Ο λιναρόσπορος υπάρχει σε δύο χρώματα, καφέ ή χρυσό, που από διατροφικής άποψης δε διαφέρουν καθόλου.
Αν νομίζατε ότι το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο, ξανασκεφτείτε το! Ο Ποπάυ μάλλον έκανε λάθος, θα έπρεπε να τρώει λιναρόσπορο! Αν έχετε ανάγκη από ενέργεια, εντάξτε το λιναρόσπορο στη διατροφή σας, γιατί ο σίδηρος που περιέχει μπορεί να σας βοηθήσει με την κούραση.
Ο λιναρόσπορος είναι όμως επίσης πλούσιος σε ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο που βοηθούν στη διατήρηση υγιών οστών. Επίσης, περιέχει θυαμίνη και νιασίνη (βιταμίνες Β1 & Β3), συστατικά που σας βοηθούν να απαλευθερώνετε την ενέργεια από το φαγητό που τρώτε και να νιώθετε γεμάτοι ζωντάνια όλη μέρα.
Τα ωφέλη για την υγεία μας
Ας δούμε σε τι είναι πλούσιος ο λιναρόσπορος, λοιπόν, και γιατί να τον κάνουμε μέρος της διατροφής μας:
Σίδηρος – συμβάλλει στη σωστή μορφοποίηση των κυττάρων του αίματος και της αιμοσφαιρίνης και τη μείωση του αισθήματος της κόπωσης. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Ασβέστιο – που χρειάζεται για τη διατήρηση υγιών οστών. Επίσης όμως, βοηθά στην καλή λειτουργία του μυϊκού μας συστήματος.
Φυτικές ίνες – σε 50γρ μόνο περιέχονται 13,7γρ!
Θυαμίνη (Βιταμίνη Β1) – που βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.
Βιταμίνη Β6 – που συμβάλλει στη σωστή μορφοποίηση των κυττάρων του αίματος και επίσης στην αντιμετώπιση της κόπωσης.
Ψευδάργυρος – βοηθά στη σωστή λειτουργία του αναπαραγωγικού μας συστήματος, στη γονιμότητα, την υγεία των μαλλιών, των νυχιών, του δέρματος, των οστών και της όρασης. Επίσης, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Φώσφορος – που ενισχύει τα οστά και τα δόντια μας.
Μαγνήσιο – που συμβάλλει στην καλή λετουργία του μυϊκού μας συστήματος και την πρωτεϊνοσύνθεση. Επίσης, μας βοηθά να νιώθουμε λιγότερο κουρασμένοι και δυναμώνει τα οστά και τα δόντια μας.
Κάλιο – που βοηθά στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης και στη λειτουργία των μυών.
Νιασίνη (Βιταμίνη Β3) – που συνεισφέρει στη μείωση της κούρασης και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας.
Πρωτεΐνη – που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μυών και τη διατήρηση της οστικής μας μάζας.