Αν και μέχρι πρόσφατα δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό εκτός Ιαπωνίας, το Ταμάρι, με το βαθύ χρώμα, τις ιδιαίτερες μαγειρικές ιδιότητές του, και την έλλειψη γλουτένης, έχει πλέον γίνει ένα σημαντικό «συστατικό» στα χέρια όσων μαγειρεύουν πιο φυσικές τροφές και πιάτα με Ασιατική επιρροή. Λίγοι όμως κατανοούν την σημασία του ως γευστικό καρύκευμα.
Οφέλη:
Σε αντίθεση με τη Σάλτσα Σόγιας, το Ταμάρι δεν περιέχει σιτάρι, άρα και γλουτένη.
Οι επιστήμονες επικεντρώνονται ιδιαίτερα στις χρωστικές ουσίες που του χαρίζουν πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε σόγια, θεωρείται ως η πιο «υγιεινή» και δυναμωτική ποικιλία Σάλτσας Σόγιας.
Πολύ καλή πηγή σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, βιταμίνες Β, πλήρων πρωτεϊνών (με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα). Ενισχύει την απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου. Άριστη πηγή υψηλής ποιότητας πολυακόρεστων λιπαρών και απαραίτητων λιπαρών οξέων.
Έχει υψηλότερη πυκνότητα πρωτεϊνών από ζωικά τρόφιμα, όπως πχ το αρνί και ο σολομός.
Το Ταμάρι έχει αντίστοιχες ιδιότητες με τα άλλα προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί φυσική διαδικασία ζύμωσης, όπως το Μίσο και η Σάλτσα Σόγιας.
Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει στην υγεία μας:
Ενισχύει την πεπτική λειτουργία, βοηθά σε μολύνσεις του πεπτικού/εντερικού σωλήνα, δρα αντικαρκινικά, εξουδετερώνει όξινες καταστάσεις του οργανισμού.
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φαινολικά οξέα και φυτικές ισοφλαβόνες, που δρουν αντικαρκινικά, προστατεύουν από οστεοπόρωση και νοητικό εκφυλισμό. Λόγω της ζύμωσης, η συγκέντρωση ισοφλαβόνων αυξάνεται ακόμη και 20 φορές, σε σχέση με τα μη ζυμωμένα φασόλια σόγιας.
Πλούσιο σε μελανοϊδίνες, πολυμερή καφέ χρώματος, που θεωρούνται ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση, καθώς και ότι βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου.
Περιέχει πρωτεολυτικά ένζυμα που διασπούν τις σύνθετες πρωτεΐνες.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα, ενισχύει την άποψη ότι βοηθά στη μείωση των όγκων, ενισχύει το ανοσοποιητικό, το συκώτι, την ορμονική λειτουργία, την απώλεια βάρους, την ανδρική γονιμότητα, την ομαλότητα των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Είναι ένα εργοστάσιο προβιοτικών βακτηρίων, τα οποία αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα και απορροφητικότητα των θρεπτικών συστατικών, ενώ βοηθά στη διατήρηση υγιούς περιβάλλοντος (pH) στο πεπτικό σύστημα.
Τρόποι Χρήσης:
Η μοναδική γεύση και υφή του το κάνει ένα γευστικότατο καρύκευμα για πλήθος πιάτων.
Μπορεί να μαγειρευτεί περισσότερη ώρα από τη Σάλτσα Σόγιας και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα το χειμώνα για να δώσει δύναμη σε πιάτα για χορτοφάγους. Λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης γλουταμικού οξέως, δίνει πιο έντονη γεύση σε πιο άνοστα υλικά όπως τόφου και τέμπε.
Χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σούπες, πίκλες, φαγητά κατσαρόλας, μαρινάδες κ.α.
No results found
Make sure the query is spelled correctly and try again: