Εμφιαλωμένο νερό… πώς να επιλέξω;
Τώρα το καλοκαίρι, λόγω των διακοπών, καταναλώνουμε περισσότερο εμφιαλωμένο νερό. Τι πρέπει να προσέχουμε όμως για να επιλέγουμε πιο σωστά; Παρακάτω σας παραθέτω πληροφορίες που εμένα με βοήθησαν να καταλάβω καλύτερα τις διαφορές των νερών στα μπουκάλια αλλά και να είμαι πιο προσεκτική όταν καλούμαι να επιλέξω.
- Επιτραπέζιο και μεταλλικό νερό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ! Μάλιστα είναι πολύ διαφορετικά! ‘Ενα επιτραπέζιο νερό μπορεί να είναι νερό δικτύου (κοινό νερό βρύσης δηλαδή) ή νερό από επιφανειακά ύδατα (λίμνη ή ποτάμι) ή από γεώτρηση ή ακόμα και προϊόν αφαλάτωσης (θαλασσινό νερό που έχει υποστεί αφαλάτωση με αντίστροφη ώσμωση). Το άσχημο είναι ότι το επιτραπέζιο νερό υφίσταται απολύμανση (χλωρίωση, οζονισμό ή διήθηση με φίλτρα) προκειμένου να είναι ασφαλές για τον άνθρωπο. Άρα το επιτραπέζιο νερό, με το κοινό νερό βρύσης δεν διαφέρει, εκτός από το γεγονός ότι το πρώτο πωλείται συσκευασμένο. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι όταν επιλέγουμε επιτραπέζιο νερό, είναι σα να πληρώνουμε πολύ περισσότερο το νερό του δικτύου, χωρίς να υπάρχει λόγος. Αντίθετα, το Φυσικό μεταλλικό νερό έχει υπόγεια προέλευση και υπόκειται σε εκμετάλλευση από μία ή περισσότερες φυσικές εξόδους μιας πηγής ή τεχνητές μετά από γεώτρηση ή άλλα τεχνικά έργα. Εμφιαλώνεται επιτόπου στην πηγή υδροληψίας (πηγή, γεώτρηση), δεν υπόκειται σε απολύμανση (χλωρίωση, οζονισμός, φίλτρα) και το πιο επίσης είναι ΘΡΕΠΤΙΚΟ: διακρίνεται από το γενικό πόσιμο νερό τόσο από τη φυσιολογική του σύσταση σε ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία ή άλλα συστατικά, όσο και από την αρχική φυσική του κατάσταση. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά έχουν διατηρηθεί άθικτα λόγω της υπόγειας προέλευσης του νερού, το οποίο είναι προστατευμένο από κάθε κίνδυνο ρύπανσης ή μόλυνσης. Για το χαρακτηρισμό του ώς φυσικό μεταλλικό νερό μάλιστα, απαιτείται αναγνώριση με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται μετά από γνωμάτευση ειδικής επιτροπής και κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Δεύτερο σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να επηρεάζει την απόφασή σας να αγοράσετε και να πιείτε ένα νερό, είναι η συντήρησή του. Όσο μπορείτε φυσικά να το ελέγξετε, προτιμήστε νερά που είναι αποθηκευμένα σε σκιερό και δροσερό μέρος και όχι στο ράφι ενός περιπτέρου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Προτιμήστε γυάλινη συσκευασία όταν αυτό είναι δυνατό για να αποφύγετε τις βλαβερές επιπτώσεις της χρήσης του πλαστικού τόσο σε οικολογικό επίπεδο αλλά και επίπεδο υγείας.
Ελπίζω οι πληροφορίες αυτές να ήταν χρήσιμες για εσάς όσο και για μένα. Καλές διακοπές σε όλους όσους δε γύρισαν ακόμα!
Όπως πάντα, οι παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα!
(Visited 402 times, 1 visits today)