Το κακάο άρχισε να πρωτοκαλιεργείται στην Αμερική όπου το έλεγαν μάλιστα “τροφή των θεών”. Θεωρείται σούπερ τροφή (superfood) γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και πολλά οφέλη για την υγεία μας. Το δέντρο του μπορεί να φτάσει τα 3-9 μέτρα και βγάζει καρπό μετά από 4 χρόνια. Κάθε καρπός ζυγίζει περίπου μισό κιλό και μέσα σε ένα λευκό περίβλημα υπάρχουν πολλά “φασόλια” κακάου. Αυτά τα “φασόλια” γίνονται βούτυρο κακάου που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα ομορφιάς και πολλά φαρμακευτικά προϊόντα.
Μέσα σε κάθε “φασόλι” κακάου είναι το λεγόμενο cacao nib που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σοκολάτας στο οποίο γίνεται επεξεργασία αφού αποξηραθεί. Υπάρχουν 3 τύποι φασολιών κακάου που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σοκολάτας. Ο καθένας έχει το δικό του άρωμα και γεύση και λέγονται: Criollo, Forastero and Trinitario.
Τα προϊόντα του κακάου, θεωρούνται αποτελεσματικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χολυστερίνης, στην πρόληψη καρδιαγγειακών ασθενειών, ασθενειών του συκωτιού και των νεφρών, άσθματος και διάρροιας. Θεωρούνται επίσης προϊόντα που έχουν αντιγηραντική δράση αφού αποτρέπουν το σχηματισμό ρυτίδων, ραγάδων εγκυμοσύνης κ.α. Τα ωμά cacao nibs και οι ωμοί καρποί μας δίνουν τα μέγιστα οφέλη για την υγεία μας, καθώς μερικά από τα συστατικά τους καταστρέφονται όταν μετατρέπονται σε σοκολάτα. Μπορούν να φαγωθούν ωμά, σε σκόνη ή να γίνουν τύπου τσάι ή ακόμα και να συνδυαστούν με άλλα τρόφιμα. Υπάρχει επίσης και εκχύλισμα κακάου.
Θρεπτική αξία του κακάου
Ο καρπός του κακάου είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, λίπος, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, πολυφαινόλες (όπως τα φλαβονοειδή) που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο, ολεϊκό οξύ που είναι απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς και μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και βιταμίνες E, B2, B1, B5, B3 και B9. Στην ωμή μορφή του περιέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμινών A & C. Τα μέγιστα θρεπτικά οφέλη υπάρχουν στον καρπό πριν από οποιαδήποτε επεξεργασία.
Οφέλη μερικών από τα θρεπτικά συστατικά του
Θεοβρωμίνη είναι ένα μη εθιστικό διεγερτικό που υπάρχει στο κακάο και πιστεύεται ότι θεραπεύει την κατάθλιψη. Τα φλαβονοειδή που είναι αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην κατπολέμιση των ελεύθερων ριζών και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Και τα δύο παραπάνω συστατικά βελτιώνουν τη ροή του αίματος, και υποστηρίζουν τη λειτουργία της καρδιάς μας μειώνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας στης αρτητίες μας. Η θεοβρωμίνη μπορεί να βελτιώσει επίσης τη νοητική μας λειτουργία ενεργοποιώντας το κεντρικό νευρικό μας σύστημα, διαστέλλοντας τις φλέβες μας, αυξάνοντας την ενέργειά μας και χαλαρώνοντας τους μύες μας. Επίσης λέγεται ότι το κακάο βοηθά στη μείωση του προεμμηνοριακού συνδρόμου και της εμμηνόπαυσης. Τα επίπεδα αντοξειδωτικών στο κακάο είναι πιο υψηλά ακόμα και από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί. Οι φυτικές ίνες του κακάου μπορούν να βοηθήσουν επίσης και την πέψη μας καθώς βοηθούν στην παραγωγή των ενζύμων. Οι φυτικές ίνες βοηθούν και στην αίσθηση του κορεσμού που με τη σειρά της βοηθά στον έλεγχο των μερίδων που τρώμε και άρα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως το ολεϊκό οξύ που υπάρχουν στο κακάο μπορούν να μειώσουν την κακή και να αυξήσουν την καλή χολυστερήνη μας και να αναχαιτίσει τη δράση των ελευθέρων ριζών.
Βοηθά στην ενίσχυση της μεμβράνης των κυττάρων μας, βοηθά στη βελτίωση της μνήνης, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος, του εγκεφάλου, αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειάς μας και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους. Επίσης, έχει αντιφλεγνονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν σε καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα. Τα μέταλλα όπως το μαγνήσιο που περιέχει, υποστηρίζει την υγιή λειτουργία της καρδιάς μας και είναι απαραίτητα για την σωστή εγκεφαλική λειτουργία. Η τρυπτοφαίνη και η ανανδαμίνη είναι επίσης ουσίες που βοηθούν τον εγκέφαλο. Οι βιταμίνες που περιέχει υποστηρίζουν τη λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος και τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν στη μακροζωΐα.
Συμπερασματικά
Ο καρπός και τα nibs του κακάου έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Να θυμάστε μόνο ότι πολλά από τα συστατικά του ωμού κακάου καταστρέφονται στις διαδικασίες παραγωγής σοκολάτας και στην πρόσμιξή του με το γάλα και τη ζάχαρη. Τα θρεπτικά συστατικά που παίρνετε από την κατανάλωση του ωμού κακάου και των κακάο nibs είναι πολύ περισσότερα και ασύγκριτης ποιότητας σε σχέση με αυτά που παίρνετε όταν απλά τρώτε σοκολάτα.