Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΓΙΑ
-
50γρ νωπή μαγιά
-
15γρ ξερή μαγια
-
2 κ.σ. αλεύρι ντίνκελ ολικής
-
150 ml χλιαρό νερό
-
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
-
1080γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής
-
μία πρέζα θαλασσινό αλάτι
-
2/3 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας ή 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας
-
1 κοφτό κ.γ. κακουλέ
-
1 1/2 κ.γ. μαστίχα σκόνη
-
1 2/3 κ.γ. μαχλέπι
-
2 1/2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού
-
350γρ μέλιή αγάβη για χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη
-
180ml ελαιόλαδο
-
50-70ml χυμό πορτοκαλιού
Το θέμα του τσουρεκιού με παιδεύει από πέρυσι… Πρέπει να σας πω ότι είναι από τις πιο δύσκολες συνταγές, τουλάχιστον για μένα! Έχω δοκιμάσει πάρα πολλές, αλλά δεν είχαν καλή τύχη! Ακούω κάτι παλιές νοικοκυρές να λένε, “έλα μωρέ, σιγά το πράγμα, ότι είναι το περίμενε, μετά τα πλέκεις και ξεμπερδεύεις!”… ναι, περίπου!
Βέβαια, στη δική μου περίπτωση ήθελα να έχει η συνταγή κάποιες βασικές προδιαγραφές:
- να είναι νηστίσιμη (άρα και vegan) ει δυνατόν
- να μην έχει λευκό αλεύρι και ζάχαρη
- να είναι εύκολη στην παρασκευή
- να είναι no fail, δηλαδή να μη σου πετυχαίνει τη μία, τη δεύτερη να μη βγαίνει και να αναρωτιέσαι τι έκανες λάθος, και κάθε φορά που τη δοκιμάζεις να κάνεις το σταυρό σου να πάνε όλα καλά, χαχαχα!
- να είναι φυσικά ΝΟΣΤΙΜΗ!
Έχοντας εξηγήσει όλα όσα με απασχολούν με το τσουρέκι, να σας πω για τη συνταγή που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας. Είναι εύκολη, όχι όμως και γρήγορη. Μου αρέσει η υφή που δίνει η νωπή μαγιά, και όπως και να το κάνουμε, η νωπή μαγιά θέλει την ώρα της να φουσκώσει. Παρ’ όλα αυτά ευτυχώς φουσκώνει… μόνη της! Εννοώ ότι η δική μας ενασχόληση είναι πολύ σύντομη, στο σύνολό της όμως η συνταγή απαιτεί χρόνο. Σε γενικές γραμμές ισχύει ο κανόνας: 10 ζύμωμα – 90 φούσκωμα – 30 φούσκωμα – 30 ψήσιμο. Τα νούμερα αναφέρονται σε λεπτά, άρα βλέπετε κι εσείς ότι χρειάζεται χρόνος. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί και περισσότερος χρόνος στο φούσκωμα (εξαρτάται και απο τη μαγιά) έως και 3 ώρες στο αρχικό φούσκωμα της ζυμης και έως 1.5 ώρα αφού τα πλάσετε πριν τα ψήσετε. Εγώ τα αφήνω όσο περισσότερο μπορώ, για να έχω καλύτερο αποτέλεσμα.
Επίσης, κάτι άλλο που πρέπει να τονίσω, είναι ότι το τσουρέκι αυτό δε φουσκώνει όπως του φούρνου, καθώς δεν περιέχει καθόλου αυγά. Είναι όπως το βλέπετε στη φωτογραφία, λίγο πιο σκούρο (καθώς έχει αλεύρι ολικής) και λίγο πιο συμπαγές. Επίσης, στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιώ ελαιόλαδο και μέλι, που αν θέλετε να το κάνετε πιο διαιτητικό, απλά θα αντικαταστήσετε το μέλι με αγάβη και το ελαιόλαδο με λάδι καρύδας.
Νομίζω ότι η συνταγή θα πετύχει σε όλους σας, καθώς δεν έχει δύσκολα βήματα ή μπερδεμένες οδηγίες. Ελπίζω να σας αρέσει!
