Πόσο καλά είναι τα φυτικά έλαια για την υγεία μας?
Όταν βρισκόμαστε στο διάδρομο των βουτύρων, η επιλογή του σωστού προϊόντος για την υγεία σας ίσως είναι δύσκολη. Δεν είναι περίεργο που πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν αν θα πρέπει να προτιμήσουν το βούτυρο ή τη μαργαρίνη καθώς για χρόνια ακούμε ότι το βούτυρο είναι κακό.
Αυτό οδήγησε στην αύξηση της προτίμησης των μαργαρινών που παράγονται κυρίως από φυτικά έλαια καθώς οι γιατροί άρχισαν να προειδοποιούν τους ασθενείς για τους κινδύνους των κορεσμένων λιπαρών και να συστήνουν τη μαργαρίνη ως ασφαλέστερη επιλογή για τις παθήσεις της καρδιάς.
Θα ξεδιαλύνουμε αυτό το μπέρδεμα και θα σας αποκαλύψουμε ότι δε θα πρέπει ποτέ να καταναλώνετε φυτικά έλαια ή μαργαρίνη! Μαζί με τα «δημητριακά ολικής» τα «φυτικά έλαια και η μαργαρίνη» είναι κάποιες από τις πιο παρεξηγημένες και υπερπροτεινόμενες τροφές. Ίσως έχετε ακούσει να τα λένε «υγιεινά λιπαρά για την καρδιά», μία καλή εναλλακτική σε σχέση με τα «κορεσμένα λιπαρά που μπλοκάρουν τις αρτηρίες». Αυτά τα έλαια υποτίθεται ότι βοηθάνε στη μείωση της χολυστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, βοηθούν στη μείωση του βάρους και συνολικά οφελούν την υγεία μας. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα… για άλλη μία φορά η επιστήμη δεν υποστηρίζει τους ισχυρισμούς αυτούς!
Τι είναι τα Φυτικά Έλαια / Μαργαρίνες;
Τα φυτικά έλαια και οι μαργαρίνες που φτιάχνονται από αυτά, είναι έλαια που εξάγονται από σπόρους, όπως η σόγια, ο ηλιόσπορος, το καλαμπόκι κ.α. Μιλάμε λοιπόν, για το καλαμποκέλαιο, το σπορέλαιο και τα συναφή φυτικά έλαια. Δεν υπήρχαν δε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα όταν οι χημικές διαδικασίες κατέστησαν δυνατή την εξαγωγή τους. Αντίθετα με το βούτυρο ή το λάδι καρύδας, αυτά τα φυτικά έλαια δεν μπορούν να εξαχθούν μόνο με πίεση και να ξεχωρίσουν με φυσικό τρόπο. Πρέπει να εξαχθούν με χημικό τρόπο και να τροποποιηθούν. Αυτά είναι ορισμένα από τα περισσότερο μεταλλαγμένα χημικά τρόφιμα στη διατροφή μας, παρ” ότι προωθούνται ως υγιεινά. Τα φυτικά έλαια βρίσκονται σε κάθε επεξεργασμένο τρόφιμο, από το ντρέσσινγκ της σαλάτας μέχρι τη μαγιονέζα, ακόμα και στους συμβατικούς ξηρούς καρπούς. Αυτά τα έλαια είναι ορισμένες από τις πιο βλαβερές ουσίες που μπορείτε να καταναλώσετε, περισσότερα όμως παρακάτω!
Πώς φτιάχνονται τα φυτικά έλαια
Τα φυτικά έλαια φτιάχνονται σε ένα εργοστάσιο, συνήθως από γενετικά τροποποιημένα χωράφια όπου έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά παρασιτοκτόνα. Αν το φυτικό έλαιο προορίζεται για συστατικό άλλου προϊόντος ή μαργαρίνη, υπόκειται σε μία επιπλέον επεξεργασία που λέγεται Υδρογονοποίηση για να γίνεται σταθερό σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αντίθετα με τα κορεσμένα λιπαρά (βούτυρο, λάδι καρύδας κ.α.) τα φυτικά έλαια δεν είναι στη φυσική τους μορφή σταθερά σε τέτοιες θερμοκρασίες και πρέπει να υδρογονοποιηθούν για να επιτευχθεί αυτό. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δημιουργούνται αυτά τα καταπληκτικά τρανς λιπαρά για τα οποία έχουμε ακούσει πολλά… Τίποτα δε συγκρίνεται με το πετρέλαιο που παράγεται, υπερθερμένεται, οξυδώνεται και αρωματίζεται χημικά και μπαίνει στη σαλάτα μας σα ντρέσσινγκ…!!! γιαμ!
