Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ
-
250γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής
-
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
-
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
-
μία πρέζα γαρύφαλλο σκόνη
-
1/3 κ.γ. σποράκια φυσικής βανίλιας
-
3 ώριμες μπανάνες (περίπου 650γρ ζυγισμένες με τη φλούδα)
-
220γρ μουλιασμένους απύρηνους βασιλικούς χουρμάδες
-
125γρ βιολογικό λάδι καρύδας
-
1 κ.σ. βιολογικό μηλόξυδο
-
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
-
160γρ ταχίνι ολικής άλεσης
-
60γρ φουντουκοβούτυρο
-
160γρ βιολογικό σιρόπι αγάβης
-
1 κ.σ. λιωμένο βιολογικό λάδι καρύδας
-
15γρ χαρουπάλευρο
-
40γρ αλεσμένα φουντούκια ψημένα (σαν σκόνη)
“Και τι είναι αυτό;” θα με ρωτήσετε! ??? Και θα σας απαντήσω: “από τα ωραιότερα και πιο θρεπτικά κέικ που μπορείτε να φάτε!” ? Το κέικ μπανάνας είναι λίγο πιο κατανοητό, είναι ένα νηστίσιμο (vegan λοιπόν) κέικ μπανάνας, αφράτο και μυρωδάτο με κανέλα και γαρύφαλλο που ντύνεται με ένα θεσπέσιο γλάσο φουχάτας… ΦΟΥ-ΧΑ-ΤΑ: φουντούκι, χαρούπι, ταχίνι! Είναι ένα υπέροχο γλάσο που υπηρετεί και το ρόλο του αλείμματος πρωινού άνετα, αντί για μερέντα ή κάποια άλλη κρέμα για το ψωμί.
Η γεύση του χαρουπιού που σε πολλούς δεν πολυαρέσει, είναι διακριτική και δεν ενοχλεί καθόλου ενώ ο συνδυασμός με το φουντούκι και το ταχίνι είναι θεσπέσιος. Εμείς στο σπίτι το λέμε “το κέικ του πρωταθλητή” γιατί είναι το κέικ που προτιμάει ο Κωνσταντίνος (πρωταθλητής στην κολύμβηση!) να τρώει πριν τους αγώνες. Βάζω κι εγώ λοιπόν ένα μικρό λιθαράκι στη νίκη, χιχιχι!
Το κέικ αυτό γίνεται και υπέροχη τούρτα, που όποιος την έχει φάει έχει ξετρελαθεί. Απλά θα φτιάξετε με τη ζύμη δύο παντεσπάνι και ίσως χρειαστεί να φτιάξετε λίγο ακόμα γλάσο και για τη γέμιση ενδιάμεσα. Αν χρειαστείτε βοήθεια εδώ είμαστε! Όπως και να το φάτε πάντως, σαν κέικ ή σαν τούρτα, νομίζω ότι θα κερδίσει μία σημαντική θέση στην καρδιά σας!
Ingredients
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ |
|
250γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής | |
3 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο και γλουτένη | |
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι | |
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης | |
μία πρέζα γαρύφαλλο σκόνη | |
1/3 κ.γ. σποράκια φυσικής βανίλιας | |
3 ώριμες μπανάνες (περίπου 650γρ ζυγισμένες με τη φλούδα) | |
220γρ μουλιασμένους απύρηνους βασιλικούς χουρμάδες | |
125γρ βιολογικό λάδι καρύδας | |
1 κ.σ. βιολογικό μηλόξυδο | |
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ |
|
160γρ ταχίνι ολικής άλεσης | |
60γρ φουντουκοβούτυρο | |
160γρ βιολογικό σιρόπι αγάβης | |
1 κ.σ. λιωμένο βιολογικό λάδι καρύδας | |
15γρ χαρουπάλευρο | |
40γρ αλεσμένα φουντούκια ψημένα (σαν σκόνη) |
Steps
1
Done
|
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚΑνακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ. |
2
Done
|
Στον επεξεργαστή τροφίμων βάλτε τις μπανάνες, τους χουρμάδες, το λάδι και το μηλόξυδο και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν μία ομοιογενής πάστα. |
3
Done
|
Προσθέστε το μείγμα των στεγνών και χτυπήστε ξανά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. |
4
Done
|
Βάλτε το σε λαδωμένη φόρμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς χωρίς αέρα, για 40-60 λεπτά ανάλογα με το φούρνο. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος των μπανάνων ή και την ένταση του φούρνου, δοκιμάστε με μία οδοντογλυφίδα να δείτε αν βγαίνει καθαρή πριν το αφαιρέσετε από το φούρνο, αν και το συγκεκριμένο κέικ είναι ωραίο και λίγο "υγρό". |
5
Done
|
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟΑνακατέψτε σε ένα μπωλ το ταχίνι με το λάδι καρύδας. |
6
Done
|
Προσθέστε την αγάβη και το χαρουπάλευρο και 1-2 κ.σ. νερό για να αραιώσει λίγο. |
7
Done
|
Τέλος προσθέστε τα αλεσμένα φουντούκια. Έτοιμο και το γλάσο σας. |
8
Done
|
Ξεφορμάρετε και γλασάρετε το κέικ αφού κρυώσει πολύ καλά. |