Ingredients
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΓΙΑ |
|
50γρ νωπή μαγιά | |
15γρ ξερή μαγια | |
1 κ.σ. ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου | |
2 κ.σ. αλεύρι ντίνκελ ολικής | |
150 ml χλιαρό νερό | |
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ |
|
1080γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής | |
μία πρέζα θαλασσινό αλάτι | |
2/3 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας ή 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας | |
1 κοφτό κ.γ. κακουλέ | |
1 1/2 κ.γ. μαστίχα σκόνη | |
1 2/3 κ.γ. μαχλέπι | |
2 1/2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού | |
350γρ μέλι | |
180ml ελαιόλαδο | |
50-70ml χυμό πορτοκαλιού |
Steps
1
Done
|
Ξεκινάτε βάζοντας τα υλικά της μαγιάς σε ένα γυάλινο μπωλ, ανακατεύετε καλά με το σύρμα για να διαλυθεί το αλεύρι και αφήνετε μέσα στο φούρνο με αναμμένη τη λάμπα για 20-30 λεπτά να φουσκώσει. |
2
Done
|
Εν τω μεταξύ, βάζετε όλα τα στεγνά υλικά στο μπωλ της κουζινομηχανής ή στη λεκάνη που θα πλάσετε τη ζύμη σας και τα ανακατεύετε πολύ καλά με ένα κουτάλι. |
3
Done
|
Όταν η μαγιά φουσκώσει, ξεκινάτε το ζύμωμα. Ξεκινάτε την κουζινομηχανή/μιξερ σας και σιγά σιγά προσθέτετε διαδοχικά τη φουσκωμένη μαγιά, το λάδι, το μέλι και το χυμό. Περιμένετε να "πίνει" το ένα υλικό πριν προσθέσετε το επόμενο. Επίσης, το χυμό ξεκινήστε να βάζετε λίγο λίγο, γιατί ανάλογα με τη ρευστότητα του μελιού που έχετε ίσως χρειαστεί μόνο 50 ή μέχρι και 70γρ. Θα πρέπει να φτάσετε τη ζύμη να είναι μαλακή (να πατιέται με το χέρι σας) χωρίς όμως να κολλάει. Αν κολλάει, σημαίνει ότι έχετε βάλει πολύ χυμό, προσθέστε 1-2 κ.σ. αλεύρι στο τέλος για να το "διορθώσετε". |
4
Done
|
|
5
Done
|
Στη συνέχεια βγάζετε τη ζύμη και πλάθετε τα τσουρέκια σας. Χωρίστε τη ζύμη στα δύο ή στα τρία για λίγο μικρότερα τσουρέκια. Στο σημείο αυτό προσέξτε να πλάσετε σφιχτά τα τσουρέκια γιατί αλλιώς θα "απλώσουν" στο ψήσιμο. Αν τα πλάστε σφιχτά, θα φουσκώσουν (όσο φουσκώσουν, χιχι!) προς τα πάνω! Βάλτε σε ένα μικρό μπωλ 1 κ.γ. μέλι με λίγο νερό και ανακατέψτε το. Αλείψτε τα τσουρέκια με αυτό και ρίξτε από πάνω σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ, ότι σας αρέσει περισσότερο. Βάλτε τα τσουρέκια στο φούρνο στους 40-50 βαθμούς (πάνω κάτω χωρίς αέρα) να φουσκώσουν για 30 λεπτά). |
6
Done
|
Γυρίστε το φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα και αντιστάσεις, χωρίς να βγάλετε έξω τα τσουρέκια, και ψήστε για 20-30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να ροδίσουν. Ελέγξτε ανάμεσα στο πλέξιμό σας, και αν φαίνεται λίγο άψητο αφήστε τα λίγο ακόμα, πχ 5 λεπτά. Μην τα παραψήσετε, καλύτερα να είναι λίγο πιο μαλακά μέσα παρά να είναι πολύ σκληρά από έξω και να καούν. Στις φωτογραφίες, βλέπετε και το "απλωμένο" τσουρέκι και το κανονικό, που όπως σας είπα έχει να κάνει με το πλάσιμο. Αυτό είναι περίπου το χρώμα που επιδιώκετε στο ψήσιμο. |
4 Comments Hide Comments
Ερώτηση: Αντί για ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου μπορώ να βάλω ζάχαρη καρύδας;
Στα υλικά της ζύμης, το προτελευταίο, 180ml από τι;; Ευχαριστώ
Ναι, νομίζω δε θα έχει πρόβλημα να φουσκώσει, και χωρίς ζάχαρη καθόλου το έχω κάνει και πάλι μου φούσκωσε, απλά για παν ενδεχόμενο! Το 180ml το διόρθωσα… ελαιόλαδο! Ευχαριστώ!
Η δοκιμή έγινε και το εγχείρημα πέτυχε! Τσουρεκάκια αρωματικά, γευστικά και το κυριότερο..Με εξαιρετικά υλικά! Καλό Πάσχα σε όλους!
Μπράβο!!! Mission accomplished! Καλό Πάσχα, πάντα με υγεία! ❤️