Το φαγόπυρο είναι ένα σούπερ τρόφιμο χωρίς γλουτένη!
Είναι μέρος της διατροφής των ανθρώπων από την 8η χιλιετία Π.Χ. Το μάζευαν, καθώς φύτρωνε σαν άγριο φυτό. Δεν είναι γνωστό πότε ξεκίνησε η καλλιέργειά του. Στην Αμερική το έφεραν οι Ολλανδοί το 17ο αιώνα, σίγουρα λοιπόν ξεκίνησε από την Ευρώπη!
Η δημοτικότητά του αυξάνετε για πολλούς λόγους: είναι πολύ θρεπτικό, δίνει ενέργεια που όλοι χρειαζόμαστε, σα γεύση δε, ή θα το λατρέψετε ή θα το μισήσετε. Αξίζει να του δώσετε όμως μια ευκαιρία για τα παρακάτω που μας προσφέρει.
Διατροφικά οφέλη:
Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Είναι πλούσιο σε σίδηρο.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, περί το 80%.
Πολύ πλούσιο επίσης και σε αντιοξειδωτικά.
Πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και η νιασίνη.
Περιέχει υψηλά επίπεδα ρουτίνης, ουσία πουβοηθά στην ενίσχυση της ικανότητας του οργανισμού να απορροφά και να σπάσει βιταμίνες και μέταλλα.
10 οφέλη για την υγεία μας:
1. Άριστη πηγή ευκόλως απορροφήσιμης πρωτεΐνης. Μπορεί να αποτελέσει άριστο υποκατάστατο κρέατος. Το αλεύρι φαγόπυρου προτιμάται για τη μείωση της χολυστερίνης, τη μείωση του σωματικού λίπους και των χολόλιθων χολυστερόλης.
2. Εναλλακτικό λίπος. Το άμυλο του φαγόπυρου ρησιμοποιείται ως πιο υγιεινό λίπος σε επεξεργασμένα τρόφιμα, για να αποφεύγονται τα τρανς λιπαρά (μαργαρίνες κλπ).
3. Η υψηλή συγκέντρωση ρουτίνης εξάγεται από τα φύλλα του φυτού για φαρμακευτικούς σκοπούς για την μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
4. Δεν είναι αλλεργιογόνο τρόφιμο. Τι εξωτερικό περίβλημα του καρπού, χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό γέμισμα μαξιλαριών για όσους είναι αλλεργικοί στη σκόνη, τα πούπουλα και τη γύρη.
5. Μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη. Καθώς έχει γλυκαιμικό δείκτη 54, αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα πολύ πιο αργά από ότι το ρύζι ή άλλα προϊόντα σίτου.
6. Πολύ βοηθητικό για την πέψη.
7. Σεν περιέχει χημικά. Μεγαλώνει τόσο γρήγορα που συνήθως δε χρειάζεται η χρήση καθόλου παρασιτοκτόνων και χημικών ουσιών.
8. Βοηθά στην αποβολή των περιττών υγρών από το σώμα, για όσους έχουν κατακράτηση και ανακουφίζει πρησμένες περιοχές του σώματος.
9. Είναι θερμαντικό τρόφιμο, μακροβιοτικά κατατάσσεται στα φαγητά με ενέργεια γιανγκ. Αυτό σημαίνει, είναι πολύ καλό να το καταναλώνετε τους χειμερινούς μήνες.
10. Δεν περιέχει καθόλου γλουτένη και δεν ανήκει στα δημητριακά. Κατάλληλο λοιπόν να καταναλώνεται από όσους υποφέρουν από κοιλιοκάκη ή έχουν δυσανεξία στη γλουτένη