Οικονομία χρόνου, χώρου και χρημάτων στην κουζίνα
Στην κουζίνα μπορούμε να κάνουμε οικονομία χώρου, χρόνου και χρήματος! Αρκούν μερικές απλές κινήσεις, για να γίνεται το καθημερινό μαγείρεμα πιο γρήγορο και εύκολο και να μην πετάμε υλικά που χαλάνε γιατί δεν ξέρουμε πώς να τα αποθηκεύσουμε. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ιδέες για το πώς να αποθηκεύετε και να τακτοποιείτε το ψυγείο σας, ώστε να μπορείτε να στρώνετε τραπέζι με φρέσκιες σαλάτες σε λίγα λεπτά γυρνώντας από τη δουλειά κάθε μέρα.
Πράσινα λαχανικά
Όταν έκανα το δικό μου σπίτι και άρχισα να ψωνίζω πράσινες σαλάτες, είχα μεγάλο πρόβλημα να τις διατηρήσω. Άκουγα διάφορες συμβουλές, όπως να τις τυλίγω σε χαρτί κουζίνας, ή αν μην τις πλένω μέχρι να έρθει η ώρα να τις κόψω για να μη χαλάνε εύκολα. Με το χαρτί δυστυχώς μαραίνονται και σε 2 μέρες το μαρούλι πετάχτηκε. Ενώ, το να βάλω βρώμικα λαχανικά στο ψυγείο, δε μου αρέσει και τόσο σαν ιδέα, άσε που για να φας την πράσινη σαλάτα πρέπει να την πλύνεις καλά, να μείνει σε νερό με ξύδι (εγώ τη βάζω σε φιλτραρισμένο νερό με ξύδι για 20 λεπτά τουλάχιστον) και μετά να την κόψεις. Δεν είναι μία διαδικασία που μπορεί να γίνεται κάθε φορά που θέλεις να φας μία σαλάτα, πεινάς και μόλις έχεις γυρίσει από τη δουλειά κουρασμένος. Έτσι, δοκίμασα αφού πλύνω σωστά τη σαλάτα να την αποθηκεύσω σε τάπερ, πάλι, λόγω του ότι το τάπερ κλείνει αεροστεγώς ή έστω πολύ καλά, δεν αερίζεται καθόλου, με αποτέλεσμα να μου σαπίζει εύκολα, οπότε πάλι δε διατηρείται αρκετές μέρες και πάλι θα πρέπει κάθε τόσο να χάνει κανείς χρόνο με πλύσιμο, μούλιασμα… κτλ. Τελικά όμως, βρήκα ένα τρόπο να αποθηκεύω τη σαλάτα και γενικά τα πράσινα λαχανικά μου (ρόκα, σπανάκι, μαρούλι ή ότι άλλο) και να κρατάνε άνετα μία εβδομάδα στο ψυγείο έτοιμα για κόψιμο. Έτσι, μία φορά την εβδομάδα, αγοράζω βιολογικά πράσινα λαχανικά από τη λαϊκή, τα πλένω όλα (συνήθως αυτό γίνεται σαββατοκύριακο που έχω λίγο περισσότερο χρόνο) και τα βάζω σε πλαστικά μπωλ όπως αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες.
Τα τυλίγω με μία σακούλα (διαφανή κατά προτίμηση, για να μπορώ να βλέπω και τι έχει κάθε μπωλ μέσα χωρίς να χρειάζεται να το βγάζω από το ψυγείο και να ψάχνω!) ώστε να αερίζονται τόσο όσο χρειάζεται ώστε να μη στεγνώνουν και να διατηρούνται φρέσκα και ζωντανά για περισσότερες μέρες. Έτσι κάνω οικονομία χρόνου, μιας και δεν πλένω κάθε μέρα σαλάτες αλλά τις κόβω αμέσως, οικονομία χώρου μιας και μπορώ να βάλω πάνω από 1 είδος λαχανικού σε κάθε μπωλ, ανάλογα με το τι ποσότητα έχω και οικονομία χρημάτων γιατί σταμάτησα να πετάω τη σαλάτα που χαλούσε και δεν προλαβαίναμε να τη φάμε.
Κομμένα λαχανικά
Σαλάτες όπως η πολίτικη, που γίνονται με λάχανο, καρότο, πιπεριές μπορούν να σερβιρίζονται σε 2 λεπτά στο τραπέζει. Απλά κόψτε ή τρίψτε τα λαχανικά αυτά (ανάλογα πώς τα προτιμάτε) και αποθηκεύστε τα σε διαφορετικά τάπερ για να κάνετε κάθε φορά το συνδυασμό που θέλετε. Διατηρούνται 4-5 μέρες σίγουρα, ίσως και περισσότερο ανάλογα με το τάπερ σας. Όταν είναι η εποχή τους, έγω έχω ένα τάπερ με λάχανο, ένα με καρότο (τριμμένα στον τρίφτη) και ένα με πιπεριά κόκκινη και σερβίρω στον καθένα μας τη σαλάτα της προτίμησής του σε λίγα λεπτά! Έτσι, μπορώ να χρησιμοποιήσω το καρότο και σε άλλη σαλάτα ή πχ. να το προσθέσω σε κάποιο φαγητό μόνο του.
