Διασκεδάστε στην κουζίνα με τα παιδιά

Η κουζίνα μπορεί να είναι ένα μαγικό δωμάτιο για τα παιδιά. Βλέπουν τους μεγάλους να δουλεύουν πυρετωδώς, τους ατμούς να βγαίνουν από τις κατσαρόλες, το φούρνο να σφυρίζει και μυρίζουν τι θα φάνε αργότερα! Ακόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να είναι περίεργα για το πώς ετοιμάζονται όλα αυτά που τρώμε στο τραπέζι μας. Διαλέξτε ένα γεύμα με το παιδί σας και προετοιμάστε το μαζί.
Βέβαια, σε κάθε ηλικία θα δώσετε άλλες αρμοδιότητες. Δε θα βάλετε ποτέ ένα 3χρονο παιδί να κόψει τη ντομάτα, μπορεί όμως να ρίξει το λάδι και το αλάτι από πάνω στο πιάτο. Τα μεγαλύτερα παιδιά, γύρω στα 7-10 μπορούν να μάθουν να σπάνε αυγά ή και να μετράνε και να ζυγίζουν υλικά.
Κι ενώ για τα παιδιά μπορεί να είναι ένας άλλος τρόπος απλά για να διασκεδάσουν, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους θα ήταν καλό να τα μυήσετε στον κόσμο της μαγειρικής:
- Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας βλέπουν πώς παρασκευάζονται και σερβίρονται τα πιάτα και αποκτούν πρακτική εμπειρία, γεγονός που τα κάνει να αισθάνονται χρήσιμα.
- Τα παιδιά στο σχολείο μπορούν να μάθουν τα βασικά της μαγειρικής και να χρησιμοποιήσουν τα μαθηματικά που μαθαίνουν στο σχολείο για να συνδυάσουν τα υλικά στις συνταγές! Ενώ μαγειρεύετε μαζί τους μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτό το χρόνο για να τους μιλήσετε για την καλή διατροφή και γιατί διαλέγετε να χρησιμοποιήσετε τα υλικά που χρησιμοποιείτε. Έτσι μπορούν να μπουν θα θεμέλια για καλύτερες διατροφικές συνήθειες στην ενήλικη ζωή τους, που δε θα είστε εσείς εκεί!
- Οι έφηβοι ίσως εκτιμήσουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις μαγειρικές τους ικανότητες για όταν θα χρειαστεί να μαγειρέψουν για τον εαυτό τους, στη φοιτητική τους ζωή παράδειγμα. Σε αυτή την ηλικία ίσως να έχουν ενδιαφέρον να δοκιμάσουν και διαγορετικές γεύσεις και διεθνείς κουζίνες. Αν τους αρέσει το ασιατικό φαγητό, πηγαίνετε μαζί τους σε ένα ασιατικό κατάστημα και διαλέξτε κάτι αυθεντικό και τοπικό και φτιάξτε το μαζί!
Και για τους γονείς όμως είναι μία καλή ευκαιρία να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.
Κάποιες συμβουλές, για να γίνεται αυτό διασκεδαστικά και με ασφάλεια:
Διαλέξτε το σωστό χρόνο
Όταν επιλέγετε να μαγειρέψετε με τα παιδιά, δε θα πρέπει να βιάζεστε. Μην το κάνετε μία μέρα που έχετε πιεσμένο πρόγραμμα, προτιμήστε το σαββατοκύριακο ή μία άλλη χαλαρή μέρα, πχ. στις διακοπές, ώστε να μην αισθανθείτε πίεση.
Με τα μικρότερα παιδιά, φροντίστε να είστε επίσης ξεκούραστοι ώστε να μην εκνευρίζεστε εύκολα! Καλή ιδέα είναι επίσης να υπάρχει και ένας δεύτερος ενήλικας στην κουζίνα για να βοηθά στην επιτήρηση των μικρών μαγείρων!
Αναθέστε τις σωστές αρμοδιότητες
Προετοιμαστείτε λίγο νωρίτερα όταν θέλετε να μαγειρέψετε μαζί. Για τα μικρότερα παιδιά ξεκινήστε φτιάχνοντας πιο απλά πιάτα με 5 ή και λιγότερα υλικά. Μη τα δυσκολέψετε γιατί μετά δε θα θέλουν να συμμετέχουν. Ενθαρρύνετέ τα βάζοντας τα να ολοκληρώνουν ένα ένα τα βήματα και να αισθάνονται την ικανοποίηση ότι τα κατάφεραν μόνα τους! Για το δημιουργικό τους κομμάτι, αφήστε τα να επιλέξουν τη… διακόσμηση στην πίτσα! Δώστε τους επιλογές, προετοιμάστε τα υλικά έτοιμα κομμένα, και αφήστε τα να “ζωγραφίσουν” πάνω σε αυτή!
