Είναι πλέον γνωστό ότι η κατανάλωση της λευκής ζάχαρης είναι βλαπτική για την υγεία, προκαλώντας μεταξύ άλλων παχυσαρκία, διαβήτη ή και καρκίνο. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά, αλλά αυτά είναι ακόμα πιο επικίνδυνα για την υγεία από ότι η λευκή ζάχαρη. Και όμως υπάρχει μια φυσική ζάχαρη, η οποία όχι μόνο δεν είναι βλάπτει, αλλά και ευεργετεί τον οργανισμό και η κατανάλωσή της δεν προκαλεί αύξηση βάρους. Η ζάχαρη αυτή είναι η ζάχαρη από καρύδα (coconut sugar).
Παράγεται από τα λουλούδια του δένδρου της καρύδας. Είναι γλυκιά σαν την μαύρη ζάχαρη και έχει μία διακριτική γεύση καραμέλας.
Η ζάχαρη της καρύδας δεν προκαλεί υπεργλυκαιμία ή υψηλό σάκχαρο του αίματος. Έχει χαμηλό γλουκαιμικό δείκτη (35) και γι’ αυτό είναι ιδανική για όσους πάσχουν από διαβήτη ή θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους.
Θεωρείται πιο υγιεινή ακόμα και από τη μαύρη ζάχαρη. Είναι πλούσια σε μέταλλα: κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο και βόριο. Περιέχει επίσης 12 από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη, νικοτινικό οξύ, βιοτίνη και ινσιτόλη. Σε σύγκριση με τη μαύρη ζάχαρη, η ζάχαρη καρύδας περιέχει 36 φορές περισσότερο σίδηρο, 4 φορές περισσότερο μαγνήσιο και 10 φορές περισσότερο ψευδάργυρο.
Περιέχει 16 από τα 20 αμινοξέα. Είναι ιδιαίτερα υψηλή στο αμινοξύ γλουταμικό οξύ, το οποίο παράγει γλουταμίνη, θρεονίνη, ασπαρτικό οξύ και σερίνη. Η γλουταμίνη εμπλέκεται σε περισσότερες μεταβολικές διαδικασίες από ό, τι άλλα αμινοξέα. Βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας αλκαλικών και οξέων στο σώμα και αποτελεί τη βάση για τη σύνθεση του RNA και του DNA. Η γλουταμίνη μειώνει επίσης την επιθυμία για γλυκά και ζάχαρη. Το γλουταμικό οξύ είναι επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό και σημαντικός νευροδιαβιβαστής.
Η ζάχαρη από καρύδα είναι ένα τέλειο και υγιές υποκατάστατο των τεχνητών γλυκαντικών τα οποία είναι τοξικά και είναι ένα καλύτερο εναλλακτικό των άλλων φυσικών γλυκαντικών που βασίζονται στο ζαχαροκάλαμο. Θεωρείται ακόμα καλύτερη από γλυκαντικά όπως το σιρόπι σφενδάμου ή το μέλι, διότι αυτά αν και περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μπορεί να θεωρηθεί ισάξια της στέβιας ή της ξυλιτόλης αλλά ως προς τη γεύση είναι καλύτερη από τη στέβια, διότι η τελευταία πικρίζει λίγο.
Δεν είναι προϊόν εργαστηρίου αλλά μία φυσική, πλήρης τροφή. Δεν περιέχει φυτοφάρμακα, χημικά πρόσθετα ή συντηρητικά ούτε αρώματα και χρώματα. Χημικά λιπάσματα σπάνια χρησιμοποιούνται. Σάπιοι φλοιοί και φύλλα καρύδας χρησιμοποιούνται ως φυσικά λιπάσματα.
Η ζάχαρη από καρύδα είναι το καλύτερο γλυκαντικό που μπορούμε να καταναλώνουμε.