Goji Mary
Καλωσήρθατε στη σελίδα μου!
Το όνομά μου είναι Μαρία και μαζί θα ανακαλύψουμε… την πραγματική κουζίνα! Θα μάθουμε να φτιάχνουμε συνταγές με αγνά υλικά, όπως λένε και οι Βρετανοί “from scratch”! Χωρίς συντηρητικά ή άλλα πρόσθετα. Κρατάμε τη γεύση αλλά δε συμβιβαζόμαστε για την ποιότητα των υλικών μας. Υγιεινές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές για το καθημερινό τραπέζι της οικογένειας, αλλά και ιδιαίτερες γεύσεις και παρασκευές για τους πιο προχωρημένους! Διαλέξτε, δοκιμάστε και αλλάξτε τον τρόπο που τρέφεστε, βελτιώστε την υγεία και τον τρόπο ζωής της οικογένειάς σας.
Η δική μου ενασχόληση με την “διαφορετική” μαγειρική και ζαχαροπλαστική, ξεκίνησε όταν έγινα για πρώτη φορά μαμά. Αισθάνθηκα τόσο μεγάλη την ευθύνη της διατροφής του παιδιού μου, και ένιωσα ότι έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτική και επιλεκτική σε ό,τι του δίνω. Έτσι άρχισα να διαβάζω, να ψάχνω, να δοκιμάζω… μέχρι και σήμερα άλλωστε! Το να αλλάξεις τον τρόπο της μαγειρικής και διατροφής μιας οικογένειας είναι πρόκληση, γιατί “αυτά τα διαφορετικά” δεν τα τρως μόνη σου! Να’ ναι καλά ο άντρας και τα παιδιά μου που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια χωρίς παράπονα και γκρίνιες (όταν κάτι δεν πετυχαίνει!), αλλά και με ωραίες ιδέες που εμπλουτίζουν τις νέες συνταγές!
Καθώς δε, οι περισσότεροι που δοκιμάζουν τις υγιεινές αυτές παρασκευές, ενθουσιάζονται και ζητούν συνταγές, σκέφτηκα ότι ίσως εδώ θα μπορούν να τις βρίσκουν ευκολότερα. Επίσης, μιας και ο καθένας έχει τις δικές του αγαπημένες γεύσεις και κάθε σπίτι το δικό του τσελεμεντέ (!), περιμένω και τις δικές σας ιδέες και προτάσεις στο Recipe Makeover!
Αυτό που πάντα προτείνω είναι ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ! Ξεφύγετε από την ιδέα ότι “τα υγιεινά είναι άνοστα” ή “βαρετά”. Κάποια θα σας αρέσουν, άλλα ίσως σας είναι αδιάφορα, άλλα θα γίνουν τα ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΑΣ!!! Θα εκπλαγείτε από τις νέες γεύσεις.
Πώς θα σας φαινόταν ας πούμε αν σας έλεγα ότι μπορείτε να φάτε ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ, με πολλές φυτικές ίνες, που βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου (κυρίως για τα παιδιά), που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για όσους κάνουν δίαιτα (!), δεν περιέχει γαλακτοκομικά και είναι ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ??? Ναι, ναι, ναι… όλα αυτά! Υπάρχει και είναι εδώ!!!
Θα ανταμοιφθείτε από το πώς θα νιώθετε, έχοντας περισσότερη ζωντάνια και καλύτερη υγεία, αλλά και από τα ρούχα σας που ίσως αρχίσουν να… φαρδαίνουν!!!
Καλό μας ταξίδι, λοιπόν, στον αστείρευτο κόσμο της γεύσης!!!
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ
Στο σημείο αυτό, θεωρώ σκόπιμο να σας ενημερώσω για τις ιδιαιτερότητες των συνταγών που θα βρείτε σε αυτό το μπλογκ. Σας προανέφερα, ότι πριν μερικά χρόνια άρχισα να αλλάζω τη διατροφή μου. Μετά από ψάξιμο, διάβασμα, ενημέρωση αλλά και παρατήρηση του ίδιου του σώματός μου, αποφάσισα να κάνω κάποιες πολύ συγκεκριμένες και αδιαπραγμάτευτες αλλάγές στο διαιτολόγιό μου, προσπαθώντας να τρώω κυρίως τροφές φυτικής προέλευσης, τουλάχιστον κατά ένα 80-90% της συνολικής μου διατροφής.
Επιλέγω, λοιπόν, να μην τρώω: κρέας, κοτόπουλο, ζάχαρη, σίγουρα λοιπόν στις συνταγές ΔΕ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ αυτά τα υλικά.
Δε χρησιμοποιώ ζωικά λιπαρά, βούτυρα ή φυτικά λάδια (ηλιέλαιο, σπορέλαιο κτλ), έτσι οι λιπαρές ύλες που θα συναντήσετε στις συνταγές μου θα είναι μόνο το ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ και το ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ, και άλλα καλά φυτικά λιπαρά όπως πχ. αβοκάντο.
Εξαίρεση στις ζωικές τροφές κάνω για τα θαλασσινά (που λατρεύω και δεν έχω αποκλείσει τελείως από τη διατροφή μου), το αυγό και συγκεκριμένα τυριά και γιαούρτια που επίσης θα συναντήσετε σε κάποια πιάτα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δίνεται και μία vegan εναλλακτική, για όσους έχουν αποκλείσει και αυτά από τη διατροφή τους πλήρως.
Τέλος, σε ότι αφορά τα δημητριακά και τα άλευρα, χρησιμοποιώ κυρίως αλεύρι ΝΤΙΝΚΕΛ ΟΛΙΚΗΣ (που για μένα είναι το αλεύρι για όλες τις χρήσεις!) και αλεύρι ΖΕΑΣ. Σε αρκετές συνταγές θα βρείτε επίσης το ρεβιθάλευρο, το αλεύρι καρύδας και αμυγδάλου, που όμως μπορείτε να αντικαταστήσετε αν δεν τα χρησιμοποιείτε.
Τέλος μπορείτε εύκολα να εκτυπώσετε τις συνταγές από το λινκ που θα βρείτε στο εισαγωγικό κείμενο. Οι περισσότερες εκτυπώνονται σε μία σελίδα για εύκολη και ομοιμόρφη αρχειοθέτηση. Δοκιμάστε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες που σας δίνει το site να διαγράψετε υλικά όταν τα προσθέτετε στη συνταγή σας ή όταν ολοκληρώνετε ένα βήμα (για να μη μπερδεύεστε!). Ανοίξτε τα δικά σας “βιβλία συνταγών” δημιουργώντας συλλογές στον ανεξάρτητο λογαριασμό που μπορείτε να φτιάξετε και κατηγοριοποιήστε με τον τρόπο που εσείς θέλετε τις αγαπημένες σας συνταγές.
Εύχομαι το μπλογκ αυτό να είναι έμπνευση και για εσάς!