Όταν επιλέγετε μία συνταγή, σκεφτείτε ποια βήματα μπορεί να κάνει το παιδί σας μόνο του. Πχ. μπορεί να διαβάσει όλα τα υλικά μίας συνταγής ενώ εσείς τα τοποθετείτε πάνω στον πάγκο. Ή ένα μεγαλύτερο παιδιί μπορεί να σας βοηθήσει να μετρήσετε υλικά στη ζυγαριά, ή και να τα ζυγίζει μόνο του αν είναι στη σωστή ηλικία.
Κάνοντας μερικά πράγματα πριν ξεκινήσετε, πχ να πλύνετε τις φράουλες, ή να ψιλοκόψετε τα μανιτάρια για την πίτσα, ίσως να σας διευκολύνει στη διαδικασίας. Αν κατά τη διάρκεια υπάρχει ένα σημείο που είναι λίγο βαρετό, πχ να περιμένουμε να ψηθεί το πατεσπάνι για να κάνουμε την τούρτα, πείτε του να κάνει ένα διάλειμμα και να επιστρέψει όταν θα βάλετε το γλάσο!
Ασφάλεια
Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά θέλουν επίβλεψη στην κουζίνα. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που αν δεν προσέξετε μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά ατυχήματα, ζεστές εστίες, καυτά σκεύη κτλ.
Μερικές συμβουλές για ασφαλή… μαγειρική:
- Υπενθυμίζετε συχνά στα παιδιά τι μπορούν να ακουμπούν και τι μπορεί να τους κάνει κακό, πχ εστίες της κουζίνας, μαχαίρια κτλ
- Διαχωρίζετε τις δουλειές που κάνουν οι μεγάλοι και τα παιδιά στην κουζίνα (πχ οι μεγάλοι κόβουν, τα παιδιά ανακατεύουν)
- Θέστε κανόνες στην κουζίνα σας, όπως για παράδειγμα ότι πρέπει πάντα να πλένουμε τα χέρια πριν μαγειρέψουμε ή ότι δεν ακουμπάμε τα κουμπιά του φούνρνου ή τα μαχαίρια.
Ακόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά θα χρειαστούν υποδείξεις, ειδικά αν χειρίζονται ηλεκτρικές συσκευές ή εργαλεία (μαχαίρια, ρεντέ, μούλτι, μπλέντερ) και ειδικά τις πρώτες φορές.
Even older kids will need safety reminders, especially if they’re working with appliances and knives, or at the stove.
Χαλαρώστε
Μην περιμένετε να είναι όλα στην εντέλεια στην κουζίνα ενώ μαγειρεύετε με τα παιδιά. Ακόμα και οι μεγάλοι δυσκολεύονται να διατηρήσουν την τάξη στην κουζίνα. Για να το απολαύσετε, αποφασίστε ότι θα γίνει λίγο χάλια η κουζίνα και δείξτε λίγη παραπάνω υπομονή! Για να αποφύγετε μικρά ατυχήματα με μεγάλες συνέπειες (!), αποφύγετε να μετράτε τα υλικά σε μεγάλα μπωλ, πχ αλεύρι (αν πέσει κατά λάθος θα τυλιχτεί όλη η κουζίνα σε ένα λευκό σύννεφο!!!), και προτιμήστε μικρά μπωλ όπως κάνουν στις τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής.
Ίσως και όλα να μη γίνουν τέλεια! Ίσως να μην έχουν χτυπηθεί καλά τα αυγά στην ομελέτα ή να είναι ακανόνιστα τα κομμάτια του αγγουριού στη σαλάτα, δεν πειράζει! Πάλι νόστιμο θα είναι και τα παιδιά θα αισθανθούν ότι έχουν καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό, καθώς δε θα γίνονται καλύτερα σε αυτό, θα νιώθουν υπέροχα, και θα αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή τους.
Τέλος, μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε τους βοηθούς σας για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν και τη βοήθεια που σας προσέφεραν. Δώστε τους να δοκιμάσουν πρώτοι ότι ετοιμάζετε και βρείτε μαζί την επόμενη συνταγή! Καλή όρεξη!