Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια, αλλά επειδή ακριβώς δεν είναι φρέσκα είναι πιο συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας, βιταμινών, ηλεκτρολυτών και μετάλων. Έχουν περίπου 250 θρερμίδες ανά 100γρ και είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φολικό οξύ, καροτενοειδή, λουτεΐνη, χανθίνη.
Οφέλη για την υγεία μας
Πηγή ενέργειας (όπως και τα αποξηραμένα βερίκοκα, τα σύκα, τα δαμάσκηνα) και βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Περιέχουν επίσης πολυφαινόλες.
Η “βαθμολογία” της αντιοξειδωτικής τους δύναμης (ORAC) 100γρ σταφίδων είναι 3037 µmol TE ενώ των φρέσκων σταφυλιών στα ίδια γραμμάτια μόλις 1118 µmol TE.
Περιέχουν ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που έχει αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινινές ιδιότητες και δρα μειώνοντας τη χολυστερίνη. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.
Περιέχουν ανθοκυανίνες, ένα άλλο αντιοξειδωτικό με αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντικαρκινινές ιδιότητες.
100γρ σταφίδων μας δίνουν 3.7γρ φυτικών ινών, που βοηθούν στη μείωση του βάρους, τη μείωση της χολιστερίνης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου το μαστού και του εντέρου. Βοηθούν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας με φυσικό τρόπο.
Δεν περιέχουν γλουτένη.
Είναι συμπυκνωμένη πηγή μετάλλων όπως τα: ασβέστιο, σίδηρος, μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκός, φθώριο και ψευδάργυρος.
Επίσης είναι πλούσιες σε κάλιο, ένα ηλεκτρολύτη που υποστηρίζει την καλή υγεία της καρδιάς μας..
Τέλος είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και παντοθενικό οξύ.