Το σπαράγγι είναι ένα τρυφερό λαχανικό, σα λόγχη, που ξεπροβάλλει από το υπόγειο σύστημα ριζών πάνω από το έδαφος. Είναι μία από τις ανοιξιάτικες λιχουδιές. Θεωρείται ότι έχει εμφανιστεί στις ανατολικές όχθες της Μεσογείου και τα Ασιατικά παράλια, και είναι ένα από τα παλαιότερα λαχανικά που έχουμε αναφορά, από τα Ρωμαϊκά χρόνια ακόμα.
Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά και οφέλη των σπαραγγιών είναι:
Έχουν μόλις 20 θερμίδες ανά 100γρ, γεγονός που τα καθιστά ιδανική τροφή σε περιόδους που θέλουμε να μειώσουμε το λίπος και να προσέχουμε την πρόσληψη των θερμίδων μας.
Περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες φυτικών ινών, που βοηθούν στη δυσκοιλιότητα και τη μείωση της κακής χολυστερόλης. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου αποτρέποντας την απορρόφηση τοξικών ουσιών από τις τροφές που τρώμε.
Τα φρέσκα σπαράγγια είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, καροτίνες και κρυπτοξανθίνες. Αυτές οι ουσίες λειτουργούν συνεργατικά για την αποβολή των βλαβερών ελεύθερων ριζών από το σώμα και προλαμβάνουν πιθανούς καρκίνους, νευρολογικές διαταραχές και λοιμώξεις. Η συνολική αντιοξειδωτική τους δύναμη (ORAC) ανέρχεται ανέρχεται σε 2150 μmol TE/100 g.
Είναι πλούσια πηγή φολικού οξέως, σημαντικού για τη σύνθεση του DNA μέσα στα κύτταρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι επαρκής πρόσληψη φολικού οξέως την περίοδο προ της σύλληψης και κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μπορούν να αποτρέψουν νευρολογικές διαταραχές στα έμβρυα.
Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θιαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6 και παντοθενικό οξύ. Αυτές οι ομάδες βιταμινών είναι απαραίτητες για την κυτταρική ενζυματική και μεταβολική λειτουργία.
Περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως η βιταμίνες C, A & E. Η τακτική κατανάλωση αυτών των βιταμινών βοηθούν το σώμα να αναπτύξει αντίσταση ενάντια σε μολυσματικούς παράγοντες και την αναχαίτιση της δημιουργίας ελεύθερων ριζών από το σώμα.
Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, πολύ σημαντική για την υγεία των οστών μας, καθώς προάγει τη δημιουργία οστικής μάζας. Επίσης, η παρουσία αρκετής βιταμίνης Κ στη διατροφή μας, βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την αποτροπή των νευρολογικών προβλημάτων σε αυτό, κι έτσι έχει αποδειχθεί σημαντικός βοηθός στη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από Alzheimer’s.
Τέλος, είναι άριστη πηγή μετάλλων, ειδικά χαλκού και σιδήτου. Έχουν επίσης και μικρές ποσότητες άλλων απαραίτητων μετάλλων και ηλεκτρολυτών όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο και φώσφορο. Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο των χτύπων της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης. Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται από το σώμα μαζί με το αντιοξειδωτικό ένζυμο, υπεροξειδική δυσμουτάση. Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων μαζί με το σίδηρο, που είναι απαραίτητος και για την αναπνοή των κυττάρων.
No results found
Make sure the query is spelled correctly and try again: