Ιδέες για υγιεινά σνακ στο σχολείο
Καλή σχολική χρονιά σε παιδάκια και γονείς!
Ένα από τα θέματα που απασχολεί τους γονείς, και εμένα ιδιαίτερα φυσικά, είναι το τι τρώνε τα παιδιά μας στο σχολείο. Δυστυχώς τα κυλικεία δεν έχουν τίποτα θρεπτικό, και τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν κάτι ουσιαστικά χρήσιμο για τον οργανισμό τους. Τυρόπιτες, κρουασάν, κουλούρια, σοκολάτες, γκοφρέτες και συσκευασμένοι χυμοί είναι το συνιθισμένο “μενού” των σχολικών κυλικείων.
Από την πρώτη μέρα που τα παιδιά μου ξεκίνησαν παιδικό σταθμό ετοίμαζα κολατσιό, σνακ και μεσημεριανό που συνήθως αποτελούνταν από γιαουρτάκι με μέλι ή φρούτα, σαλάτα και μερίδα φαγητού. Τότε τα πράγματα ήταν εύκολα γιατί η παιδαγωγός ήταν αυτή που φρόντιζε να φάει σίγουρα αυτό που έστελνα και όπως στους περισσότερους παιδικούς σταθμούς ούτε στο δικό μας είχε κυλικείο.
Από τη στιγμή που τα παιδιά μου πήγαν στο δημοτικό σχολείο, προβληματίστηκα περισσότερο. Εκεί, εκτός από το ότι υπάρχει κυλικείο, τα παιδιά μεταξύ τους βλέπουν το ένα το άλλο τι τρώει και είναι φυσικό να θέλουν να τρώνε κάτι παρόμοιο, πχ αν δουν ένα παιδάκι να τρώει μπισκότα θα θέλουν και αυτά και δυστυχώς δεν υπάρχει δάσκαλος που να τα ελέγχει. Με εκπλήσσει ο βαθμός στον οποίο οι γονείς είναι αδιάφοροι για το φαγητό των παιδιών τους, ελάχιστοι είναι εκείνοι που προσπαθούν να τους δώσουν κάτι θρεπτικό. Δυστυχώς αυτό οφείλεται στην έλλειψη πληροφόρησης για την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουν τα παιδιά τους και όχι φυσικά στην έλλειψη διάθεσης ή επιθυμίας του γονιού να προσφέρει το καλύτερο. Δυστυχώς οι περισσότεροι δε γνωρίζουν πόσο βλαβερά είναι όλα τα σνακ που τα παιδιά συνήθως τρώνε (μπισκότα, πατατάκια, σάντουιτς με αλλαντικά, ζελεδάκια, κρουασάν….. και λίστα είναι ατελείωτη!)
Η δική μου γραμμή από την αρχή ήταν ότι δεν τρώμε από το κυλικείο του σχολείου αλλά φροντίζουμε να πάρουμε φαγητό από το σπίτι. Έτσι, τα παιδιά μου επιλέγουν κατά καιρούς ανάλογα με την όρεξη και την εποχή τι προτιμούν. Ευτυχώς, έχουμε πια πάρα πάρα πολλές συνταγές ήδη, και θα βρούμε κι άλλες (!), κι έτσι οι επιλογές είναι πολλές.
Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις δικές μου επιλογές και ιδέες για υγιεινά σνακ στο δημοτικό σχολείο, ελπίζοντας ότι θα γίνουν και δικά σας αγαπημένα. Σε κάθε “κατηγορία” θα σας παραθέσω και την αντίστοιχη συνταγή για να μην ψάχνετε μόνοι σας. Ας τα χωρίσουμε σε αλμυρά και γλυκά.
ΑΛΜΥΡΑ ΣΝΑΚ
1. Κριτσίνια με αλεύρι ζέας: τα κριτσίνια αυτά είναι φτιαγμένα με αλεύρι ζέας ολικής (δίκκοκο σιτάρι) άρα έχουν πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από τα αγοραστά. Φυσικά δεν περιέχουν καθόλου ζάχαρη (όλα του εμπορίου και των φούρνων περιέχουν λεύκή ζάχαρη) και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά συστατικά λόγω των μπαχαρικών που περιέχουν, πχ κουρκουμάς. Μπορείτε να βάλετε σουσάμι ή άλλο ξηρό καρπό για να τα “ντύσετε” ανάλογα με το τι αρέσει στα δικά σας παιδιά. Επίσης, μπορείτε να αλλάζετε τα μυρωδικά που χρησιμοποιείτε για να αλλάζουν γεύση και τα κριτσίνια σας και να μην τα βαριούνται τα παιδιά. Αν τρώνε τυρί, θα μπορούσατε να τα συνδυάσετε με λίγο βιολογικό κασεράκι σε ένα ταπερ, μιας και το χειμώνα σε ένα ισοθερμικό τσαντάκι δε θα πάθει κάτι για λίγες ώρες. Αν δεν προλαβαίνετε να φτιάξετε ή θέλετε να πάρετε έτοιμα κριτσίνια, φροντίστε τουλάχιστον να μην έχουν ζάχαρη και ιδανικά ούτε φυτικά έλαια.
