Μερικά από τα στοιχεία που περιέχει το αβοκάντο (ανά 100γρ) είναι:
• Βιταμίνη K: 26% της ΣΗΠ.
• Φυλλικό οξύ: 20% της ΣΗΠ.
• Βιταμίνη C: 17% της ΣΗΠ.
• Κάλιο: 14% της ΣΗΠ.
• Βιταμίνη B5: 14% της ΣΗΠ.
• Βιταμίνη B6: 13% της ΣΗΠ.
• Βιταμίνη E: 10% της ΣΗΠ.
• Επίσης περιέχει μικρότερες ποσότητες μαγνησίου, μαγγανίου, χαλκού, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, Βιταμίνης Α, Β1 (θειαμίνης), Β2 (ριβοφλαβίνης) και Β3 (νιασίνης).
Έχει 160 θερμίδες, 2γρ πρωτεΐνης και 15γρ υγιεινών λιπαρών. Αν και περιέχει 9γρ υδατανθράκων, 7 από αυτά είναι φυτικές ίνες οπότε έχει μικρό γλυκαιμικό φορτίο καθώς μόνο 2γρ είναι “καθαροί” υδατάνθρακες και θεωρείται τροφή “low carb”. Δεν περιέχει χολυστερίνη και είναι χαμηλής περιεκτικότητας κορεσμένων λιπαρών, που έτσι κι αλλιώς καθώς είναι φυτικής πηγής δεν έχουν καμία σχέση με τα κορεσμένα λιπαρά των γαλακτοκομικών ή άλλων ζωικών τροφών που πρέπει να αποφεύγουμε.
2. Περιέχει περισσότερο κάλιο από τη μπανάνα
Το κάλιο είναι ένα συστατικό το οποίο προσλαμβάνουμε μειωμένο. Βοηθά να λειτουργούν καλά τα “ηλεκτρολογικά” του σώματός μας και βοηθά σε πολλές λειτουργίες του μεταβολισμού. Τα αβοκάντο έχουν (ανά 100γρ) 14% της ΣΗΠ σε σύγκριση με τις μπανάνες (10% της ΣΗΠ) που θεωρούνται τυπικά καλή πηγή καλίου.
3. Είναι πλουσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς μας
Ναι, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε λιπαρά. Είναι από τα πιο λιπαρά τρόφιμα του πλανήτη! Αλλά τα λιπαρά του δεν είναι οποιαδήποτε λιπαρά. Η πλειοψηφία τους είναι ολεϊκό οξύ, ουσία που ευθύνεται και για την καλή φήμη του ελαιόλαδου! Είναι αντιφλεγμονώδες και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στα γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο.
4. Έχει πολλές φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι άλλο ένα συστατικό που εμείς οι ενήλικες ειδικά προσλαμβάνουμε μειωμένο. Οι επαρκής κατανάλωση φυτικών ιών βοηθά στη μείωση του βάρους, στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και άρα στον έλεγχο των υπεργλυκαιμιών, αιτία πολλών φλεγμονών στο σώμα. Το αβοκάντο λοιπόν, ανά 100γρ, περιέχει το 27% της ΣΗΠ.
5. Η κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χολυστερίνης και τριγλυκεριδίων
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα αβοκάντο βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών γιατί:
• Μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της χολυστερίνης.
• Μειώνουν τα τριγλυκερίδια μέχρι και κατά 20%.
• Μειώνουν την LDL χολυστερόλη μέχρι 22%.
• Αυξάνου την HDL (καλή) χολυστερόλη μέχρι και 11%.
6. Βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές
Όταν μιλάμε για σωστή διατροφή, σημαντικό είναι όχι μόνο πόση ποσότητα ενός συστατικού καταναλώνουμε αλλά και πόση απορροφά τελικά ο οργανισμός μας. Μερικές ουσίες είναι “λιποδιαλυτές’, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καταναλωθούν παρουσία λίπους για να μπορέσουν να απορροφηθούν από το σώμα (γι’ αυτό και συστήνεται η κατανάλωση γάλακτος 1,5% και όχι του άπαχου).
Σε αυτές τις ουσίες ανήκουν οι βιταμίνες A, D, E και K μαζί με πολλά αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή. Το αβοκάντο μπορεί να σας βοηθήσει να απορροφήσετε πολύ καλύτερα τις θρεπτικές αυτές ουσίες..
7. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την καλή όραση
Το αβοκάντο περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες εξαιρετικά σημαντικές για την υγεία των ματιών (ουσίες που περιέχονται και στο αυγό). Μπορεί να μειώσει πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης καταράκτη, που συνήθως εμφανίζουν οι ηλικιωμένοι.
8. Μπορεί να δράσει θετικά κατά του καρκίνου
Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι το αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κατά του καρκίνου, μία έρευνα όμως έχει δείξει ότι μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις των χημειοθεραπειών. Περιέχει ένα εκχύλισμα που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αύξηση των κυττάρων στον καρκίνο του προστάτη, έχει δηλαδή αναχαιτηστικές ιδιότητες.
9. Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το αβοκάτνο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα πόνου στα κόκαλα που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα.
10. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους
Υπάρχουν αποδείξεις ότι το αβοκάντο είναι τροφή που ευνοεί τη μείωση του βάρους, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και χαμηλής σε υδατάνθρακες, καθώς αυτό συμβάλλει στην αυξημένη αίσθηση κορεσμού και άρα μας βοηθά να τρώμε λιγότερη ποσότητα φαγητού.
Αν σκέφτεστε να το εντάξετε στη διατροφή σας, κάντε δοκιμές μέχρι να βρείτε συνταγές που σας αρέσουν.
Το αβοκάντο είναι τροφή που ευνοεί τη μείωσή του βάρους και βοηθά την καρδιά μας, επίσης έχει τέλεια γεύση και είναι εύκολο να συνδυαστεί με τα πάντα! Ακόμα και στο προφιτερόλ μας το βάλαμε!
Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα τρόφιμο;!