Ingredients
-
1 κιλό σταφύλια χωρίς κουκούτσια (σουλτανίνα) καλύτερα λευκάζυγισμένα αφού αφαιρέσετε τα κοτσάνια
-
320γρ σιρόπι αγάβηςή μέλι
-
χυμό από 1/4 λεμόνι
-
1 σταγόνα αιθέριο έλαιο βανίλιας ή 1/2 στικ βανίλιαςή 1 ξυλάκι κανέλας
Από μικρή γενικά δε μου άρεζαν τα γλυκά του κουταλιού, περίεργο βέβαια καθώς ως ζαχαρολάτρης θα περίμενε κανείς να τα προτιμώ. Ίσως γιατί ήταν το γλυκό που κερνούσε η γιαγιά μου μετά την εκκλησία την Κυριακή τις γειτόνισσες; Ποιος ξέρει, το είχα πάντως στο μυαλό μου σαν το “γλυκό για γιαγιάδες”!
Μεγαλώνοντας βέβαια (και πλησιάζοντας την ηλικία της γιαγιάς μου, χιχιχι), άρχισα να δοκιμάζω διάφορα γλυκά του κουταλιού και να τα εκτιμώ διαφορετικά, ειδικά όταν ήταν σπιτικά… ξέρετε, με “σπιτική” ζάχαρη, χαχαχα! Κόβοντας τη ζάχαρη φυσικά, κόπηκαν και τα γλυκά του κουταλιού…!
Γυρνώντας από ένα ταξίδι και κάνοντας μία στάση στην κουμπάρα μου την Άρτεμη, της οποίας πολλές συνταγές θα μοιραστώ μαζί σας καθώς είναι εκπληκτική μαγείρισσα, μας κέρασε γλυκό σταφύλι χωρίς ζάχαρη… αλλά με μέλι! Οφείλω να ομολογήσω ότι τίποτα δεν είχε να ζηλέψει από το κλασικό, μόνο που δεν “έδεσε” καλά το σιρόπι. Της είπα λοιπόν ότι θα δοκιμάσω κι εγώ στα χνάρια της και με μέλι και με αγάβη και θα της πω τα αποτελέσματα.
Χθες, έφτιαξα δύο διαφορετικά βαζάκια λοιπόν, ένα με μέλι και ένα με σιρόπι αγάβης. Για όσους προσέχουμε και το βάρος μας, θα προτιμήσουμε την αγάβη καθώς έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το μέλι. Και τα δύο βγήκαν υπέροχα, όμως και εγώ και όσοι δοκίμασαν είπαν ότι πιο σωστό και ίδιο με τη γεύση του κλασικού μας γλυκού είναι με την αγάβη. Όπως σας έχω ξανατονίσει σε άλλες συνταγές, το μέλι είναι ένα εκπληκτικό τρόφιμο, γευστικό και θρεπτικό, που όμως καταστρέφεται όταν θερμένεται, φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται όταν βράζει όπως εδώ, άρα δε θα το προτιμήσουμε για τη θρεπτική του αξία. Εκτός αυτού, το μέλι έχει άρωμα δικό του (ανάλογα την ποικιλία) και λόγω της σύστασής του αφήνει αυτό το “κάψιμο” στο λαιμό όπως και η ζάχαρη. Με την αγάβη, η γεύση είναι πιο ουδέτερη, καραμελένια και δεν αφήνει αυτό το κάψιμο στο λαιμό που προαναφέραμε. Εξαρτάται εσάς τι σας αρέσει, και τι έχετε να χρησιμοποιήσετε. Σημαντικό είναι να βάλετε το γλυκαντικό από την αρχή στην κατσαρόλα μαζί με τα σταφύλια, για να μπορέσει να “δέσει” το σιρόπι στο τέλος και να γίνει…. ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ!
Μπορείτε να αρωματίσετε το γλυκό σας με βανίλια ή κανέλα ή να το αφήσετε και σκέτο, περι ορέξεως…!
Ingredients
1 κιλό σταφύλια χωρίς κουκούτσια (σουλτανίνα) καλύτερα λευκά | |
320γρ σιρόπι αγάβης | |
χυμό από 1/4 λεμόνι | |
1 σταγόνα αιθέριο έλαιο βανίλιας ή 1/2 στικ βανίλιας |
Steps
1
Done
|
Χωρίζετε τις ρόγες από τα τσαμπιά και πλένετε καλά τα σταφύλια, καλό είναι να τα αφήσετε τουλάχιστον 20 λεπτά σε νερό με ξύδι ή σε νερό με όζον. |
2
Done
|
Βάζετε στην κατσαρόλα τα σταφύλια και την αγάβη και μόλις πάρουν μία βράση, κατεβάζετε το μάτι σε μεσαία θερμοκρασία μέχρι το τέλος. Ανακατεύετε που και που, θα χρειαστεί περίπου 45-60 λεπτά βράσιμο, ανάλογα με το πόσο ρευστό θέλετε να μείνει το σιρόπι. Είναι έτοιμο, όταν βουτάτε ένα κουταλάκι στην κατσαρόλα και σηκώνοντάς το μένει λίγο σιρόπι πάνω του. Τα σταφύλια θα σκουρύνουν σε χρώμα, μην αγχωθείτε! |
3
Done
|
Στα τελευταία 5 λεπτά ρίξτε μέσα το χυμό λεμονιού και τη βανίλια (1 σταγόνα έλαιο ή μισό στικ σκισμένο κατά μήκος και ανοιγμένο) ή την κανέλα. |
4
Done
|
Βάλτε το στα βάζα που θέλετε και γυρίστε τα ανάποδα για να κλείσουν αεροστεγώς. Σημείωση: καλό είναι τα βάζα να είναι αποστειρωμένα, αρκεί να τα βάλετε λίγο στο φούρνο στους 100 βαθμούς. |
2 Comments Hide Comments
Η αλήθεια είναι ότι όταν πρωτοδιάβασα τη συνταγή δεν πίστεψα ότι θα είναι…εκείνο το γλυκό σταφύλι που έκανα κάποτε! Εκπληκτικό… ! Ευχαριστούμε πολύ gojimary!!
Κι εγώ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας!!! ❤️