Τα φύτρα είναι η πιο συμπυκνωμένη φυσική πηγή βιταμινών, μετάλλων, ενζύμων, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και πρωτεϊνών στη γη! Νομίζετε ότι δεν τα ξέρετε…; Και όμως, τα ξέρετε και από πολύ μικρή ηλικία… του δημοτικού! Θυμάστε που βάζαμε σε ένα κύπελλο από γιαούρτι λίγο βρεγμένο βαμβάκι, λίγες φακές ή φασόλια και πάλι από πάνω λίγο βρεγμένο βαμβάκι…; Τι γινόταν λοιπόν; Οι φακές, ή ότι είχαμε επιλέξει, άρχισε να φυτρώνει, έβγαζαν ΦΥΤΡΑ!
Είναι μια πολύ εύπεπτη και αλκαλική επιλογή διατροφής και χρησιμοποιούνται ως αποκλειστική διατροφή σε πολλές εναλλακτικές κλινικές του κόσμου για τη θεραπεία «ανίατων» ασθενειών. Ένας σπόρος μπορεί να βρίσκεται σε λήθαργο για μήνες ή χρόνια περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες για να βλαστήσει. Μόλις όμως ο σπόρος έρθει σε επαφή με το νερό ξυπνάει από το λήθαργο και πάει να γίνει φυτό, πετώντας ένα τρυφερό, άσπρο βλασταράκι. Εάν εξετάσει κανείς τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του φυτρώματος θα νομίσει ότι είναι εργοστάσιο παραγωγής βιταμινών. Η διαδικασία του φυτρώματος έχει μετατρέψει την πρωτεΐνη τους σε απλά και εύκολα αφομοιώσιμα αμινοξέα, τους πλήρεις υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα και τα συμπαγή λιπαρά τους σε ελεύθερα λιπαρά οξέα. Είναι δηλαδή, πιο εύκολο για το σώμα να επεξεργαστεί την τροφή αυτή, πιο άμεσα και εύκολα και να προσλάβει όσο το δυνατό περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.
Πώς να τα φτιάξουμε
Φύτρα μπορούμε να κάνουμε όλο το χρόνο. Μεγαλώνουν σε κάθε κλίμα και δεν χρειάζονται ούτε χώμα ούτε ήλιο. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα φύτρα δεν περιέχουν χημικά, είναι πεντανόστιμα στις σαλάτες, τρώγονται ωμά και έχουν χαμηλές θερμίδες. Επίσης σας δίνουν τη χαρά της δημιουργίας όταν βλέπετε τα αποτελέσματα της καλλιέργειάς σας!
Μπορείτε να φτιάξετε φύτρα από όλους σχεδόν τους σπόρους όπως σιτάρι, φακή , φαγόπυρο, κινόα, αμάρανθο, κεχρί, τριφύλλι, άλφα- άλφα, μπρόκολο, ροβίτσα, μπιζέλια, μαυρομάτικο φασόλι, ηλιόσπορο, σουσάμι, αμύγδαλα, κολοκυθόσπορο κ.α. Εκτός από όσπρια άσπρου χρώματος
Απλά μουλιάστε τα σε ένα γυάλινο, καλύτερα, δοχείο με νερό, και αλλάζετε αυτό το νερό μία φορά την ημέρα. Αν αρχίσουν να πετάνε τα βλασταράκια τους, και έχετε κάνει μεγάλη ποσότητα που δεν μπορείτε να φάτε την ίδια μέρα, τοποθετήστε το δοχείο στο ψυγείο, όπου θα σταματήσει η διαδικασία της εξέλιξης και ανάπτυξης του φύτρου.
Οι σπόροι μουσκεύονται ανάλογα με το μέγεθος τους δηλ. οι μικροί 4-6 ώρες και οι μεγαλύτεροι 8-12 ώρες. Μόλις δείτε ότι αρχίζουν να βγαίνουν τα λευκά βλασταράκια.
Πώς μας οφελούν
Τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια, τον αναζωογονούν, βοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση. Παραδείγματα, για την κατανόηση της θρεπτικής δύναμής τους:
Τα φύτρα άλφα-άλφα έχουν περισσότερη χλωροφύλλη από το σπανάκι, το λάχανο, τον μαϊντανό και κατεβάζουν την χοληστερίνη.
Τα φύτρα της ροβίτσας περιέχουν βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Ε, Κ, C παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ, ω-3 λιπαρά οξέα, καθώς και τα ιχνοστοιχεία μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο ,σελήνιο και πρωτεΐνες. Περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος Έχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 σε σχέση με τον σπόρο.
Τα φύτρα από φακή αποτελούν πολύ πλούσια πηγή πρωτεΐνης περισσότερο από το κρέας (έχουν 26% ενώ το κρέας 20%), περιέχουν βιταμίνη C ,φυλλικό οξύ και είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.
Τα φύτρα σησαμιού περιέχουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα, μιάμιση φορά περισσότερο σίδηρο από το συκώτι, τρεις φορές περισσότερο φώσφορο από το αυγό και περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο.
Από σήμερα καθιερώστε την παραγωγή φύτρων. Τρώτε μέσα στις σαλάτες σας καθημερινά. Πολύ σύντομα θα είστε πιο υγιείς και πιο ζωντανοί και όσοι πάσχετε από ζάχαρό σας θα μπορείτε να το ρυθμίζετε πιο εύκολα.
Επιπλέον, είναι μία απλή, γρήγορη και οικονομική διαδικασία, σε χρόνο και χρήμα, που μπορεί να αναβαθμίσει όμως πολύ τη διατροφή μας.