Fat bombs: τι είναι και γιατί να τα τρώμε?
Fat bomb ή βόμβα λίπους ελληνιστί. Δεν ακούγεται και πολύ υγιεινό ε; Σκέφτεστε λαδερά σάντουιτς, φραγμένες αρτηρίες… χαχα! Κι όμως το λίπος δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζουμε, ή μας λένε, τουλάχιστον όχι το ΚΑΛΟ ΛΙΠΟΣ. Μάλιστα, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά όπως πχ το λάδι καρύδας ή το βούτυρο (grass-fed) μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της καλής χολυστερόλης και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, υψηλής πίεσης, λιπιδίων στο αίμα (τριγλυκερίδια) και, τις υπεργλυκαιμίες που οδηγούν σε εμφάνιση του διαβήτη.
Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα, πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη των καλών αυτών λιπαρών.
Τι είναι τα fat bombs?
Τι είναι λοιπόν και τι ακριβώς σημαίνει. Όχι, φοβάμαι πώς δεν είναι ο γύρος σάντουιτς το βράδυ ή η σοκολάτα που τρώτε για σνακ… Ένα fat bomb είναι συνήθως σε μέγεθος μπουκιάς (άντε δύο!) με 85% περίπου περιεκτικότητα σε λίπος. ΝΑΙ, 85%!!! Πολύ καλά διαβάσατε. Είναι κάτι σαν μπάρα ή μπάλα ενέργειας, οι οποίες όμως συνήθως έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, υγιεινούς ή όχι. Αντίθετα τα fat bombs έχουν πολύ χαμηλή περιεκτότητα σε υδατάνθρακες.
Γιατί πρέπει να τρώμε fat bombs?
Στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Τα τρανς λιπαρά είναι πολύ κακά για την υγεία μας. Τα τοξικά παράγωγα των βιοχημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν τρώμε τέτοια υδρογωνομένα λιπαρά μειώνουν την καλή ενώ αυξάνουν παράλληλα την κακή χολυστερόλη και φαίνεται ότι συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων φλεγμονής στο σώμα και στην αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό δεν ισχύει για τα καλά λιπαρά οπως το λάδι καρύδας, το βούτυρο (από ζώα που τρώνε μόνο χόρτα – grass fed), το μουρουνέλαιο. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, η διατροφή μας θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον κατά 20% την ημέρα από τέτοια “καλά λιπαρά”. Χρειαζόμαστε το καλό λίπος για να απορροφήσουμε τις λιποδιαλυτές βίταμίνες όπως οι Α, D, Ε και Κ και οι έρευνες επίσης δείχουν ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά (όπως αυτά που έχει το αβοκάντο, τα φυστίκια και οι ελιές/ελαιόλαδο) μπορούν να μειώσουν την κακή χολυστερόλη (LDL) και να αυξήσουν την καλή χολυστερόλη (HDL). Το λίπος απαιτεί περισσότερο χρόνο για να μεταβολιστεί απο το σώμα στον πεπτικό σωλήμα, και έτσι αυξάνεται και ο χρόνος μετατροπής των υδατανθράκων σε σάκχαρα, κρατώντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε χαμηλότερα επίπεδα και επίσης μας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα μάλιστα με άλλες ερευνες (όπως αυτή), τρώγοντας 1 κουταλιά λάδι καρύδας την ημέρα μπορεί να μειώσει την περίμετρο της κοιλιάς και της μέσης μας! Εννοείται, στα πλαίσια μίας προσεγμένης, υγιεινής διατροφής.
Συνταγή για Fat bombs
Σας αρέσει να μπαίνετε στην κουζίνα και να δημιουργείτε; Το να φτιάξετε δικά σας fat bombs είναι πολύ εύκολο. Ιδέες θα βρείτε εδώ, και συνέχεια θα προστίθενται καινούριες stromectol cena!
Γενικές οδηγίες για να φτιάξετε τις δικές σας συνταγές όμως είναι οι παρακάτω. Θα πρέπει να περιλάμβάνουν στοιχεία (αγαπημένα σας υλικά) από τις παρακάτω κατηγορίες συνδυαστικά:
- – Υγιεινά λιπαρά όπως: βούτυρο κακάο, λάδι καρύδας, βούτυρο καρύδας, βούτυρα καρπών (φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο, κασιοβούτυρο, ταχίνι κτλ), γάλα ή κρέμα καρύδας, βούτυρο (αν μπορείτε να βρείτε από ζώα που τρώνε μόνο χόρτα και όχι δημητριακά ή άλλες τροφές), ghee και αβοκάντο.
- – Ενισχυτικά γεύσης χαμηλών υδατανθράκων όπως κακάο σε σκόνη, σταγόνες σοκολάτας 100% κακάο, αιθέριο έλαιο βανίλιας, σκόνη βανίλιας, θαλασσινό αλάτι ή άλλα μπαχαρικά.
- –Αν προτιμάτε να υπάρχουν κομμάτια στις μπουκίτσες σας προσθέστε, ξηροούς καρπούς, ινδοκάρυδο, νιφάδες καρύδας ή cacao nibs (ωμός σπόρος κακάου σε μικρά κομμάτια).
Απλά συνδυάστε τα υλικά της επιλογής σας σε ένα μπωλ, μπλέντερ ή έναν επεξεργαστή τροφίμων (αν χρησιμοποιείτε λάδι καρύδας και είναι στερεό, θα χρειαστεί να το ζεστάνετε για να μαλακώσει/λιώσει). Ψύξτε τα για 6-8 ώρες και διατηρήστε τα fat bombs στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες (αν χρησιμοποιήσετε υλικά που δεν αλλοιώνονται καθόλου, κρατάνε όσο θέλετε).
Υπάρχουν και εκείνοι που πειραματίζονται με αλμυρές εκδοχές των fat bombs αλλά τα σοκολατένια είναι μακράν τα πιο αγαπημένα όλων! Φτιάξτε ένα σοκολατένιο fat bomb πχ συνδυάζοντας λάδι καρύδας, αμυγδαλοβούτυρο και σκόνη κακάου! Προσθέστε λίγο αλάτι, βανίλια, κανέλα ή άλλα υλικά της αρεσκείας σας και απολαύστε χωρίς ενοχές!!!