0 0
Μπακλαβάς

Μπακλαβάς

Baklava, sugarfree and supereasy to make!
Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Multi
  • Oven
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 40 mins
  • Serves 24 μπουκίτσες
  • Easy
  • 180

Ingredients

  • ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΚΛΑΒΑ
  • ΑΠΟ ΠΑΝΩ
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ

Τα σιροπιαστά κατά γενική ομολογία είναι νόστιμα. Εμένα προσωπικά όμως, δε μου αρέσει καθόλου η γεύση του βούτυρου που αναδύεται σε κάθε μπουκιά! Επίσης, μιας και έχω κόψει τελείως τη ζάχαρη, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να φάω πουθενά σιροπιαστό, παρά μόνο στο σπίτι μου! Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε ο μπακλαβάς με λάδι καρύδας και σιρόπι αγάβης!

Είναι εύκολος στην παρασκευή του, μιας και δεν ανοίγουμε φύλλο, αλλά προτιμάμε τα νηστίσιμα (& vegan) φύλλα που υπάρχουν στο σούπερ μάρκετ. Προτιμήστε όμως να πάρετε φύλλο κρούστας ψυγείου και όχι κατάψυξης, καθώς το δεύτερο σπάει πολύ εύκολα όταν το δουλεύετε. Λαδώνουμε τα φύλλα με λάδι καρύδας, οπότε η γεύση θα είναι πολύ ελαφριά ενώ το σιρόπι αγάβης και η ζάχαρη καρύδας που χρησιμοποιούνται έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη οπότε είναι κατάλληλα και για διαβητικούς. Επίσης, δε χρειάζεται να βράσετε σιρόπι! Χρησιμοποιούμε το υπέροχο σιρόπι αγάβης αυτούσιο, οπότε γλιτώνουμε χρόνο, κόπο και ο μπακλαβάς μας δε ζαχαρώνει ποτέ!!!

Στη δόση που σας δίνω χρησιμοποιούμε 3 φύλλα κρούστας, βγαίνουν 24 μπουκίτσες. Αν θέλετε να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα για περισσότερα άτομα, προσαρμόστε ανάλογα τα υλικά. Χρησιμοποιήστε πυρέξ ή σκεύη αλουμινίου μίας χρήσης αν θέλετε να τον πάτε δώρο.

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 1.664 times, 1 visits today)


Ingredients

ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΚΛΑΒΑ
3 φύλλα κρούστας ψυγείου
25γρ άοσμο Λάδι καρύδας
130γρ αμύγδαλα κομμένα στο μούλτι
100 καρύδια κομμένα στο μούλτι
1 κ.γ. ξύσμα βιολογικού ακέρωτου πορτοκαλιού
1,5 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
15γρ ζάχαρη καρύδας
120γρ Σιρόπι αγαύης
ΑΠΟ ΠΑΝΩ
λίγα καρύδια ακόμα
2 κ.γ. ζάχαρη καρύδας
λίγη κανέλα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ
50γρ Σιρόπι αγαύης
λίγη κανέλα

Steps

1
Done

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Σε ένα μπωλ ανάμειξης, ενώστε τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το ξύσμα, την κανέλα, το αλάτι , τη ζάχαρη καρύδας και την αγάβη ανακατεύοντας τα καλά με ένα κουτάλι.

2
Done

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ

Παίρνετε το ένα φύλλο κρούστας, το τοποθετείτε στον πάγκο της κουζίνας, το διπλώνετε όπως βλέπετε στη φωτογραφία και με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβετε στη μέση.

3
Done

Λαδώστε το φύλλο με το λάδι καρύδας και ξεχωρίστε 60-61γρ γέμισης για κάθε μισό κομμάτι του φύλλου που κόψατε στα δύο. Τοποθετήστε τη γέμιση σε μακρόστενο σχήμα όπως βλέπετε στη φωτογραφία στην άκρη του φύλλου. Τυλίξτε προσεκτικά και όσο πιο σφιχτά μπορείτε το φύλλο με τη γέμιση, διπλώνοντας τις άκρες στην πορεία. Λαδώστε το πυρέξ ή το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε. Εγώ όταν κάνω το μπακλαβά για το σπίτι χρησιμοποιώ ένα μικρό πυρέξ ή μεγαλύτερο αν θέλω να κάνω μεγαλύτερη ποσότητα. Όταν θέλω να πάω επίσκεψη και να προσφέρω τον μπακλαβά μου χρησιμοποιώ ταψάκι αλουμινίου μίας χρήσης #Sanitas. Λαδώστε το σκεύος της επιλογής σας. Τοποθετήστε το γεμισμένο φύλλο στο πυρεξάκι ή το ταψάκι μίας χρήσης #Sanitas και λαδώστε το πάλι από πάνω καθώς και στα πλαϊνά του. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για τα 6 μισά των φύλλων που έχετε.

4
Done

Κόψτε στα κομμάτια που επιθυμείτε, εγώ χωρίζω 24 μπουκίτσες.

5
Done

Παπαλίστε από πάνω 1 κ.γ. ζάχαρη καρύδας, ρίξτε τα σπασμένα καρύδια, μετά ξανά 1 κ.γ. ζάχαρη καρύδας (έτσι θα καραμελώσουν τα καρύδια στο φούρνο!!! πάλι χωρίς κόπο και χρόνο!) και τέλος πασπαλίστε λίγη ακόμη κανέλα.

6
Done

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, τη μέση του φούρνου χωρίς αέρα, για 15 με 20 λεπτά ανάλογα με το φούρνο σας, μέχρι να ροδίσει.

7
Done

Ανακτέψτε το σιρόπι αγάβης και την κανέλα σε ένα μικρό μπωλ και μόλις βγει ο μπακλαβάς σας από το φούρνο κι ενώ είναι καυτός, ρίξτε ομοιόμορφα το σιρόπι από πάνω με ένα κουτάλι του γλυκού.



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Τραχανόσουπα με σπανάκι
next
Το σπανακόρυζο… αλλιώς!

2 Comments Hide Comments

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.