(Συγκρίνετε το αυτό με το βούτυρο… Βήμα 1: αρμέγουμε την αγελάδα. Βήμα 2: αφήνουμε την κρέμα να διαχωριστεί φυσικά. Βήμα 3: αποβουτυρώνουμε την κρέμα. Βήμα 4: το χτυπάμε μέχρι να γίνει βούτυρο.)
Γιατί είναι βλαβερά τα φυτικά έλαια;
Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τα φυτικά έλαια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι καμία ποσότητα δεν είναι ασφαλής να καταναλώνεται. Για να καταλάβουμε το γιατί, ας δούμε τα μεγαλύτερα προβλήματα των φυτικών ελαίων: Τα σώματά μας δεν είναι φτιαγμένα για να τα καταναλώνουν! Το περιεχόμενο λίπους του ανθρώπινου σώματος είναι περίπου 97% κορεσμένο και μονοακόρεστο λίπος, με μόνο 3% περίπου πολυακόρεστο λίπος. Το μισό αυτού του 3% είναι ωμέγα-3 λιπαρά, και αυτή η ισορροπία θα πρέπει να διατηρείται. Τα φυτικά έλαια περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών, και πολλά από αυτά τα έλαια έχουν αντικαταστήσει πολλά από τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή μας από τη δεκαετία του 1950. Το σώμα μας χρειάζεται το λίπος για να επαναδομεί κύτταρα και να παράγει ορμόνες, αλλά χρησιμοποιεί τις πρώτες ύλες που του δίνουμε εμείς. Όταν του δίνουμε λίπος με μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά αντί για την αναλογία που χρειάζεται, δεν έχει άλλη επιλογή από το να ενσωματώσει αυτά τα λιπαρά στα κύτταρα μας κατά τη διάρκεια της δημιουργίας και επιδιόρθωσής τους.
Το πρόβλημα είναι ότι τα πολυακόρεστα λίπη είναι εντελώς ακατάλληλα και οξειδώνονται εύκολα στο σώμα (αν δεν έχουν ήδη οξειδωθεί κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους, ή της έκθεσής τους στο φως καθώς κάθονται στο ράφι του σούπερ μάρκετ). Αυτά τα οξειδωμένα λίπη προκαλούν φλεγμοντές και μετάλλαξη στα κύταρα.
Στα κύτταρα των αρτηριών μας, αυτές οι μεταλλάξεις προκαλούν φλεγμονές που μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες μας. Όταν αυτά τα λίπη ενσωματώνονται στα δερματικά μας κύτταρα, αυτές οι μεταλλάξεις μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. (Γι” αυτό συχνά οι άνθρωποι εμφανίζουν τις πιο επικίνδυνες μορφές δερματικών καρκίνων σε μέρη που δεν εκτίθενται στον ήλιο, αυτό όμως είναι θέμα για άλλο άρθρο!). Όταν αυτά τα λίπη ενσωματώνονται σε κύτταρα του αναπαραγωγικού ιστού, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να προκαλέσουν ενδωμητρίωση και σύνδρομο πολυκυστηκών οωθηκών. Με λίγα λόγια, το σώμα μας είναι φτιαγμένο από κορεσμένα και μονοακόρεστα λιπαρά, και αυτά χρειάζεται για άριστη υγεία.
