Ελαιόλαδο: τι να προσέξω στην επιλογή του

Έχετε ποτέ προσέξει την ετικέτα του ελαιόλαδου που αγοράζετε; Στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ θα βρείτε διάφορα προϊόντα με άλλες ονομασίες και διακριτικά όπως: ψυχρής εκθλιψης, έξτρα παρθένο, προϊόν Ιταλίας… και άλλα. Με τόσες επιλογές, είναι δύσκολο για ένα καταναλωτή να αποφασίσει ποιο πρέπει να επιλέξει. Αν ποτέ έχετε αναρωτηθεί και δεν ξέρετε ποιο πρέπει να επιλέξετε εδώ σας δίνω μερικές κατευθυντήριες γραμμές για να κάνετε πιο εύκολα το διαχωρισμό.
Το “έξτρα παρθένο ελαιόλαδο” παράγεται με τη διαδικασία της “πρώτης ψυχρής έκθλιψης”, όπως λέγεται. Αυτό διαχωρίζει τα ελαιόλαδα ψιχρής έκθλιψης, αφού ο όρος “πρώτη” αφορά τις ελιές που πιέζονται στον πρώτο γύρο της εξαγωγής του ελαιόλαδου. Ο όρος “ψυχρή”, αναφέρεται στη θερμοκρασία στην οποία γίνεται η διαδικασία της εξαγωγής, και συγκεκριμένα σημαίνει ότι δεν αναπτύσσονται θερμοκρασίες άνω των 27 περίπου βαθμών κελσίου mgpharmacie.com. Τέλος, ο ορος “έκθλιψη” αναφέρεται στο είδος της διαδικασίας με την οποία πραγματοποιείται η εξαγωγή. Με αυτή τη μέθοδο δε χρησιμοποιείται ούτε μεγάλη θερμοκρασία ούτε η προσθήκη χημικών για την εξαγωγή του λαδιού, που μπορούν να αλλάξουν και να καταστρέψουν το άρωμα και τη γεύση του λαδιού. Στη χαμηλή θερμοκρασία, το ελαιόλαδο διατηρεί και όλα τα θρεπτικά συστατικά του.
Το “παρθένο ελαιόλαδο” έχει λίγο πιο αυξημένη οξύτητα και δεν έχει τις ίδιες προδιαγραφές. Το απλό λάδι είναι ένα μείγμα ελαιολάδων χαμηλής ποιότητας. Αυτά τα ελαιόλαδα συνηθως είναι ραφιναρισμένα (πολύ επεξεργασμένα) και συχνά δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε έντονη γεύση. Το “ελαφρύ” λάδι έχει υποστεί παρόμοιες επεξεργασίες και είναι πιο ελαφρύ σε άρωμα, γεύση και χρώμα, όχι όμως σε θερμίδες!
Το λάδι είναι όντως “προϊόν Ιταλίας”;
Όταν σε μία ετικέτα αναγράφεται “Προϊόν Ιταλίας” ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, δε σημαίνει ότι το προϊόν αυτό είναι απαραίτητα ότι είναι υψηλής ποιότητας. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα προϊόν πρόσμιξης λαδιών από διάφορες περιοχές. Όταν οι ελιές ανακατεύονται, δίνουν και ανακατεμένα ασαφή αρώματα. Αυτή η ένδειξη λοιπόν, δείχνει ότι οι ελιές είναι από την Ιταλία αλλά δεν εγγυάται ότι το λάδι παράχθηκε και συσκευάστηκε στην Ιταλία εν προκειμένω. Τα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας, παράγονται από ένα είδος ελιάς και ακόμα καλύτερα της ίδιας περιοχής.
