Ingredients
-
2 κούπες αμύγδαλα (400γρ περίπου) αλεσμένα στο μούλτι
-
2 κ.σ. τριμμένο λιναρόσπορο
-
2 κ.σ. σουσάμι πλήρες
-
1 1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη ή διάφορα μυρωδικά της αρεσκείας σαςπχ. ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, θρούμπι, βασιλικό, δυόσμο ή ότι άλλο σας αρέσει
-
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
-
50γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής ή επιπλέον τριμμένο λιναρόσπορο (για low-carb/keto/gluten free)
-
20γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας
Από τις πρώτες συνταγές που λάτρεψαν οι συγγενείς και οι φίλοι μου ήταν αυτά τα κράκερ αμυγδάλου. Είναι ένα ωραίο αλμυρό σνακ, πολύ θρεπτικό και χορταστικό. Επειδή δεν περιέχουν καθόλου ζωικά προϊόντα δε, διατηρούνται σε ένα αεροστεγές τάπερ άνετα μέχρι και για 1 μήνα.
Εγώ σαν κύριο συστατικό χρησιμοποιώ το αμύγδαλο, αν φτιάχνετε γάλα αμυγδάλου μπορείτε να βάλετε μισή ποσότητα πούλπας από το γάλα που θα φτιάξετε και μισή ποσότητα αλεσμένου αμύγδαλου. Διαφορετικά, θα βάλετε κανονικά την ποσότητα του αμύγδαλου που γράφει η συνταγή. Εξίσου γευστικά γίνονται και με κάσιους ή μακαντάμια, απλά να έχετε υπόψην σας ότι θα είναι λίγο πιο ακριβά, καθώς και οι δύο αυτοί ξηροί καρποί είναι ακριβότεροι από τα αμύγδαλα.
Επίσης, προτιμήστε τα ολόκληρα αμύγδαλα, και όχι σπασμένα ή φέτα, γιατί είναι καλύτερη η ποιότητά τους, είναι πιο γεμάτα και σίγουρα θα είναι πιο νόστιμα τα κράκερ. Συμπληρωματικά, μπορείτε να προσθέσετε και σπόρους, όπως κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο ή ότι άλλο σας αρέσει, εδώ θα σας δώσω τη βασική συνταγή. Τα μυρωδικά είναι ένα ακόμα πεδίο πειραματισμού, και επιλέγοντας διαφορετικά μπαχαρικά κάθε φορά μπορείτε να έχετε κράκερ με διαφορειτική γεύση!
Είναι τέλεια, για σνακ στη δουλειά ή το σχολείο, αλλά και το καλοκαίρι στη θάλασσα μιας και όπως είπαμε δεν αλλοιώνονται με τη ζέστη.
Ingredients
2 κούπες αμύγδαλα (400γρ περίπου) αλεσμένα στο μούλτι | |
2 κ.σ. τριμμένο λιναρόσπορο | |
2 κ.σ. σουσάμι πλήρες | |
1 1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη ή διάφορα μυρωδικά της αρεσκείας σας | |
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή | |
50γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής ή επιπλέον τριμμένο λιναρόσπορο (για low-carb/keto/gluten free) | |
20γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας |
Steps
1
Done
|
Ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ. |
2
Done
|
Προσθέτετε το λάδι και λίγο νερό, και ανακατεύετε με ένα κουτάλι ή μία σπάτουλα, να είναι ένα ζυμάρι (μη βάλετε πολύ νερό και γίνει σα χυλός γιατί θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος ψησίματος). Αφήστε το 5 λεπτά να φουσκώσει ο λιναρόσπορος. |
3
Done
|
"Ζυμώνετε" λίγο το μείγμα σας και το ανοίγετε σε φύλλο, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ή πάνω σε μία επιφάνεια σιλικόνης με τη βοήθεια ενός ακόμα κομματιού αντικολλητικού χαρτιού από πάνω για να μην κολλάει ο πλάστης και να είναι πιο εύκολο το "άπλωμα" της ζύμης. |
4
Done
|
|
5
Done
|
Ψήστε τα κράκερ στους 170 βαθμούς με αέρα, για 45-60 λεπτά, γυρνώντας τα στη μέση του ψησίματος. Επειδή κάθε φούρνος μπορεί να διαφέρει, προσέξτε μη σας καούν, να έχετε επίσης στο μυαλό σας ότι αφού τα βγάλετε θα σκληρύνουν λίγο ακόμα όταν κρυώσουν. |