Χρησιμοποιείτε κύβους ή άλλα ενισχυτικά γεύσης…; Επιλέξτε υγιεινά!

Από μικρή στην κουζίνα της μαμάς, της γιαγιάς και κάθε λογής μαγείρισσας έβλεπα κύβους… έτσι άρχισα να χρησιμοποιώ κι εγώ, όπως κι εσείς φαντάζομαι! Monkey see, monkey do που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Αυτό που η μαϊμού (εγώ δηλαδή, χαχαχα!) δεν ήξερε όμως ήταν ότι οι κύβοι περιέχουν δυστυχώς πολλές ακατάλληλες ουσίες προς βρώσιν!
Αφορμή στάθηκε η ζάχαρη, που έκοψα πριν αρκετά χρόνια, και άρχισα να διαβάζω τις ετικέτες των τροφίμων για να μην καταναλώνουμε εν αγνοία μας καθόλου λευκή ζάχαρη. Μόλις είδα λοιπόν ότι οι κύβοι έχουν ζάχαρη, το γύρισα στη σκόνη λαχανικών που βρήκα μία άνευ… Μέχρι πρότεινος, που έμαθα για το γλουταμινικό οξύ…!
Δεν ξέρεις από πού να φυλαχτείς με λίγα λόγια… Αυτό που έμαθα λοιπόν πριν λίγο καιρό, και άρχισα να ερευνώ, είναι ότι αυτή η ουσία υπάρχει σχεδόν παντού, σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα και ειδικά στα junk foods που όλοι λατρεύουν και φυσικά δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε, εξ’ αιτίας αυτής της ουσίας και της ζάχαρης που περιέχουν, που ένα από τα πράγματα που κάνουν είναι να ενεργοποιούν την παραγωγή ορμόνων ευφορίας στον εγκέφαλο… και ποιος δε θέλει να είναι χαρούμενος;! Εκτός όμως από αυτό, το γλουταμινικό οξύ έχει συνδεθεί και με τις παρακάτω παρενέργειες:
- Ναυτία
- Ζάλη
- Κεφαλαλγία
- Έκτακτες συστολές ή ταχυκαρδία
- Εφίδρωση
- Έντονη δίψα
- Εμβοές
- Υπνηλία και λήθαργο
- Μούδιασμα στα άκρα
- Εξανθήματα
- Διάρροια
- Γαστρεντερολογικές διαταραχές
Έχετε βιώσει ποτέ κάτι ανάλογο μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων “τροφών”;
Δε θέλω να σας κουράσω με πολλές δυσνόητες λεπτομέρειες, συνοπτικά το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι η ουσία αυτή δρα στον εγκέφαλο. Πρόκειται για μια πολύ τοξική ουσία, ιδίως κατά τη περίοδο ανάπτυξης του εγκεφάλου, δηλαδή στα έμβρυα, τα βρέφη και τα παιδιά. Έχει ενοχοποιηθεί για ημικρανίες, διαταραχές στην ισορροπία, τοξικότητα στον εγκέφαλο και στις εγκεφαλικές διεργασίες, δύσπνοια, εξάρσεις άσθματος, καρδιακή δυσλειτουργία, εκδήλωση αρθρίτιδας, αλλεργίες, παχυσαρκία, υπογλυκαιμία, αδυναμία συγκέντρωσης, κατάθλιψη και συμπεριφορικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους. ΕΧΩ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ!
Ένας από τους τρόπους που δυστυχώς καταναλώναμε τόσο καιρό έστω και μικρές ποσότητες αυτής της ουσίας ήταν η σκόνη λαχανικών, που έβαζα στο φαγητό αντί κύβου για περισσότερη νοστιμιά. Τρελάθηκα όταν διάβασα το βαζάκι! Έτσι το πέταξα αμέσως και άρχισα την αναζήτηση ομοειδούς προϊόντος, που ίσως έχετε δει και στα καταστήματα που πουλάνε μπαχαρικά και ως “βεγγέτα” (εκ του vegetables…!). Σας έχω νέα όμως: μπορεί να σας φαίνονται φυσικά παρασκευάσματα, αλλά ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΓΛΟΥΤΑΜΙΝΙΚΟ ΟΞΥ, εκτός από τη ζάχαρη και το αλάτι!
Μετά από εκτεταμένη αναζήτηση, πολλή προσπάθεια και κόπο, βρήκα ένα μαγαζί που δέχτηκε να μου φτιάξει μία “βεγγέτα” χωρίς τίποτα βλαβερό, ούτε καν αλάτι (το οποίο προσθέτουν για να μειώσουν το κόστος, το έμαθα και αυτό!), μία βεγγέτα προδιαγραφών Goji Mary! Είμαι λοιπόν πολύ περήφανη, που σας παρουσιάζω αυτό το προϊόν, που μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα εσείς και τα παιδιά σας, και θα κάνει τα φαγητά σας μόνο πιο νόστιμα και όχι βλαβερά. Είναι ένα μείγμα αποξηραμένων λαχανικών και μπαχαρικών ΜΟΝΟ, χωρίς αλάτι, χωρίς οτιδήποτε άλλο!
Εύχομαι να σας αρέσει, να θυμάστε μόνο ότι κάθε παρτίδα μπορεί να διαφέρει ελάχιστα από την προηγούμενη στη γεύση ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των διαφόρων ειδών λαχανικών (ενδεικτικά αναφέρω: καρότο, σέλινο, άνηθος, μαϊντανός, πράσο, τομάτα, πιπεριά) και μυρωδικών (που και αυτά έχουν τις δικές τους διαφοροποιήσεις από παρτίδα σε παρτίδα, όπως μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος, κουρκουμάς, μουστάρδα κ.α.). Όπως όλα τα φυσικά προϊόντα, δεν μπορούν να είναι πάντα ακριβώς ίδια.
Καλές μαγειρικές λοιπόν, με αναβαθμισμένη υγιεινή Βεγγέτα Goji Mary που μπορείτε να προμηθευτείτε από εδώ.