Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
-
200γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής
-
1 κ.γ. baking powder
-
140γρ βιολογικό σιρόπι αγάβης
-
105γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας
-
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας
-
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΣ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
-
360γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας
-
300γρ κάσιους ωμά χτυπημένα πολύ καλά στο μούλτι, να γίνουν σαν αλεύρι
-
210γρ αμύγδαλα ωμά χτυπημένα στο μούλτι να γίνουν σαν αλεύρι
-
270γρ σιρόπι αγάβης
-
40γρ ζάχαρη καρύδας
-
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας
-
ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ
-
35γρ βούτυρο κακάο
-
95γρ άοσμο λάδι καρύδας
-
120γρ σιρόπι αγάβης
-
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας
-
λίγο θαλασσινό αλάτι
-
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
-
15-20 φράουλες ανάλογα με το μέγεθός τους, πλυμένες και πολύ καλά στεγνωμένες
Μία μέρα χτυπάει το τηλέφωνο και ένας ευγενέστατος κύριος μου λέει ότι θέλει να κάνει έκπληξη στη γυναίκα του για τα γενέθλιά της με μία vegan, υγιεινή και θρεπτική τούρτα με φράουλες!
Μου λέει όμως ότι θέλει να μην έχει παντεσπάνι και να έχει βάση μπισκότου, όπως τα τζιζκέικ, αλλά δε θέλει τσιζκέικ… Εντάξει του λέω εγώ, θα σας την έχω έτοιμη… ιδέα δεν είχα τι ακριβώς θα κάνω… και ξεκίνησα τις δοκιμές! Αυτό που λατρεύω περισσότερο είναι να δοκιμάζω καινούρια πράγματα, και ειδικά όταν πετυχαίνουν είναι το καλύτερό μου, όταν βλέπω ότι αρέσει αυτό που φτιάχνω και είναι νόστιμο, για μένα είναι απίστευτη ικανοποίηση.
Η τούρτα έπρεπε να είναι έτοιμη Τετάρτη πρωί, και μέχρι την Δευτέρα το βράδυ δεν είχα βρει τι ακριβώς θα κάνω… γιατί έπρεπε να μη λιώνει κιόλας, δεδομένου ότι είχε να κάνει απόσταση όταν την παραλάμβανε, στην κατάψυξη δεν μπορούσε να μπει λόγω φράουλας, βγάζοντάς τη θα γινόταν χάλια οι φρέσκιες φραουλίτσες και με έπιασε το άγχος!
Τρίτη πρωί ξύπνησα με την έμπνευση, ευτυχώς το μεγαλύτερο κομμάτι το άφησε πάνω μου ο άνθρωπος και έτσι μόλις βγήκα από το κρεβάτι μπήκα στην κουζίνα! 7.00 χτύπησε το ξυπνητήρι, 7.02 είχα πιάσει ήδη τις σπάτουλες!
Προτίμησα να βάλω ένα ουδέτερο μπισκότο ώστε να μην έχει έντονα αρώματα και γεύση και να αφήσω να κυριαρχήσουν η βανίλια και η φράουλα. Χρησιμοποίησα λοιπόν τα Γιορτινά Μπισκότα μου χωρίς όμως το άρωμα καρύδας, έβαλα άοσμο αυτή τη φορά, και φυσικά χωρίς το ντεκόρ! Έτσι έφτιαξα τα μπισκότα της βάσης που μετά χτύπησα στον επεξεργαστή τροφίμων με λάδι καρύδας και αγάβη για να γίνουν μία ωραία βάση.
Στη συνέχεια έφτιαξα το αγαπημένο μου λευκό ωμό αμυγδαλοβούτυρο, που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι όπως εδώ (απλά θα βάλετε λευκά ωμά αμύγδαλα αντί με φλούδα) ή να το πάρετε έτοιμο από εδώ, για να φτιάξω την κρέμα/στρώση βανίλιας, στην οποία έβαλα μέσα κάσιους τριμμένα και αμύγδαλα τριμμένα για να είναι λίγο τραγανή η υφή της.
Τέλος, ολοκλήρωσα το έργο μου με λευκή σοκολάτα στην επιφάνεια, που έφτιαξα από βιολογικό βούτυρο κακάο, λάδι καρύδας, βανίλια και λίγο ακόμα αμυγδαλοβούτυρο! Έβαλα τις φράουλες επάνω και έτοιμη! Έκανα τη χαζομάρα όμως να “κολλήσω” τις φράουλες με αγάβη, και έβγαλαν ζουμί…! καταστροφή! το μάζεψα ευτυχως με μία χαρτοπετσέτα αλλά ξαναέβγαλαν μέχρι να τη φάνε… έτσι εδώ θα στερεώσουμε τις φράουλες με άλλη “κόλλα”, το αμυγδαλοβούτυρο!
Το feedback ήταν απίστευτο, ξετρελάθηκαν όλοι με τη γεύση κι εγώ χάρηκα πάρα πολύ! Τη μοιράζομαι λοιπόν και μαζί σας!!!
