Αναρωτιούνται πολλοι! Η κινόα είναι ένα δημητριακό. Έχει απαλή διακριτική γεύση, είναι λίγο τραγανή και έχει εντυπωσιακή περιεκτικότητα πρωτεΐνης. Είναι το τέλειο υποκατάστατο ζυμαρικών, ρυζιού ή κους κους χωρίς γλουτένη. Από την κινόα φτιάχνεται και αλεύρι, χωρίς γλουτένη φυσικά, τέλειο για ψήσιμο ή ως βάση για την παρασκευή ζυμαρικών χωρίς γλουτένη, δημητριακών πρωινού και πολλών άλλων.
Προέρχεται από τη Βολιβία και ως φυτό συγγενεύει με το σπανάκι και τα πατζάρια. Υπάρχει σε τρεις ποικιλίες, πλήρης λευκή, κόκκινη και μαύρη και είναι ένα πάρα πολύ πλούσιο τρόφιμο σε θρεπτικά συστατικά. Μόλις μία κούπα έχει 8γρ πρωτεΐνης, 5γρ φυτικών ινών, 15% της συνηστώμενης ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΠ) σιδήρου, 30% της ΣΗΠ μαγνησίου, 19% ΣΗΠ φολι
Quinoa is native to Bolivia and is a relative of Swiss chard, spinach and beets—bet you didn’t know that. What’s more, it’s comes in three varieties (whole grain white, red and black) and it’s a nutritional powerhouse. Just one cup contains 8g of protein, 5g of fiber, 15% DV iron, 30% DV magnesium, 19% DV φολικού οξέως και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, πολύτιμα για την υγεία της καρδιάς μας.
Είναι επίσης πλήρης πρωτεΐνη, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δημητριακά, όπως το ρύζι ή το σιτάρι, που σημαίνει ότι προσφέρει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα. Είναι τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να παράγει από μόνο του και θα πρέπει να λαμβάνει συχνά από τις τροφές. Τα αμινοξέα υποστηρίζουν το μυϊκό μας σύστημα, βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Είναι ουδέτερη σχετικά σε γεύση και γι’ αυτό μπορεί να συνδυαστεί με πολλά συστατικά στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.