Κατεψυγμένα λαχανικά
Στη δική μου κατάψυξη έχω ένα συρτάρι με μικρά ταπεράκια γεμάτα καλούδια! Πάντα έχω έτοιμα ψικοκομμένα και κατεψυγμένα λαχανικά όπως: μαϊντανό, άνηθο, σχοινόπρασο, πράσο, σέλινο, σκόρδο, κρεμμυδάκια φρέσκα και μυρωδικά όπως δυόσμο, βασιλικό και ξύσματα (λεμονιού, πορτοκαλιού, λάιμ). Προτιμήστε να κρατάτε ξύσμα μόνο από ακέρωτα βιολογικά εσπεριδοειδή, έτσι στην κατάψυξη θα έχετε όλο το χρόνο ακόμα και αν δεν είναι η εποχή τους. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το σπανάκι, που θα είναι έτοιμο να κάνετε γρήγορα μία σπανακόπιτα. Το σπανάκι μάλιστα, αρκεί να το πλύνετε και να το στεγνώσετε καλά, μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη χωρίς να το κόψετε και βγάζοντας το απλά να το τρίψετε μέσα στη σακούλα του, θα γίνει ψιλοκομμένο, χωρίς να χρειαστείτε χρόνο ούτε μαχαίρι για να το κόψετε!!!
Έτσι, πάλι δεν πετάμε τίποτα, γιατί δε χαλάνε τα προϊόντα μας αλλά και μαγειρεύουμε πολύ πιο γρήγορα γιατί δε χρειάζεται να ψιλοκόψουμε όλα αυτά τα διάφορα για το φαγητό μας, απλά τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα ή το ταψί μας! Επίσης, δε γεμίζουμε με σακουλάκια το ψυγείο μας, και έχουμε περισσότερο χώρο για άλλα πράγματα.
Ψωμί
Τα τελευταία χρόνια έχουμε καθιερώσει το ψωμί ζέας στο σπίτι. Επειδή δεν έχω το χρόνο να ψήσω ψωμί, ούτε έχω αρτοπαρασκευαστή, προτιμώ να παίρνω ψωμιά από μία γλυκιά μου φίλη που φτιάχνει εξαιρετικό ψωμί ζέας χωρίς μαγιά. Το ψωμί χωρίς μαγιά, διατηρείται περισσότερες μέρες πιο φρέσκο, αν μπορείτε να το βρείτε, προτιμήστε το. Εγώ το βάζω και στο ψυγείο, σε μία σακούλα (το ίδιο είναι ήδη σε χάρτινη συσκευασία) οπότε κρατιέται και η υγρασία του καλύτερα. Μιας και βρίσκεται λίγο μακριά μου, παίρνω κάθε τόσο 5-10 ψωμιά μεμιάς. Τα κόβω λοιπόν σε φέτες και τα αποθηκεύω στην κατάψυξη. Έτσι, έχω ανα πάσα στιγμή έτοιμο κομμένο ψωμί για τα σάντουιτς ή τα τοστ των παιδιών που φτιάχνονται σε 2 λεπτά! Ούτε λερώνω την κουζίνα με ψύχουλα, ούτε καθαρίζω, ούτε πετάω ψωμί. Άρα, ναι ίσως είναι πιο ακριβό (για όσους ξέρετε τις τιμές αυτού του ψωμιού) είναι όμως πιο υγιεινό και διατηρείται περισσότερο. Ενώ με άλλο ψωμί θα πρέπει να αγοράζω κάθε μέρα, αυτό μου κρατάει 1 εβδομάδα, έτσι τελικά είναι εκτός από πιο υγιεινό και πολύ πιο φθηνό!!!
Γλυκά
Λατρεύω τα γλυκά, οπότε πάντα υπάρχουν στο σπίτι. Όπως θα δείτε και στις συνταγές, τα γλυκά που φτιάχνω διατηρούνται πολύ καιρό! Αυτό λοιπόν μου σώζει πολύ χρόνο μιας και μπορώ να κάνω υπέροχα γλυκά κατάψυξης (πχ. twix), που δε χαλάνε ούτως ή άλλως, ψυγείου, που διατηρούνται πολύ και μπισκότα ή κέικ που επειδή είναι στην πλειοψηφία τους vegan, κρατάνε περισσότερο. Τα γλυκά στην κατάψυξη, είναι η πιο έξυπνη επιλογή από αποψη χρόνου, μιας και μπορείτε να κάνετε διπλή ή τριπλή δόση και να έχετε για 1 μήνα γλυκό έτοιμο. Στη δική μας κουζίνα, εκτός από τον πάγκο ή το ψυγείο λοιπόν, υπάρχει στην κατάψυξη πάντα μία λιχουδιά!!!
Save