Είναι αλήθεια ότι όσο πιο πράσινο είναι το λάδι, τόσο πιο ποιοτικό είναι;
Πολλοί πιστεύουν ότι το χρώμα του λαδιού είναι ένδειξη και της ποιοτητάς του. Αυτό όμως είναι μύθος. Πολλοί παραγωγοί γνωρίζουν ότι οι καταναλωτές ψάχνουν για το έντονο χρώμα και προσθέτουν στην έκθλιψη και φύλλα από τα δέντρα για να βγάλουν χλωροφύλλη και να φαίνεται πιο πράσινο το λάδι. Το χρώμα δείχνει κυρίως το χρόνο που έχει η γίνει η επεξεργασία της ελιάς. Οι ελιές που χρησιμοποιούνται στην αρχή της σαιζόν είναι συνήθως πιο πράσινες, ενώ οι μεταγενέστερες μπορεί να είναι πιο χρυσαφί. Να θυμάστε επίσης, ότι το χρώμα επηρεάζεται και από την ποικιλία της ελιάς.
Τα ελαιόλαδα υψηλότερης ποιότητας έχουν και περισσότερα αντιοξειδωτικά;
Το ελαιόλαδο είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία μας. Ένας απο τους λόγους είναι ότι στην ουσία είναι ένα “φρουτολίπος”! Δε φτιάχνεται, αλλά υπάρχει φυσικά στον καρπό της ελιάς και απλά εξάγεται. Θα μπορούσε κανείς να το σκεφτεί σαν τη διαδικασία που κάνουμε στα φρούτα στον αποχυμωτή (σε press juicer).
Όσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει ένα ελαιόλαδο, τόσο καλύτερο είναι για την υγεία μας. Το πόσο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά είναι ένα ελαιόλαδο το αισθανόμαστε στο πίσω μέρος του λαιμού, σε αυτή την “καυτερή” πιπεράτη γεύση που αφήνει. Όσο πιο έντονη αυτή η γεύση, τόσο περισσότερο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά είναι το λάδι. Σε ότι αφορά τη μαγειρική όμως, υπάρχουν κάποια πιάτα που δε θέλουν έντονη γεύση στο λάδι, όπως ένα ελαφρύ ψάρι για παράδειγμα.
Επίσης για το ελαιόλαδο…
Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη ελαιόλαδου σε όλο τον κόσμο. Ίσως να μην μπορείτε να το καταλάβετε, αλλά λάδι με τη διαφορετική του γεύση επηρεάζει και το φαγητό μας. Κάποια είναι απαλά, άλλα πιο δυνατά σε γεύση και άρωμα. Σε πολλές χώρες, το ελαιόλαδο θεωρείται η απόλυτη σάλτσα. Αν ραντίσετε ένα πιάτο με ελαιόλαδο, ανάλογα με το είδος του, μπορεί να μειώσει ή να αναδείξει τη γεύση και τα αρώματα του πιάτου. Γενικά όμως, είναι αποδεκτό ότι το ελαιόλαδο είναι ένα ανεκτίμητο δώρο της φύσης για τον άνθρωπο. Το χρησιμοποιούμε δε κάθε μέρα, και πρέπει γιατί είναι πολύ θρεπτικό.
Προτιμήστε συσκευασίες που δεν είναι εκτεθειμένες σε φως, ζέστη ή οξυγόνο καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει το “τάγκιασμα” του λαδιού, κοινώς να το χαλάσει. Ψάξτε και προτιμήστε λοιπόν “Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο” σε γυάλινη πράσινη σκούρη φιάλη ή συσκευασία που το προστατεύει από το φως και αποφύγετε τα πλαστικά δοχεία. Φροντίστε να το αποθηκεύσετε δε σε δροσερό και σκιερό μέρος και αν είναι σε γυάλινη φιάλη καλύψτε την με αλουμινόχαρτο για να αποφύγετε περεταίρω έκθεση στο φως του ήλιου.
Τέλος, μην κάνετε το λάθος να τρώτε σαλάτα χωρίς λάδι για να γλιτώσετε θερμίδες, μία κουταλιά της σούπας θα βοηθήσει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα λαχανικά που θα φάτε και θα “λαδώσει και το εντεράκι” όπως έλεγε και η γιαγιά μου, νοείτε τι εννοώ, χαχαχα!