Τα φυτικά έλαια περιέχουν μεγάλες ποσότητες Ωμέγα 6 λιπαρών οξέων
Το σώμα χρειάζεται ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξεά σε μία συγκεκριμένη ισορροπία, κατά προτίμηση σε αναλογία 1:1. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Τα ανισόρροπα επίπεδα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων συνδέονται με τον καρκίνο του δέρματος και άλλες μορφές του. Ένα άρθρο του Ινστιτούτου Φυσικής Θεραπείας εξηγεί: Σε μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, οι ερευνητές παρατήρησαν τις επιιδράσεςι δέκα διαφορετικών διατροφικών λιπών, από τα πιο κορεσμένα μέχρι τα λιγότερο κορεσμένα. Αυτό που βρήκαν είναι ότι τα κορεσμένα λιπαρά παρήγαγαν το μικρότερο αριθμό καρκίνων, ενώ τα ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά παρήγαγαν τους περισσότερους. Πολυπληθείς άλλες μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά ενεργοποιούν τον καρκίνο ενώ τα κορεσμένα λιπαρά όχι, και ότι τα κορεσμένα λιπαρά δε διασπώνται για να συγκροτήσουν ελεύθερες ρίζες.
Χημικά πρόσθετα σε φυτικά έλαια και λίπη
Καθώς τα φυτικά έλαια παράγονται με χημικές διαδικασίες, δεν είναι περίεργο που περιέχουν επικίνδυνα χημικά. Τα περισσότερα φυτικά έλαια και τα παράγωγα προϊόντα τους περιέχουν βουτυλοϋδροξυανισόλη και βουτυλοϋδροξυτολουόλιο, που είναι τεχνητά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη διατήρηση των τροφίμων, ώστε να μην οξειδώνονται η να χαλάνε τόσο γρήγορα. Αυτά τα χημικά έχουν αποδειχθεί να παράγουν πιθανώς καρκίνο γεννώντας ενώσεις στο σώμα και έχουν επίσης συνδεθεί με βλάβες του συκωτιού και των νεφρών, προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, στειρότητα ή δυσκολία σύλληψης, υψηλή χολυστερίνη και προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά. Τα φυτικά αυτά έλαια περιέχουν επίσης κατάλειπα από παρασιτοκτόνα και χημικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των σπόρων και προέρχονται συνήθως από γενετικά τροποποιημένες πηγές.
Προβλήματα γονιμότητας και προβλήματα στα παιδιά που προέρχονται από την κατανάλωση φυτικών ελαίων
Τα φυτικά έλαια είναι εξαιρετικά βλαβερά για το αναπαραγωγικό μας σύστημα και την ανάπτυξη του σώματος των εμβρύων και των παιδιών. Επειδή το αναπαραγωγικό σύστημα και των ανδρών και των γυναικών παράγουν συνεχώς και διαχωρίζουν νέα κύτταρα, είναι πιθανή η μετάλλαξη και τα προβλήματα όταν αυτά τα κύτταρα δημιουργούνται με τα λάθος λιπαρά και οξειδώνονται buy generic viagra nz. Το ίδιο ισχύει και για τα έμβρυα και τα παιδιά, των οποίων τα κύτταρα διαχωρίζονται με γοργούς ρυθμούς. Υπάρχει δε μεγαλύτερη πιθανότητα μετάλλαξης, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος όγκος κυττάρων που διαχωρίζονται (είναι στην ανάπτυξη καθώς λέγεται). Ένα άρθρο του Bee, με τίτλο Θεραπευθείτε Φυσικά αποκαλύπτει: «Αυτό που λέει η επιστημονική βιβλιογραφία είναι ότι οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών στα παιδιά, ή δίαιτες όπου τα ζωικά λιπαρά έχουν αντικατασταθεί με φυτικά έλαια, εμποδίζουν την ανάπτυξη -επηρεάζουν το ύψος και τη δύναμη- καθώς και τις δυνατότητες μάθησης, αυξάνουν την ευαισθησία σε λοιμώξεις και προκαλούν συμπεριφορικά προβλήματα. Τα κορίτσια στην εφηβεία που κάνουν τέτοια διατροφή έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα γονιμότητας. Αν καταφέρουν να συλλάβουν, οι πιθανότητες να γεννήσουν ένα μωρό χαμηλού βάρους ή ένα μωρό με γεννετικά προβλήματα αυξάνεται. Η υπερβολική κατανάλωση φυτικών ελαίων επίσης προκαλεί προβλήματα στην παραγωγή ορμονών, καθώς οι ορμόνες εξαρτώνται από συγκεκριμένα λίπη για την παραγωγή τους. Τα φυτικά έλαια που γίνονται σταθερά με την υδρογονοποίηση είναι δε εξαιρετικά βλαβερά.
