Ingredients
-
2 κούπες φάβα κίτρινη ή πράσινη
-
1 καρότο σε ροδέλες
-
1/4 γογγύλι ή άλλο ρεπάνι αν ειναι μεγάλα ή 1-2 μικρά ρεπανάκια σε μικρές ροδέλες ή στικ
-
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
-
1/2 πράσο σε ψιλές ροδέλες
-
1 πορτοκαλί παντζάρι ψιλοκομμένο σε κυβάκιαή ένα κόκκινο, απλά θα πάρει χρώμα όλο το φαγητό
-
4-5 κοτσανάκια μπρόκολο
-
2 κ.γ. θαλλασινό αλάτι
-
2 κ.γ. σκόνη λαχανικώνή ένα κύβο αν χρησιμοποιείτε
-
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιάή και λίγη καυτερή αν σας αρέσουν τα πικάντικα
-
3 φύλλα δάφνης
-
2 κ.γ. εστραγκόν
-
χυμός από 2 λάιμή λεμόνια
-
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
-
πιπέρι (προαιρετικά)
Τα όσπρια γενικά μου αρέσουν με εξαίρεση τα κουκιά… δεν κατάλαβα ποτέ τι τους βρίσκουν! Η φάβα δε είναι από τα αγαπημένα μου, λιωμένη με λαδάκι και φρέσκο κρεμμύδι και συνοδεία μαύρου μυρωδάτου ζεστού ψωμιού! Μπορώ να φάω μόνο αυτό για ολόκληρο γεύμα.
Σε αυτή τη συνταγή, η φάβα γίνεται σούπα. Αν δε έχετε φάβα μπορείτε να βάλετε φακή, δε θα χυλώσει όμως το ίδιο, μιας και η φάβα έχει την ιδιότητα να “λιώνει” πιο εύκολα. Χρησιμοποιήστε διάφορα λαχανικά, σαν αυτά που χρησιμοποίησα εγώ ή ότι έχει απομείνει στο ψυγείο σας και προσθέστε τα μυρωδικά.
Ο guest star αυτής της συνταγής είναι το εστραγκόν, που είναι ένα ιδιαίτερο μπαχαρικό. Τα φύλλα του εστραγκόν περιέχουν ιώδιο, κάλιο και βιταμίνες Α και C. Το έγχυμα των φύλλων του μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της ναυτίας, του λόξυγκα, της αϋπνίας και δρα ως χωνευτικό, ορεκτικό και τονωτικό. Θεωρείται το μυρωδικό των καλοφαγάδων!
Επειδή το εστραγκόν έχει δυνατή γεύση, θα πρέπει να βάζουμε μικρές ποσότητες στα φαγητά μας. Επίσης, θα πρέπει να το προσθέτουμε στο φαγητό προς το τέλος του μαγειρέματος, διαφορετικά θ’ αλλοιωθεί η γεύση του και θα χαθεί το άρωμά του. Δεν ταιριάζει με άλλα μυρωδικά, εκτός από το λεμόνι και τα μικρά κρεμμυδάκια.
Το φαγητό αυτό διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα, ή περισσότερο στην κατάψυξη. Προτιμήστε να το αποθηκεύσετε σε αεροστεγή δοχεία ή δοχεία σιλικόνης.
Χρήσιμη πληροφορία: Είναι εντομοαπωθητικό φυτό. Μια γλάστρα με εστραγκόν θα κρατήσει μακριά – και, πάνω απ’ όλα, με οικολογικό τρόπο – μύγες, κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα!!! Μαζί με το βασιλικό, λοιπόν, και μία γλάστρα εστραγκόν στο μπαλκόνι από φέτος!
Ingredients
2 κούπες φάβα κίτρινη ή πράσινη | |
1 καρότο σε ροδέλες | |
1/4 γογγύλι ή άλλο ρεπάνι αν ειναι μεγάλα ή 1-2 μικρά ρεπανάκια σε μικρές ροδέλες ή στικ | |
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο | |
1/2 πράσο σε ψιλές ροδέλες | |
1 πορτοκαλί παντζάρι ψιλοκομμένο σε κυβάκια | |
4-5 κοτσανάκια μπρόκολο | |
2 κ.γ. θαλλασινό αλάτι | |
2 κ.γ. σκόνη λαχανικών | |
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά | |
3 φύλλα δάφνης | |
2 κ.γ. εστραγκόν | |
χυμός από 2 λάιμ | |
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα | |
πιπέρι (προαιρετικά) |
Steps
1
Done
|
Στην αρχή αχνίζετε το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, το παντζάρι, το ρεπάνι με λίγο νερό. |
2
Done
|
|
3
Done
|
Προσθέτετε τη φάβα, τα μυρωδικά ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ, το αλάτι και νερό, ώστε να καλυφθούν και 2-3 δάχτυλα πιο πάνω. Αφήνετε να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά. |
4
Done
|
Μολις δείτε ότι μαλάκωσε η φάβα, με το εργαλείο για τον πουρέ, πατάτε λίγο στον πάτο της κατσαρόλας να λιώσει λίγη από τη φάβα για να χυλώσει το φαγητό καλύτερα. Στη συνέχεια αφαιρείτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. |
5
Done
|
Περιμένετε 2-3 λεπτά να σταματήσει η βρασμός, και ρίχνετε τα ανθάκια του μπρόκολου και το εστραγκόν. |
6
Done
|
Σερβίρετε με ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι σε κάθε πιάτο μαζί με χυμό λάιμ (ή λεμονιού). |
2 Comments Hide Comments
Μου άρεσε πολύ που χρησιμοποίησες τα φάβα ως βάση ώστε να φτιάξεις αυτή τη θρεπτικότατη σουπίτσα. Μπαίνει στη λίστα με τα “to do”
Και με φακή είναι καλό, απλά είναι λίγο διαφορετική η υφή της φάβας, πιο μαλακή και κάπως “βελουτέ”. Ε, είναι και ένας διαφορετικός τρόπος να τη φάμε!