Ingredients
-
1 κούπα ρύζι μπασμάτι πλήρες
-
5 κ.σ. Λάδι καρύδαςάοσμο
-
3 κούπες νερό
-
1 κ.γ. σπόρους μουστάρδας
-
1 κ.γ. Κουρκουμάς
-
40γρ κάσιους ωμά
-
30γρ κολοκυθόσπορους ωμούς
-
60γρ Σταφίδες
-
1 κοφτό κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
1 1/2 κ.γ. σκόνη απαλού κάρρυ
Το ρύζι είναι λίγο… βαρετό υλικό! Κατά τη γνώμη μου πάντα, πρέπει να το στολίσεις με κάτι αλλιώς τρως τζάμπα θερμίδες, χαχαχα! Επειδή λοιπόν, δεν έχω περιθώριο να τρώω τζάμπα πρέπει κάθε μπουκιά μου να έχει νόημα! Δοκιμάζοντας την αρχική συνταγή με αρακά και πράσινη πιπεριά δεν ενθουσιάστηκα και πολύ. Μου άρεσαν όμως η υφή του ρυζιού και τα αρώματά του. Έτσι, μετά τις απαραίτητες αντικαταστάσεις (ρύζι πλήρες αντί λευκό, λάδι καρύδας αντί ηλιέλαιο και άλλα…) κατέληξα σε αυτή τη συνταγή που για μένα είναι από τα πιο ωραία πιάτα με ρύζι που έχω φάει ποτέ. Διάλεξα τους δικούς μου αγαπημένους σπόρους και ξηρούς καρπούς, εννοείται ότι εσείς μπορείτε να τους αλλάξετε αν δεν έχετε ή προτιμάτε κάτι άλλο. Για να τιμήσω και τους αγαπημένους φίλους μου, Κώστα και Χριστίνα, έβαλα και την καταπληκτική ζακυνθινή σταφίδα που μου έστειλαν! Αμφιβάλλω αν στην Ινδία τους γίνεται τόσο νόστιμο αυτό το ρύζι με τη δική τους σταφίδα, χαχαχαχα!
Σίγουρα όμως το ρύζι αυτό δε θα αφήσει αδιάφορους όσου φιλέψετε! Έχει άλλο ένα αγαπημένο μου υλικό, τον Κουρκουμά που είναι ευεργετικός για την υγεία μικρών και μεγάλων. Το λάδι καρύδας δε, επιτρέπει στο ρύζι να γίνει τραγανό και νόστιμο, χωρίς να γίνει βαρύ.
Ingredients
1 κούπα ρύζι μπασμάτι πλήρες | |
5 κ.σ. Λάδι καρύδας | |
3 κούπες νερό | |
1 κ.γ. σπόρους μουστάρδας | |
1 κ.γ. Κουρκουμάς | |
40γρ κάσιους ωμά | |
30γρ κολοκυθόσπορους ωμούς | |
60γρ Σταφίδες | |
1 κοφτό κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
1 1/2 κ.γ. σκόνη απαλού κάρρυ |
Steps
1
Done
|
Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε τις 4 κουταλιές λάδι καρύδας. |
2
Done
|
Προσθέσε το ρύζι και ανακατεύετε συνεχώς για 3-4 λεπτά μέχρι να καβουρντιστεί. |
3
Done
|
Όταν έχει γλασαριστεί όλο το ρύζι προσθέστε το νερό. Βράστε για 15 λεπτά. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει. |
4
Done
|
Σε ένα άλλο πιο ρηχό σκεύος βάλτε τη 1 κ.σ. λάδι καρύδας και τους σπόρους μουστάρδας σε δυνατή φωτιά. |
5
Done
|
Όταν σκάσουν, χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέστε τον κουρκουμά, τα κάσιους, τον κολοκυθόσπορο και τις σταφίδες ανακατεύοντας συνεχώς για 1-2 λεπτά μέχρι να καβουρντιστούν λίγο οι σπόροι. |
6
Done
|
Αφαιρέστε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέστε το ρύζι και ρίξτε το κάρυ και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε. |