Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΚΛΑΒΑ
-
3 φύλλα κρούστας ψυγείου
-
25γρ άοσμο Λάδι καρύδας
-
130γρ αμύγδαλα κομμένα στο μούλτι
-
100 καρύδια κομμένα στο μούλτι
-
1 κ.γ. ξύσμα βιολογικού ακέρωτου πορτοκαλιού
-
1,5 κ.γ. κανέλα
-
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
-
15γρ ζάχαρη καρύδας
-
120γρ Σιρόπι αγαύης
-
ΑΠΟ ΠΑΝΩ
-
λίγα καρύδια ακόμα
-
2 κ.γ. ζάχαρη καρύδας
-
λίγη κανέλα
-
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ
-
50γρ Σιρόπι αγαύης
-
λίγη κανέλα
Τα σιροπιαστά κατά γενική ομολογία είναι νόστιμα. Εμένα προσωπικά όμως, δε μου αρέσει καθόλου η γεύση του βούτυρου που αναδύεται σε κάθε μπουκιά! Επίσης, μιας και έχω κόψει τελείως τη ζάχαρη, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να φάω πουθενά σιροπιαστό, παρά μόνο στο σπίτι μου! Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε ο μπακλαβάς με λάδι καρύδας και σιρόπι αγάβης!
Είναι εύκολος στην παρασκευή του, μιας και δεν ανοίγουμε φύλλο, αλλά προτιμάμε τα νηστίσιμα (& vegan) φύλλα που υπάρχουν στο σούπερ μάρκετ. Προτιμήστε όμως να πάρετε φύλλο κρούστας ψυγείου και όχι κατάψυξης, καθώς το δεύτερο σπάει πολύ εύκολα όταν το δουλεύετε. Λαδώνουμε τα φύλλα με λάδι καρύδας, οπότε η γεύση θα είναι πολύ ελαφριά ενώ το σιρόπι αγάβης και η ζάχαρη καρύδας που χρησιμοποιούνται έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη οπότε είναι κατάλληλα και για διαβητικούς. Επίσης, δε χρειάζεται να βράσετε σιρόπι! Χρησιμοποιούμε το υπέροχο σιρόπι αγάβης αυτούσιο, οπότε γλιτώνουμε χρόνο, κόπο και ο μπακλαβάς μας δε ζαχαρώνει ποτέ!!!
Στη δόση που σας δίνω χρησιμοποιούμε 3 φύλλα κρούστας, βγαίνουν 24 μπουκίτσες. Αν θέλετε να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα για περισσότερα άτομα, προσαρμόστε ανάλογα τα υλικά. Χρησιμοποιήστε πυρέξ ή σκεύη αλουμινίου μίας χρήσης αν θέλετε να τον πάτε δώρο.
Ingredients
ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΚΛΑΒΑ |
|
3 φύλλα κρούστας ψυγείου | |
25γρ άοσμο Λάδι καρύδας | |
130γρ αμύγδαλα κομμένα στο μούλτι | |
100 καρύδια κομμένα στο μούλτι | |
1 κ.γ. ξύσμα βιολογικού ακέρωτου πορτοκαλιού | |
1,5 κ.γ. κανέλα | |
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι | |
15γρ ζάχαρη καρύδας | |
120γρ Σιρόπι αγαύης | |
ΑΠΟ ΠΑΝΩ |
|
λίγα καρύδια ακόμα | |
2 κ.γ. ζάχαρη καρύδας | |
λίγη κανέλα | |
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ |
|
50γρ Σιρόπι αγαύης | |
λίγη κανέλα |
Steps
1
Done
|
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗΣε ένα μπωλ ανάμειξης, ενώστε τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το ξύσμα, την κανέλα, το αλάτι , τη ζάχαρη καρύδας και την αγάβη ανακατεύοντας τα καλά με ένα κουτάλι. |
2
Done
|
ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ |
3
Done
|
Λαδώστε το φύλλο με το λάδι καρύδας και ξεχωρίστε 60-61γρ γέμισης για κάθε μισό κομμάτι του φύλλου που κόψατε στα δύο. Τοποθετήστε τη γέμιση σε μακρόστενο σχήμα όπως βλέπετε στη φωτογραφία στην άκρη του φύλλου. Τυλίξτε προσεκτικά και όσο πιο σφιχτά μπορείτε το φύλλο με τη γέμιση, διπλώνοντας τις άκρες στην πορεία. Λαδώστε το πυρέξ ή το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε. Εγώ όταν κάνω το μπακλαβά για το σπίτι χρησιμοποιώ ένα μικρό πυρέξ ή μεγαλύτερο αν θέλω να κάνω μεγαλύτερη ποσότητα. Όταν θέλω να πάω επίσκεψη και να προσφέρω τον μπακλαβά μου χρησιμοποιώ ταψάκι αλουμινίου μίας χρήσης #Sanitas. Λαδώστε το σκεύος της επιλογής σας. Τοποθετήστε το γεμισμένο φύλλο στο πυρεξάκι ή το ταψάκι μίας χρήσης #Sanitas και λαδώστε το πάλι από πάνω καθώς και στα πλαϊνά του. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για τα 6 μισά των φύλλων που έχετε. |
4
Done
|
|
5
Done
|
|
6
Done
|
|
7
Done
|
Ανακτέψτε το σιρόπι αγάβης και την κανέλα σε ένα μικρό μπωλ και μόλις βγει ο μπακλαβάς σας από το φούρνο κι ενώ είναι καυτός, ρίξτε ομοιόμορφα το σιρόπι από πάνω με ένα κουτάλι του γλυκού. |
2 Comments Hide Comments
αν σου πω ότι δεν έχω φάει ποτέ μπακλαβά? τι θα πεις?
Πλάκα κάνεις!!! Ε, καιρός να το δοκιμάσεις με τα πολύτιμα θρεπτικά υλικά του!