Κουραμπιέδες πρωτεΐνης ή… κέτο-κουραμπιέδες! ?
Τον τελευταίο καιρό ακούω πολύ για την κετογονική διατροφή, διατροφή κέτο κτλ. Είναι μία διατροφή, χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνη και λίπος. Έχει τη λογική και τους υποστηρικτές της. Προσωπικά, ενώ πιστεύω στο αποτέλεσμά της, δεν μπορώ να την ακολουθήσω…! Λατρεύω τα γλυκά, όπως βλέπετε και στο μπλογκ μου, και μου είναι δύσκολο να αποχωρηστώ τους υδατάνθρακες όπως τους ξέρω. Αν και έχω αλλάξει ριζικά τον τρόπο που διατρέφομαι, έχω επιλέξει να τρώω υγιεινά γλυκά, με σωστά υλικά, χωρίς συμβιβασμό στη γεύση.
Λίγες μέρες πριν όμως, μου ήρθε μήνυμα-παράκληση από μία φίλη που αυτό το διάστημα προσπαθεί να ακολουθήσει τη διατροφή κέτο. Έτσι, μου έστειλε κάποιες συνταγές για να δοκιμάσω να της φτιάξω κουραμπιέδες για τις γιορτές. Πειραματίστηκα, και τελικά κατέληξα σε μία έκδοση αυτής της συνταγής, που είναι πάρα πολύ νόστιμη και σύμφωνη με τις οδηγίες της κέτο διατροφής, ιδανική και για διαβητικούς ή άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Καθώς το γλυκαντικό στη συγκεκριμένη συνταγή είναι η στέβια με εριθρυτόλη, είναι και μία συνταγή χαμηλών θερμίδων.
Επίσης, περιέχει σκόνη πρωτεΐνης, εσείς μπορείτε να βάλετε τη δική σας, εγώ χρησιμοποίησα αυτήν που είχα στο σπίτι. Μικρή διαφοροποίηση θα έχει, φροντίστε μόνο να έχει άρωμα βανίλια για να μην αλλοιωθεί το αποτέσμα πάρα πολύ και ο κουραμπιές δε μυρίζει κουραμπιέ. Επίσης, μην περιμένετε την τραγανή και μπισκοτένια υφή του κλασικού κουραμπιέ, αμφιβάλλω αν κάτι τέτοιο γίνεται χωρίς αλεύρι, είναι πάντως ένας πολύ νόστιμος… ξάδερφός του! χαχαχα!
Υλικά για 18-20 κουραμπιεδάκια:
- 110γρ φρέσκο βιολογικό πρόβειο βούτυρο
- 10γρ στέβια/ερυθριτόλη 1:5 ή 50γρ στέβια/ερυθριτόλη 1:1
- 1 αυγό
- 165γρ αλεύρι αμυγδάλου
- ένα φλυτζάνι τσαγιού σκόνη πρωτεΐνης (εγώ χρησιμοποίησα 80γρ Ρόφημα Free From Herbalife, μετρήστε τη δική σας πρωτεΐνη σε ένα φλυτζάνι τσαγιού γιατί ανάλογα με την πυκνώτητά της μπορεί να διαφέρουν τα γραμμάρια)
- 1/2 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο
- 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο βανίλιας
- 1/3 κ.γ. ανθόνερο
- λίγη ακόμα στέβια χτυπημένη σε άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
1. Χτυπάτε σε ένα μπωλ ανάμειξης με το μίξερ το βούτυρο με την ερυθριτόλη/στέβια, μέχρι να ομοιογενοποιηθεί και να ασπρίσει λίγο το βούτυρο
2. Προσθέτετε το αυγό και ανακατεύετε καλά πάλι, χτυπάτε μέχρι να το δείτε να ομοιογενοποιείται.
3. Προσθέτετε το ανθόνερο και τη βανίλια και χτυπάτε πάλι καλά.
4. Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύετε το αλεύρι αμυγδάλου, τη σόδα και τη σκόνη πρωτεΐνης.
5. Τα προσθέτετε στο μείγμα του βούτυρου και χτυπάτε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, να γίνει σα ζύμη.
6. Το κάνετε μία μπάλα, και το βάζετε για 15 λεπτά στο ψυγείο για να σκληρύνει λίγο.
7. Πλάθετε 18-20 μπισκότα στρόγγυλα και τα τοποθετείτε στο ταψί.
8. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς χωρίς αέρα (αν ο φούρνος σας είναι δυνατός βάλτε τον στους 160) για 18-20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.
9. Αφαιρέστε τους από το ταψί και κρυώστε τους κουραμπιέδες σε μία σχάρα.
10. Σερβίρετε πασπαλίζοντας ελάχιστη στέβια/εριθρυτόλη από πάνω γιατί είναι ΠΟΛΥ γλυκιά!
Καλή επιτυχία!!!