2. Κράκερ: εύκολα και αναλοίωτα! Ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις των μικρών σας, μπορείτε να διαλέξετε από αρκετές επιλογές για κράκερ. Φτιάξτε κράκερ με βρώμη ή άλλες νιφάδες (φαγόπυρου, κεχριού), σπόρους και μυρωδικά και κάντε τους δικούς σας συνδυασμούς. Αυτά που έχω να σας προτείνω εγώ προς το παρόν είναι: κράκερ με γεύση πίτσα, κράκερ αμυγδάλου (που μπορούν να γίνουν οποιούδήποτε ξηρού καρπού προτιμάτε αντικαθιστώντας τα αμύγδαλα με αυτόν), πρωτεϊνικά κράκερ “τυριού” (απίθανα σε γεύση και εμπλουτισμένα με σπόρους κάνναβης και διατροφική μαγιά για ένα super κράκερ!), κράκερ με βρώμη και ελιές, craquelins (κράκερ χωρίς αλεύρι και γλουτένη, με ψύλλιο και ξηρούς καρπούς για περισσότερες φυτικές ίνες αν κάποιο παιδάκι έχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, ασβέστιο και πρωτεΐνη), bake rolls (εύκολα και γρήγορα με ψωμάκι ολίκής απο το φούρνο σας) ή bake rolls χωρίς αλεύρι και γλουτένη (για παιδάκια που έχουν πρόβλημα υγείας και τα αποφεύγουν)
3. Nachos: τα γνωστά πεντανόστιμα μεξικάνικα “πατατάκια” που λέει και ο γιος μιας φίλης μου, φτιαγμένα από καλαμπόκι, με ευεργετικό λιναρόσπορο στη υγιεινή τους έκδοση!
4. Ποπ κορν: κλασικά με λάδι καρύδας (μη χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στο τηγάνι, γιατί γίνεται τοξικό σε τόσο μεγάλη θερμοκρασία) ή διαφορετικά ποπ κορν από… κουνουπίδι! Δε φαντάζεστε πόσο νόστιμα είναι! Επίσης δε χαλάνε και δεν αλλοιώνονται σε μία αεροστεγή συσκευασία.
5. Kale chips: από τα πιο αγαπημένα σνακ του μεγάλου μου γιου, αυτά τα τσιπς είναι πλούσια όχι μόνο σε φυτικές ίνες αλλά και σε άλλες σούπερ τροφές που θα κάνουν τα μικρά σας ακόμα πιο έξυπνα…!
6. Υγιεινές κρέπες ή κρέπες vegan με γέμιση της επιλογής τους, τυράκι και λαχανικά, ντιπ (πχ αυτό) και αγγουράκι/καρότο/καλαμπόκι, αυγουλάκι ή ότι άλλο τους αρέσει.
7. Πίτες: σπανακοτυρόπιτα (εύκολη για τη μαμά χωρίς φύλλο), πατζαρόπιτα (με φύλλο ζέας), κολοκυθόπιτα (με αλεύρι ντίνκελ) στις οποίες φυσικά μπορείτε να αλλάξετε τη γέμιση με αυτή της αρεσκείας σας ή υπέροχα γρήγορα και θρεπτικά τυροπιτάκια χωρίς αλεύρι και γλουτένη, πλούσια σε πρωτεΐνη!
8. Πιτσάκια χωρίς αλεύρι και γλουτένη: πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή, μπορείτε να κάνετε μεγάλη ποσότητα (διατηρούνται στην κατάψυξη) και να τα ψήνετε μετά ανά διαστήματα.
9 indian viagra. Υγιεινή σπιτική πίτσα με αλεύρι ζέας, στην οποία βάζετε φυσικά τα υλικά της αρεσκείας σας.
10. Ρυζογκοφρέτες ή καλαμποκογκοφρέτες (απλά προσέξτε να μην περιέχουν φυτικά έλαια ή ζάχαρη).
11. Κρεπες: επίσης μπορείτε να φτιάξετε κρέπες με αυγό ή vegan και να τις γεμίσετε με τα υλικά της αρεσκείας σας.
12. Λαχανικά: αν στα παιδιά σας αρέσουν τα λαχανικά, μπορείτε να τους δώσετε στο σχολείο έτοιμα καθαρισμένα λαχανικά όπως πχ καρότα. Δε χαλάνε και θα δώσουν και ένα καλό παράδειγμα στους συμμαθητές τους! Ο μικρός μου γιος λατρεύει και τα ρεπανάκια, οπότε να άλλη μία ιδέα εύκολη και πρακτική!
ΓΛΥΚΑ ΣΝΑΚ
Σάντουιτς με nutbutters: τα δικά μου παιδιά έχουν καθιερώσει από ένα σάντουιτς με nutbutter και μέλι, ο μεν Νίκος ταχίνι με μέλι, ο δε Γιάννης φυστικοβούτυρο με μέλι. Τους το φτιάχνω με ένα πολύ ωραίο ψωμάκι ολικής με προζύμι και τρώνε κάθε μέρα στο σχολείο. Μπορείτε να διαλέξετε από: ταχίνι, φυστικοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο (και με λίγο κακάο γίνεται φοβερή μερέντα!), αμυγδαλοβούτυρο, κασιοβούτυρο. Σε όλα μπορείτε να προσθέσετε κακάο και να το κάνετε σοκολατένιο αν έτσι το προτιμάει το παιδάκι σας ή να βάλετε μία γεύση αιθέριου ελαίου (βανίλια, πορτοκάλι, λεμόνι, φράουλα).
Κέικ: φτιάξτε ένα υγιεινό κέικ στα παιδιά σας, στη γεύση που τους αρέσει. Τα δικά μου προτιμούν το κέικ σοκολάτας, έτσι ψήνω 3 κάθε φορά και μετά τα βάζω στην κατάψυξη, βγάζω ένα ένα και έχουμε για όλη την εβδομάδα κέικ για το σχολείο, παίρνουν μία φετούλα μαζί τους κάθε μέρα. Ιδέες για κέικ: κέικ σοκολάτας, μόκας, πορτοκαλιού, με κόκκινα φρούτα, κανέλας, με χουρμάδες ή άλλα φρούτα, με μπανάνες, banana bread, καρότου, καρύδας, με ροδάκινα! Όπως βλέπετε έχετε πολλές επιλογές, φροντίστε κυρίως να μην περιέχει ζάχαρη το κέικ σας και να προτιμήσετε αλεύρι ολικής άλεσης, κατά προτίμηση ντίνκελ και όχι σιταριού.
Pancakes: μπορείτε να φτιάξετε υγιεινά pancakes με αυγό ή vegan, και να προσθέσετε μέσα και λίγο τυρί αν αρέσει στα παιδάκια σας!
Κρέπες: επίσης μπορείτε να φτιάξετε κρέπες με αυγό ή vegan και να τις γεμίσετε με μερέντα ή μέλι, ή μαρμελάδα με τυρί!!!
Μπαρες πρωτεΐνης: μια ιδέα για να φάνε τα παιδιά και φρούτο και βιολογική πρωτεΐνη αρακά, είναι αυτή.
Μπάρες βρώμης: γεμάτες ξηρούς καρπούς, φρούτα ή ότι άλλο σας αρέσει, διαλέξτε από πολλές γεύσεις!
Τσουρέκι: πάντα αγαπημένο σνακ των παιδιών, εδώ και vegan.
Φρούτα: προτίμηστε φρούτα εποχής που δεν αλλοιώνονται εύκολα και μπορούν τα παιδιά να φάνε χωρίς να χρειάζονται κόψιμο.
Ξηροί καρποί: ένα σακουλάκι με τους αγαπημένους ξηρούς καρπούς του παιδιού σας είναι πάντα ένα υγιεινό και εύκολο, γρήγορο σνακ.
Αποξηραμένα φρούτα: ακόμα μία ωραία ιδέα για ένα σνακ που ετοιμάζεται γρήγορα και δε χαλάει. Προσέξτε μόνο τα φρούτα που θα αγοράσετε να μην έχουν ζάχαρη, και να είναι αποξηραμένα με φυσικό τρόπο ει δυνατόν. Ο μεγάλος μου γιος συχνά παίρνει μαζί του τον αγαπημένο του λιαστό φυσικό ανανά! Πολλά αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη θα βρείτε στο www.paneri.gr
Καλή σχολική χρονιά!!!