Ingredients
-
1 κιλό φρέσκιες μπάμιες
-
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 κ.γ. σπόροι μουστάρδας
-
6 κ.σ. άοσμο λάδι καρύδας
-
500γρ σάλτσα τομάταςή ένα κονκασε
-
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη
-
2 κ.γ. κάρυ
-
1 κ.γ. μουστάρδα σκόνη
-
1 κ.γ. χοντρό θαλασσινό αλάτι
-
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στο δικό μας σπίτι, ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ μπάμιες! Ή τουλάχιστον δεν τρώγαμε μέχρι σήμερα, που τις έφτιαξα έτσι. Πριν λίγες μέρες μου έφερε ένας πολύ καλός φίλος, ο Σταύρος, φριέσκες μπάμιες παραγωγής του. Μου είπε ότι αν τις φτιάξω όπως εκείνος θα μας αρέσουν πολύ… είπα να τους δώσω λοιπόν άλλη μία ευκαιρία.
Μόλις άκουσα τις λέξεις “κάρρυ” και “μουστάρδα” μου κέντρισε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον. Ακολούθησα λοιπόν τις οδηγίες του και ετοιμάστηκε ένα θεσπέσιο φαγητό, δεν πίστευα ποτέ ότι θα το έλεγα αυτό για… μπάμιες, αλλά ηταν ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ!
Το Κάρυ, κάνει καλό στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στο ήπαρ. Ουσιαστικά το κάρυ δεν ένα μπαχαρικό, αλλά ένα μείγμα μπαχαρικών. Οι Βρετανοί άποικοι λέγεται ότι έδωσαν το όνομα αυτό στο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούσαν οι Ινδοί σε όλα σχεδόν τα φαγητά τους. Πρόκειται για μείγμα πολλών επιμέρους μπαχαρικών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές αναλογίες ανάλογα με τη χρήση δίνοντας τελικά χιλιάδες εκδοχές του μπαχαρικού που ονομάζουμε κάρυ. Τα συστατικά αυτά μπορεί στην Ινδία να φτάνουν μέχρι και τα σαράντα. Το κίτρινο χρώμα του το οφείλει κιτρινόριζα (κουρκουμά). Τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι το τζίντζερ, το κάρδαμο, το πιπέρι, το κύμινο, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο, κ.α. Η αναλογία του πιπεριού καθορίζει και την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κάρυ: απαλό, μέτριο και καυτερό. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε έτοιμα μείγματα κάρυ. Η διατροφή που περιέχει κάρυ μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου, ενώ η κουρκουμίνη που υπάρχει σε αυτό, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Η κουρκουμίνη αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο μελέτης για τις θεραπευτικές ιδιότητές της και μεταξύ άλλων δοκιμάζεται ως θεραπεία για την αρθρίτιδα και την άνοια.
Όσο για τη μουστάρδα, εδώ μπορείτε να διαβάσετε μερικά από τα εκπληκτικά της οφέλη.
Στείλτε μου τη γνώμη σας για αυτή τη συνταγή καθώς, είναι πρόκληση! Μπάμιες και νόστιμες, ούτε που το φανταζόμουν, χαχαχα!
Ingredients
1 κιλό φρέσκιες μπάμιες | |
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο | |
1 κ.γ. σπόροι μουστάρδας | |
6 κ.σ. άοσμο λάδι καρύδας | |
500γρ σάλτσα τομάτας | |
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη | |
2 κ.γ. κάρυ | |
1 κ.γ. μουστάρδα σκόνη | |
1 κ.γ. χοντρό θαλασσινό αλάτι | |
φρεσκοτριμμένο πιπέρι |
Steps
1
Done
|
Καθαρίζετε καλά και αφήνετε τις μπάμιες στην άκρη. Μην τις πλύνετε ακόμα. |
2
Done
|
Σωτάρετε το κρεμμύδι και στους σπόρους μουστάρδας για 1-2 λεπτά στο λάδι καρύδας. |
3
Done
|
Ξεπλένετε καλά τις μπάμιες και τις ρίχνετε κατ' ευθείαν στην κατσαρόλα, τις σωτάρετε και αυτές λίγο. |
4
Done
|
Προσθέτετε τη σάλτσα, τα μυρωδικά και λίγο νερό αν χρειάζεται, αφήνετε να πάρουν μία βράση και κατεβάζετε τη φωτιά στο μέτριο. |
5
Done
|
Αφήνετε να μαγειρευτούν περίπου 10 λεπτά, κλείνετε το μάτι, βάζετε το καπάκι της κατσαρόλας και τις αφήνετε μέχρι να σερβίρετε. Δεν το φανταζόμουν ότι θα το έλεγα για μπάμιες αυτό αλλά είναι ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ! |