο εύκολα. Χρησιμοποιήστε διάφορα λαχανικά, σαν αυτά που χρησιμοποίησα εγώ ή ότι έχει απομείνει στο ψυγείο σας και προσθέστε τα μυρωδικά.

Ο guest star αυτής της συνταγής είναι το εστραγκόν, που είναι ένα ιδιαίτερο μπαχαρικό. Τα φύλλα του εστραγκόν περιέχουν ιώδιο, κάλιο και βιταμίνες Α και C. Το έγχυμα των φύλλων του μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της ναυτίας, του λόξυγκα, της αϋπνίας και δρα ως χωνευτικό, ορεκτικό και τονωτικό. Θεωρείται το μυρωδικό των καλοφαγάδων!

Επειδή το εστραγκόν έχει δυνατή γεύση, θα πρέπει να βάζουμε μικρές ποσότητες στα φαγητά μας. Επίσης, θα πρέπει να το προσθέτουμε στο φαγητό προς το τέλος του μαγειρέματος, διαφορετικά θ’ αλλοιωθεί η γεύση του και θα χαθεί το άρωμά του. Δεν ταιριάζει με άλλα μυρωδικά, εκτός από το λεμόνι και τα μικρά κρεμμυδάκια.

Το φαγητό αυτό διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα, ή περισσότερο στην κατάψυξη. Προτιμήστε να το αποθηκεύσετε σε αεροστεγή δοχεία ή δοχεία σιλικόνης.

Χρήσιμη πληροφορία: Είναι εντομοαπωθητικό φυτό. Μια γλάστρα με εστραγκόν θα κρατήσει μακριά – και, πάνω απ’ όλα, με οικολογικό τρόπο – μύγες, κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα!!! Μαζί με το βασιλικό, λοιπόν, και μία γλάστρα εστραγκόν στο μπαλκόνι από φέτος!

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 792 times, 1 visits today)


Ingredients

2 κούπες φάβα κίτρινη ή πράσινη
1 καρότο σε ροδέλες
1/4 γογγύλι ή άλλο ρεπάνι αν ειναι μεγάλα ή 1-2 μικρά ρεπανάκια σε μικρές ροδέλες ή στικ
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 πράσο σε ψιλές ροδέλες
1 πορτοκαλί παντζάρι ψιλοκομμένο σε κυβάκια ή ένα κόκκινο, απλά θα πάρει χρώμα όλο το φαγητό
4-5 κοτσανάκια μπρόκολο
2 κ.γ. θαλλασινό αλάτι
2 κ.γ. σκόνη λαχανικών ή ένα κύβο αν χρησιμοποιείτε
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή και λίγη καυτερή αν σας αρέσουν τα πικάντικα
3 φύλλα δάφνης
2 κ.γ. εστραγκόν
χυμός από 2 λάιμ ή λεμόνια
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
πιπέρι (προαιρετικά)

Steps

1
Done

Στην αρχή αχνίζετε το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, το παντζάρι, το ρεπάνι με λίγο νερό.

2
Done

Ξεχωρίζετε τα ανθάκια από το μπρόκολο και βάζετε τα κοτσανάκια ψιλοκομμένα στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα που αχνίζονται.

3
Done

Προσθέτετε τη φάβα, τα μυρωδικά ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ, το αλάτι και νερό, ώστε να καλυφθούν και 2-3 δάχτυλα πιο πάνω. Αφήνετε να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά.

4
Done

Μολις δείτε ότι μαλάκωσε η φάβα, με το εργαλείο για τον πουρέ, πατάτε λίγο στον πάτο της κατσαρόλας να λιώσει λίγη από τη φάβα για να χυλώσει το φαγητό καλύτερα. Στη συνέχεια αφαιρείτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

5
Done

Περιμένετε 2-3 λεπτά να σταματήσει η βρασμός, και ρίχνετε τα ανθάκια του μπρόκολου και το εστραγκόν.

6
Done

Σερβίρετε με ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι σε κάθε πιάτο μαζί με χυμό λάιμ (ή λεμονιού).



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Bounty
next
Πουγκιά με καραμελωμένα κυδώνια και μήλα

2 Comments Hide Comments

Και με φακή είναι καλό, απλά είναι λίγο διαφορετική η υφή της φάβας, πιο μαλακή και κάπως “βελουτέ”. Ε, είναι και ένας διαφορετικός τρόπος να τη φάμε!

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.