Αντιοξειδωτικά και γιατί να τα καταναλώνουμε
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ… ακούτε τη λέξη συνέχεια αλλά ίσως να μη γνωρίζετε τι είναι. Εδώ θα σας εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι τα αντιοξειδωτικά και πώς μπορούν να σας οφελήσουν.
Η λέξη “αντιοξειδωτικά” ακούγεται πολύ τελευταία. Αν όμως σας ρωτούσε κάποιος τι είναι αντιοξειδωτικό, ή τι κάνει, το μόνο που ίσως θα γνωρίζατε να πείτε θα ήταν ότι σας κάνουν καλό. Ας εξηγήσουμε λοιπόν με απλά λόγια τι είναι τα αντιοξειδωτικά και πώς λειτουργούν.
Αν κόψουμε ένα μήλο και το αφήσουμε εκτεθειμένο στον αέρα, σε λίγα λεπτά θα αρχίσει να γίνεται καφέ. Γιατί, όσο είναι “καλυμμένο” με τη φλούδα του, το εσωτερικό του είναι προστατευμένο από το οξυγόνο του αέρα. Μόλις όμως κοπεί, το φυσικό οξυγόνο του αέρα αντιδρά με τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου και προκαλεί μία χημική αντίδραση που λέγεται οξείδωση και αρχίζουμε να παρατηρούμε τη δυσχρωμία.
Με απλά λόγια, αυτή η διαδικασία συμβαίνει και στο εσωτερικό του σώματός μας. Είμαστε οργανισμοί που χρειαζόμαστε το οξυγόνο και το παίρνουμε με την αναπνοή μας, που είναι μία καθημερινή διαδικασία του μεταβολισμού μας. Η οξείδωση λοιπόν, μπορεί να συμβεί και μέσα στα κύτταρα του σώματός μας. Είναι μία φυσική διαδικασία που συμβαίνει κάθε φορά που αναπνέουμε, που κάνουμε άσκηση, που ο οργανισμός μας επεξεργάζετε κάποια τροφή (πέψη) κτλ. Όσο το σώμα μας έχει αρκετά “αντιοξειδωτικά” η διαδικασία αυτή είναι υπό έλεγχο.
Πολλά από τα αντιοξειδωτικά που τρώμε προέρχονται φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα, που είναι και ο λόγος που ενθαρύνουμε τους ανθρώπους να τρώνε και μία ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Στο μήλο που προαναφέραμε υπάρχουν αντιοξειδωτικά στη φλούδα του, που το προστατεύουν από τη δυσχρωμία. Και μόλις φάμε αυτό το χρωματιστό μήλο, αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να λειτουργήσουν με τον ίδιο περίπου τρόπο και στο εσωτερικό του σώματός μας και να το προστατέψουν.
Η βιταμήνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό, που είναι υπεύθυνο για το ότι το μήλο δε θα γίνει καφέ αν ρίξω πάνω του λίγο χυμό λεμόνι. Η αντιοξειδωτική βιταμίνη C προστατεύει τα σάκχαρα του μήλου από την οξείδωση. Για τον ίδιο λόγο και το guacamole δε γίνεται καφέ.
Ακόμα ένα παράδειγμα. Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που δίνει στη τομάτα το κόκκινο της χρώμα και την προστατεύει από τη ζέστη του ήλιου που μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρές στο φυτό. Όταν τρώμε τομάτες, το λυκοπένιο που μέχρι τότε προστάτευε την τομάτα, αρχίζει να λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό μέσα στο σώμα, προστατεύοντας τα κύτταρά μας.
Δεν μπορούμε να σταματήσουμε εντελώς την οξείδωση στο σώμα μας, μπορούμε ομως να ενισχύσουμε τον αντιοξειδωτικό αμυντικό μηχανισμό του τρόγωντας πολλές φυτικές τροφές. Όταν γεμίζετε το πιάτο σας με μία ποικιλία φρούτων και λαχανικών, δεν παίρνετε μόνο βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες αλλά και μία γερή δόση αντιοξειδωτικών επίσης!