Άλλες επιδράσεις των φυτικών ελαίων στο σώμα
Επειδή τα φυτικά έλαια οξειδώνονται εύκολα, στερούν το σώμα από αντιοξειδωτικά καθώς το σώμα πρέπει να τα χρησιμοποιήσει για να εξουδετερώσει την οξείδωση. Άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά φυτικά έλαια και παράγωγα προϊόντα τους έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν έλλειψη βιταμίνης E και άλλες διατροφικές ελλείψεις. Η κατανάλωση φυτικών ελαίων έχει συνδεθεί και με άλλα προβλήματα, μεταξύ των οποίων (από το ίδιο άρθρο παραπάνω):
«Σε μελέτες που έγιναν σε ζώνα, φάνηκε ότι οι δίαιτες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα από φυτικά έλαια εμποδίζουν την ικανότητα της μάθησης, ειδικά σε περιπτώσεις αυξημένου στρες, αδυνατούν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταστέλλουν τη νοητική και φυσική ανάπτυξη των νεογνών, αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέως στο αίμα, προκαλούν τη δημιουργία λάθος προτύπου λιπαρών οξέων στους λιπώδεις ιστούς και έχουν συνδεθεί με τη μείωση στη νοητική ικανότητα, τη βλάβη σε χρωμοσώματα και την επιτάχυνση της γήρανσης. Η εκτεταμένη κατανάλωση των πολυακόρεστων είναι επίσης συνδεδεμένη με τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης των καρκίνων, τις καρδιοπάθειες και την αύξηση του βάρους.» Γνωρίζοντας όλες αυτές τις πληροφορίες, πώς να επιλέξουμε τελικά ποια έλαια είναι υγιεινά και ποια όχι; Και ακόμα πιο σημαντικό, πώς να ξέρετε πόσο από το καθένα να καταναλώνετε για να είστε υγιείς;
Λίπη και έλαια που πρέπει να αποφεύγονται:
Τα φυτικά έλαια και τα λίπη τους θα πρέπει να αποφεύγονται τελείως. Υπάρχουν πολύ πιο υγιεινές εναλλακτικές και δεν υπάρχει λόγος ή ανάγκη να τα καταναλώνετε. Αυτά είναι:
Έλαιο Canola
Καλαμποκέλαιο
Σογιέλαιο
«Φυτικό» λάδι
Φυστικέλαιο
Ηλιέλαιο
Έλαιο Safflower
Βαμβακέλαιο
Έλαιο από σπόρο σταφυλιού
Μαργαρίνη
μαγειρικό λίπος
οποιοδήποτε ψεύτικο βούτυρο ή προϊόν που παράγεται με φυτικά έλαια
Δεν υπάρχει καμία διατροφική ανάγκη του οργανισμού μας για αυτά τα έλαια και τα υγιεινά λιπαρά υπάρχουν σε τροφές σε καλύτερες αναλογίες και μεγαλύτερες ποσότητες.
Αυτά τα τρόφιμα συχνά (όχι πάντα, υπαρχουν και προϊόντα στην αγορά από υπεύθυνες εταιρείες που δεν είναι βλαβερά για την υγεία σας) περιέχουν κάποιο από τα παραπάνω ανθυγιεινά έλαια:
Σάλτσες για σαλάτες (ντρέσσινγκ)
– Έτοιμα καρικεύματα, μείγματα καταστημάτων
– Μαγιονέζα
– Πατατάκια
– Τεχνητά τυριά (νηστίσιμα κτλ)
– Συσκευασμένοι ξηροί καρποί και σνακ
– Μπισκότα
– Κράκερ
– Τροφές για σνακ
– Σάλτσες
Τι να κάνετε τα λάδια που ήδη έχετε?
Αν αυτή τη στιγμή έχετε κάποια από αυτά τα ανθυγιεινά έλαια στο σπίτι… μην τα φάτε!!! Επειδή όμως δεν είναι ωραίο να πετάμε πράγματα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με άλλους τρόπους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν σπιτική πλαστελίνη ή καθαριστικό πατώματος. Μπορείτε επίσης να να χρησιμοποιήσετε για να λαδώσετε τα κουφώματα! Πάντως ΜΗΝ ΤΑ ΦΑΤΕ!!!