Φυσικά και θρεπτικά “χρώματα ζαχαροπλαστικής”!
Είναι πράγματι δύσκολο να βρούμε φυσικά χρώματα ζαχαροπλαστικής, ή πολύ ακριβά αν καταφέρουμε να τα βρούμε. Έτσι, σας προτείνω έναν εύκολο τρόπο, με πρόσβαση σε υλικά που όλοι έχουμε και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Αφορμή στάθηκε αρχικά μία τούρτα που ήθελα να φτιάξω για ένα φίλο ο οποίος τρέχει στο βουνό, η γυναίκα του λοιπόν μου ζήτησε να φτιάξω μία τούρτα με μονοπάτι στο βουνό… “Ωχ”, σκέφτηκα αρχικά, “πώς θα το κάνω αυτό με φυσικό τρόπο;”. Έτσι επιστράτευσα τη φαντασία μου και ιδού το αποτέλεσμα:
Τι χρησιμοποίησα; Ινδοκάρυδο και χυμό από σπανάκι! Έτσι η τούρτα ήταν και πιο θρεπτική, χαχαχα! Το ίδιο έβαλα και στην τούρτα του γιου μου, που παίζει ποδόσφαιρο και ήθελα να του κάνω έκπληξη!
Με τον ίδιο τρόπο αποφάσισα φέτος να στολίσω και τα μπισκότα για τα Χριστούγεννα. Πήρα λοιπόν σπανάκι, παντζάρια και καρότα και τα έβαλα στον αποχυμωτή! Θα χρειαστείτε περίπου 50γρ ινδοκάρυδο ανά μισό ποτήρι χυμού, ανάλογα και με την ένταση του χρώματος που θέλετε να έχει το ινδοκάρυδό σας. Φτιάχνετε λοιπόν το χυμό, ανακατεύετε το ινδοκάρυδο με το χυμό και το απλώνετε σε ένα ταψί όπως βλέπετε παρακάτω:
Βάζετε τα ταψιά στο φούρνο στους 100 βαθμούς με αέρα, και αφήνετε λίγο ανοιχτή την πόρτα του φούρνου (εγώ βάζω ένα γάντι για να έχει ένα άνοιγμα). Ψήνετε για περίπου 1-1,5 ώρα, μέχρι να στεγνώσει εντελώς το ινδοκάρυδο. Να θυμάστε ότι θα σκουρύνει το χρώμα λίγο όταν στεγνώσουν.
Διατηρήστε το χρωματισμένο ινδοκάρυδο σε αεροστεγές τάπερ, κρατάει σχεδόν αναλοίωτο περίπου 1 μήνα.
Για τα μπισκότα των Χριστουγέννων ή άλλης περίστασης ανάλογα με το σχήμα τους (πχ μπορεί να είναι αυγά πασχαλιάτικα!) έχετε δύο τρόπους να τα διακοσμήσετε. Ή πριν ή μετά το ψήσιμο. Και στις δύο περιπτώσεις αλοίφετε την επιφάνεια του μπισκότου με λίγο μέλι ή λίγη αγάβη και κολλάτε επάνω το χρωματισμένο ινδοκάρυδό σας! Παρακάτω βλέπετε τα δικά μου Χριστουγεννιάτικα μπισκότα, διακοσμημένα μετά το ψήσιμο.