Ingredients
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ |
|
200γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής | |
1 κ.γ. baking powder | |
140γρ βιολογικό σιρόπι αγάβης | |
105γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας | |
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας | |
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΣ ΒΑΝΙΛΙΑΣ |
|
360γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας | |
300γρ κάσιους ωμά χτυπημένα πολύ καλά στο μούλτι, να γίνουν σαν αλεύρι | |
150γρ αμυγδαλοβούτυρο λευκό ωμό | |
210γρ αμύγδαλα ωμά χτυπημένα στο μούλτι να γίνουν σαν αλεύρι | |
270γρ σιρόπι αγάβης | |
40γρ ζάχαρη καρύδας | |
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας | |
ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ |
|
35γρ βούτυρο κακάο | |
95γρ άοσμο λάδι καρύδας | |
30γρ αμυγδαλοβούτυρο λευκό ωμό | |
120γρ σιρόπι αγάβης | |
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας | |
λίγο θαλασσινό αλάτι | |
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ |
|
15-20 φράουλες ανάλογα με το μέγεθός τους, πλυμένες και πολύ καλά στεγνωμένες |
Steps
1
Done
|
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗΣτον επεξεραστή τροφίμων βάζετε το αλεύρι και το baking powder και χτυπάτε καλά να ανακατευτούν. |
2
Done
|
Στη συνέχεια προσθέτετε 35γρ από το λάδι, και 80γρ από την αγάβη και τη βανίλια και χτυπάτε πάλι μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Θα γίνει σα χοντρή άμμος, μην τρομάξετε, έτσι πρέπει να είναι. |
3
Done
|
Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς χωρίς αέρα. Στη συνέχεια ανοίγετε σε φύλλο τη ζύμη με τη βοήθεια αντικολλητικού χαρτιού κάτω από τον πλάστη, γιατί αλλιώς θα σας παιδέψει. Κόβετε τα σχήματα της αρεσκείας σας με κουπάτ (έτσι κι αλλιώς θα τα θριμματίσετε μετά οπότε δεν έχει σημασία) και τα βάζετε στο ταψί. |
4
Done
|
Ψήνετε τα μπισκότα για 10-12 λεπτά ανάλογα με το φούρνο, μόλις αρχίσουν να ροδίζουν τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν στο ταψί. Μην τα παραψήσετε γιατί θα σας δυσκολέψουν μετά στο σπάσιμο για τη βάση της τούρτας. |
5
Done
|
Μόλις κρυώσουν τα μπισκότα, τα βάζετε στον επεξεργαστή τροφίμων και χτυπάτε με τη λεπίδα S μέχρι να θριμματιστούν τελείως και να γίνουν σα σκόνη. |
6
Done
|
Προσθέτετε 70γρ λάδι καρύδας και 60γρ σιρόπι αγάβης ακόμα και χτυπάτε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, πάλι θα είναι σαν άμμος. |
7
Done
|
Ρίχνετε το μείγμα σε μία θήκη σιλικόνης ή μία φόρμα με αντικολλητικό χαρτί διαμέτρου 26εκ. Πατάτε καλά και στρώνετε ομοιόμορφα το μείγμα στον πάτο της φόρμας. Το βάζετε στην κατάψυξη να κρυώσει καλά πριν ρίξετε από πάνω την κρέμα βανίλιας. |
8
Done
|
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ/ΣΤΡΩΣΗ ΒΑΝΙΛΙΑΣΑνακατέψτε σε ένα μπωλ το λιωμένο λάδι καρύδας και το αμυγδαλοβούτυρο. |
9
Done
|
Κατόπιν προσθέστε τα αλεσμένα κάσιους και τα αλεσμένα αμύγδαλα. |
10
Done
|
Προσθέστε τη ζάχαρη καρύδας και ανακατέψτε καλά. |
11
Done
|
Προσθέστε το σιρόπι αγάβης και τη βανίλια και ανακατέψτε καλά. |
12
Done
|
Ρίξτε το μείγμα πάνω από τη βάση του μπισκότου και βάλτε πάλι την τούρτα στην κατάψυξη να σταθεροποιηθεί καλά πριν ακολουθήσει η τελευταία στρώση λευκής σοκολάτας. |
13
Done
|
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΩΣΗ ΛΕΥΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣΒάζετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά, (το δικό μου μάτι πάει μέχρι το 9, το βάζω στο 3) μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά, προσοχή να είστε από πάνω του για να μην καεί το βούτυρο κακάο, μετά θα πρέπει να το πετάξετε. Ανακατεύετε κατά διαστήματα. |
14
Done
|
Μόλις λιώσουν όλα ανακατεύετε πολύ καλά με το σύρμα και ρίχνετε το μείγμα πάνω από τη στρώση της βανίλιας και βάζετε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και η τελευταία στρώση. Στο σημείο αυτό μπορείτε να βάλετε και τις φράουλες για να "θαφτούν" ανάμεσα στη σοκολάτα και να είναι πιο σταθερές πάνω στην τούρτα ή πάτε στο επόμενο βήμα, αφού κρυώσει καλά η τούρτα και την αφαιρέσετε από τη φόρμα της. |
15
Done
|
Αν θέλετε να βάλετε τις φράουλες στο τέλος, χρησιμοποιήστε λίγο αμυγδαλοβούτυρο για να τις "κολλήσετε" πάνω στην τούρτα στο σημείο που θέλετε. Για τις γύρω γύρω εγώ τις έκοψα στη μέση, ενώ στο κέντρο έβαλα κάποιες κομμένες στη μέση και 2-3 ολόκληρες. Φτιάξτε το δικό σας σχέδιο...! Εγώ πασπάλισα και λίγη φυσική βανίλια σε σκόνη από πάνω. |