0 0
Βασιλόπιτα με μέλι

Βασιλόπιτα με μέλι

New Year's Day traditional greek pie
Features:
  • Vegan
  • Dairy Free
  • Vegetarian
  • Egg Free
  • Oven
  • Diet Friendly
  • Freezer
  • 1h 15mins
  • Serves 1 βασιλόπιτα
  • Εύκολο
  • 180

Ingredients

  • ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
  • ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

Παιδεύομαι καιρό τώρα, να καταλήξω σε μία συνταγή νόστιμη πρωτίστως, αλλά που να είναι και νηστίσιμη ώστε να είναι vegan και να γίνεται γρήγορα και εύκολα… με μαγιά και χωρίς αναμονή… δύσκολο, ε;… και όμως την έχουμε!

Για αυτή τη συνταγή μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ του baking powder και της μαγιάς ανάλογα αν θέλετε η βασικόπιτά σας να έχει υφή κέικ ή τσουρεκιού αντίστοιχα, είναι δηλαδή συνταγή… ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ, χαχαχα! Μην αγχώνεστε με τη μαγιά γιατί έχω να σας συστήσω ένα μυστικό προϊόν… Χρησιμοποιούμε μαγιά που μπαίνει στο αλεύρι και δε χρειάζεται να την περιμένετε να φουσκώσει, να ζυμώσετε και να περιμένετε πάλι και να ξαναζυμώσετε κ.ο.κ. Θα τη βρείτε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε σακουλάκι με πολλές δόσεις. Ετοιμάζετε τη ζύμη όπως κάνετε με ένα απλό κέικ! Μου έλυσε τα χέρια!

Επίσης, στη βασιλόπιτα αυτή ταιριάζουν πολύ τα cranberries! Εκτός λοιπόν από το σχηματισμό της χρονιάς που μπορείτε να κάνετε από πάνω, μπορείτε να βάλετε και λίγα μέσα στη ζύμη όπως έκανα εγώ…! Έτσι, θα ενυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας σερβίροντας τους μία διαφορετική βασιλόπιτα! Μπορείτε να τη διασμήσετε με άχνη ζάχαρη από ακατέργαστη ζάχαρη (όπως κάναμε στους κουραμπιέδες) ή να χρησιμοποιήσετε γλάσο με λάδι καρύδας (άοσμο ή ωμό ανάλογα με τα γούστα σας). Στη φωτογραφία βλέπετε την έκδοση με την άχνη, παρακάτω θα δείτε και την άλλη πρόταση με το γλάσο.

Καλή Χρονιά σε όλους!

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 947 times, 1 visits today)


Ingredients

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
340γρ Αλεύρι Ντίνκελ ολικής άλεσης
10γρ ξερή μαγιά ή 14γρ baking powder την ειδική μαγιά που δε χρειάζεται αναμονή
1 1/2 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο
1 1/2 κοφτά κ.γ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. μαστίχα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ. ξύσμα βιολογικού ακέρωτου πορτοκαλιού
100γρ ελαιόλαδο
450γρ μέλι
150γρ γάλα καρύδας ή αλλο φυτικό γάλα της αρεσκείας σας
1 1/2 κ.γ. μηλόξυδο
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
60γρ λιωμένο Λάδι καρύδας ωμό ή άοσμο, ανάλογα αν θέλετε να έχει άρωμα καρύδας η πίτα σας!
40γρ Σιρόπι αγαύης
ελάχιστη φυσική βανίλια

Βήματα

1
OK!

Ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ.

2
OK!

Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το μέλι και το γάλα καρύδας, στο οποίο προηγουμένως έχετε διαλύσει το μηλόξυδο.

3
OK!

Χτυπάτε με το μίξερ και έτοιμη η ζύμη σας. Σε αυτό το σήμείο θα πρέπει να ανακατέψετε και τα έξτρα cranberries, αν θέλετε να βάλετε μέσα στη ζύμη αλλά και το φλουρί σας! Για να το τυλίξετε χρησιμοποιήστε το αλουμινόχαρτο 2σε1 (διπλής όψης) ώστε το αλουμίνιο να μην έρθει σε επαφή με την πίτα σας. Ανακατέψτε καλά τη ζύμη με τη σπάτουλά σας.

4
OK!

Χρησιμοποιήστε φόρμα 26 εκ. και βάλτε αντικολλητικό χαρτί για δύο λόγους, πρώτον για να μην κολλήσει (το προφανές!) και δεύτερον γιατί θα δημιουργηθούν στο πλάι της πίτας πτυχές από το χαρτί, που φαίνονται σα σχέδιο. Χιονίζοντας την λοιπόν θα φαίνεται πολύ ωραία.

5
OK!

Στη συνέχεια αν προτιμήσετε την επιλογή της άχνης διακοσμήστε την, χρησιμοποιήστε αμύγδαλα, κάσιους ή cranberries όπως έκανα εγώ. Βάλτε γύρω γύρω άλλη μία σειρά cranberries ή γράψτε το λίγο πιο... προχωρημένα! Κάντε τα σχέδια της αρεσκείας σας. Αν θέλετε να βάλετε γλάσο, μη βάλετε τίποτα πάνω στη ζύμη, θα τη διακοσμήσουμε πάνω από το γλάσο παρακάτω.

6
OK!

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Δοκιμάζετε με την οδοντογλυφίδα ή το μαχαίρι οπως κάνουμε στα κέικ να δείτε αν είναι έτοιμη.

7
OK!

Όταν τη βγάλετε από το φούρνο, μπορείτε άμεσα να την ξεφορμάρετε γιατί έχουμε βάλει το χαρτί! Έτσι και θα κρυώσει και πιο γρήγορα για να μπορέσετε να τη διακοσμήσετε, και δε θα χρειάζεται να πλένετε τη φόρμα (οικονομία χρόνου σας κάνω και εδώ, χαχαχα!). Τη βάζετε στη σχάρα να κρυώσει.

8
OK!

Αν έχετε διακοσμήσει τη βασιλόπιτά σας πριν μπει στο φούρνο, απλά ρίχνετε προσεκτικά την άχνη ζάχαρη (από ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου) γύρω από το νούμερο, ή μπορείτε να αλείψετε την επιφάνεια με λίγο μέλι και να ρίξετε ινδοκάρυδο (θα κολλήσει πάνω στο μέλι, όπου έχετε περάσει με το πινέλο σας). Διαφορετικά προχωράτε στο γλάσο στο επόμενο βήμα.

9
OK!

Για να φτιάξετε το γλάσο απλά ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ με το σύρμα. Τοποθετείτε το γλάσο στο ψυγείο και ελέγχετε σε 10 λεπτά αν έχει λίγο σφίξει ώστε να μπορέσετε να το δουλέψετε πάνω στην πίτα. Αν είναι ακόμα ρευστό, ανακατέψτε το καλά και ελέγξτε μετά από 5 λεπτά ακόμη.

10
OK!

Μόλις έχει σφίξει τόσο ώστε να μοιάζει με πάστα, το βγάζετε από το ψυγείο, το ανακατεύετε καλά και το απλώνετε με τη σπάτουλά σας πάνω στην πίτα.

11
OK!

Βάζετε τη διακόσμηση της αρεσκείας σας και σερβίρετε!



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Προσθήκη στη συλλογή των συνταγών μου

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Πώς σας φάνηκε η συνταγή ?

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτή τη συνταγή ακόμα, γράψτε τη δική σας στο παρακάτω πλαίσιο
προηγούμενο
Φακοσαλάτα με πορτοκάλι και πιπεριά
επόμενο
Gingerbread cookies

Σχολιάστε