Το αλεύρι καρύδας γίνεται όλο και πιο δημοφιλές καθώς όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουμε τα οφέλη του στη διατροφή μας. Είναι δε πεντανόστιμο, ελεύθερο γλουτένης και καλό υποκατάστατο μέρους άλλων αλεύρων.
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, αφομοιώσιμους υδατάνθρακες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Δεν έχει καθόλου γλουτένη γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για άτομα με ευαισθησία ή κοιλιοκάκη.
Φτιάχνεται από τη σάρκα της καρύδας που απομονώνεται από το γάλα και στεγνώνεται στη συνέχεια. Δεν περιέχει κανένα άλλο συστατικό παρά σάρκα καρύδας.
Διατροφικά οφέλη του αλευριού καρύδας
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χρησιμοποιείτε το αλεύρι καρύδας, με βασικότερο την υψηλή περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά, τη χαμηλή του θερμιδική αξία και τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Επίσης, δεν έχει αναφερθεί ποτέ να προκαλεί ευαισθησίες στο έντερο ή άλλες ανοσολογικές αντιδράσεις όπως συμβαίνει με πολλά άλλα αλεύρια.
Ας δούμε μερικά από τα οφέλη του, κάποια από τα οποία είναι όντως εντυπωσιακά:
1. Βοηθά το μεταβολισμό μας
Το αλεύρι καρύδας περιέχει υψηλά επίπεδα υγιεινών κορεσμένων λιπαρών με τη μορφή λιπαρών οξέων μεσαίας αλυσίδας. Αυτά χρησιμοποιούνται εύκολα από το σώμα για ενέργεια και βοηθούν στη λειτουργία του μεταβολισμού, τη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου κ.α.
2. Περιέχει πολλές φυτικές ίνες
Η σάρκα της καρύδας από μόνη της είναι κατά 61% φυτικές ίνες! Επειδή οι φυτικές ίνες δεν απορροφώνται από το σώμα, μερικές από τις θερμίδες και τους υδατάνθρακες της καρύδας δεν απορροφούνται ούτε χρησιμοποιούνται από το σώμα, αλλά περνούν κατά μήκος του εντερικού σωλήνα βοηθώντας στην αποτοξίνωση καθώς παρασέρνουν τοξίνες και άλλα “απόβλητα” του οργανισμού για να αποβληθούν.
3. Βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Το αλεύρι καρύδας είναι τροφή χαμηλή σε γλυκαιμικό δείκτη και δεν αυξάνει πολύ τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι όταν καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν αλεύρι καρύδας αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αύξησης του σακχάρου που προκαλούν και όλες οι άλλες τροφές. Αυτό σημαίνει ότι είναι ασφαλές να καταναλώνεται και από άτομα με διαβήτη ή όσους θέλουν να μειώσουν το βάρος τους.
4. Βοηθά την πεπτική μας υγεία
Το αλεύρι καρύδας υποστηρίζει επίσης και την πεπτική μας λειτουργία, είναι πολύ πλούσιο διατροφικά και μπορεί να βοηθήσει και στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αλεύρι καρύδας έχει την ιδιότητα να βοηθά στη μείωση της “κακής” LDL χολυστερόλης και των τριγλυκεριδίων σε άτομα με υψηλή χολυστερόλη. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες (2 είδη) και τα λιπαρά οξέα μεσαίας αλυσίδας που προαναφέραμε.
Διατροφικά στοιχεία
Ανά 100γρ το αλεύρι καρύδας περιέχει:
270 θερμίδες
12 γρ λίπος
23.5 γρ πρωτεΐνη
47 γρ φυτικές ίνες
65 γρ υδατάνθρακες (καθαροί υδατάνθρακες 18)
No results found
Make sure the query is spelled correctly and try again: