Οι χουρμάδες είναι οι καρποί της χουρμαδιάς, που φυτρώνει σε υποτροπικές περιοχές και περιοχές της ερήμου σε όλη τη Βόρεια Αφρική, τις αραβικές περιοχές, την Καλιφόρνια και την Αυστραλία. Οι χουρμάδες φυτρώνουν σε συμπλέγματα πολλών δεκάδων, στην κορυφή ψηλών δέντρων. Το χρώμα τους ξεκινάει από πράσινο και καθώς ωριμάζουν γίνεται γυαλιστερό καφέ. Ο μέσος όρος ετήσιας παραγωγής ενός μόνο δέντρου είναι 50 κιλά.
Οι χουρμάδες είναι από τα παλαιότερα καλλιεργήσιμα φρούτα. Πιθανολογείται ότι οι Βαβυλώνιοι τα καλλιεργούσαν ίσως και πριν 8000 χρόνια, είναι όμως σίγουρο ότι καλλιεργούνται εδώ και 5000 χρόνια. Κατά του αρχαίους χρόνους, η χουρμαδιά θεωρούνταν το δέντρο της ζωής. Κάθε τμήμα του ήταν αξιοποιήσιμο, τα βλαστάρια και τα φρούτα τα έτρωγαν ή τα ξέραιναν και τα αλεύρωναν, το χυμό του δέντρου τον έπιναν, τις ίνες τις έπλεκαν και το κουκούτσι του φρούτου το έδιναν στα ζώα τους.
Οι χουρμάδες έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχουν περισσότερη φυσική ζάχαρη από κάθε άλλο φρούτο γι’ αυτό και είναι έξυπνο υποκατάστατο της ζάχαρης σε πολλές συνταγές, και σημαντική ποσότητα ινών και καλίου, καθώς και πολλές βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Έχουν περίπου 144 θερμίδες ανά 100 γρ.
Πολλά θρεπτικά συστατικά: Περιέχουν χαλκό, κάλιο, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, βιταμίνη Β-6 και μαγνήσιο.
Καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος: Περιέχουν ίνες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και όχι μόνο. Συνιστώνται ακόμη και σε θεραπείες για αιμορροΐδες.
Λειτουργούν ως παυσίπονα: Επειδή περιέχουν πολύ μαγνήσιο (που έχει αντιφλεγμονώδη δράση) οι χουρμάδες μπορούν να ανακουφίσουν τους πόνους και να μειώσουν το πρήξιμο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο στο φρούτο αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής φλεγμονής και του εν γένει κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Πιο υγιής εγκυμοσύνη: Μια μελέτη που έγινε στο UST εξέτασε το πόσο μπορεί να βοηθήσουν οι χουρμάδες στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Οι ερευνητές εξέτασαν 69 γυναίκες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, εκείνες που έτρωγαν αυτό το καταπληκτικό φρούτο κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων εγκυμοσύνης, είχαν πιο ήπιο τοκετό. βοηθούν επίσης στην απώλεια βάρους μετά από μια εγκυμοσύνη.
Για την μείωση της υπέρτασης και την αποφυγή εγκεφαλικού επεισοδίου: Το μαγνήσιο στους χουρμάδες έχει ακόμα μία λειτουργία, καθώς συμβάλλει στην μείωση της υπέρτασης. Επίσης, και το κάλιο που περιέχουν βοηθά την λειτουργία της καρδιάς και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, έρευνα έδειξε ότι το μαγνήσιο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά περίπου 10% για κάθε εκατό χιλιοστόγραμμα που καταναλώνετε σε καθημερινή βάση. Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition & δείχνει ότι συγκεκριμένα οι χουρμάδες μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Save
No results found
Make sure the query is spelled correctly and try again: