Ingredients
-
250γρ μαυρομάτικα φασόλια μουλιασμένα σε νερό από την προηγούμενη μέρα
-
50γρ καρύδια
-
100γρ καπνιστά αμύγδαλα
-
χυμό από 1 λεμόνι
-
1 κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι
-
4 κ.σ. ταχίνι ολικής
-
περίπου 100γρ ελαιόλαδο
-
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, προαιρετικά
Όταν οι άντρες μαγειρεύουν, οι γυναίκες… απολαμβάνουν, χαχαχα! Είναι εκπληκτικό πόσο έντονη έχουν οι άνδρες την αίσθηση της γεύσης και πόσο ωραίους συνδυασμούς κάνουν όταν μαγειρεύουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότεροι μεγάλοι σεφ είναι άνδρες!
Το ίδιο συμβαίνει και με αυτή τη συνταγή, μιας και είναι μία συνταγή γιανγκ, που όμως τρελαίνει και τις γιν χαχαχα! Δημιουργός της ο Κώστας, ο άνδρας της πολύαγαπημένης μου Ολυάννας, αδελφής της λατρεμένης μου Νικολέττας, για την οποία σας έχω μιλήσει κατά καιρούς! Είναι αυτό που λέμε, “ο αδερφός του μπατζανάκη της ξαδέρφης του ανηψιού του γιου του πατέρα της θείας του…..” χαχαχαχα!
Anyway, το δοκίμασα μία μέρα σε μία μάζωξη στο σπίτι της Νικολέττας που με κάλεσε για φαγητό. Ήταν έρωτας με την πρώτη μπουκιά! Ειδικά το καπνιστό αμύγδαλο που σκάει στο δόντι που και που, είναι το κάτι άλλο! Έλα όμως, που όταν ρώτησα τον Κώστα αν μπορώ να βάλω τη συνταγή στο μπλογκ μου είπε “ναι… αλλά δεν την ξέρω!”, σαν τη Νικολέττα κι αυτός, κουτουρού μου τα κάνουν όλα! Μου έδωσε στο περίπου ένα μπούσουλα και όπως καταλαβαίνετε θα έσκαγα αν δεν κατέληγα σε μία συνταγή για να το φτιάχνω πρώτα εγώ και να το πω και σε εσάς μετά!
Άρχισα λοιπόν να βάζω και να βάζω υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων μέχρι που η γεύση μου φάνηκε τέλεια! Ταιριάζει υπέροχα με το τέλειο ψωμί του Κώστα (!), τα πιτάκια αμυγδάλου, για τέλεια καναπεδάκια αλλά και με κριτσίνια για ένα γρήγορο σνακ.
Κώστα σε ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη αυτή συνταγή!
Ingredients
250γρ μαυρομάτικα φασόλια μουλιασμένα σε νερό από την προηγούμενη μέρα | |
50γρ καρύδια | |
100γρ καπνιστά αμύγδαλα | |
χυμό από 1 λεμόνι | |
1 κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι | |
αλάτι, πιπέρι | |
πάπρικα γλυκιά | |
4 κ.σ. ταχίνι ολικής | |
περίπου 100γρ ελαιόλαδο | |
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, προαιρετικά |
Steps
1
Done
|
Βάζετε πρώτα στον επεξεργαστή τροφίμων τα φασόλια και χτυπάτε καλά να γίνουν κρέμα. |
2
Done
|
Αν χρειάζεται λίγο υγρό για να λιώσουν βάζετε το χυμό λεμονιού και ξαναχτυπάτε. |
3
Done
|
Προσθέτετε τα καρύδια, τα 50γρ των αμυγδάλων, το ταχίνι, το αλάτι και τα μυρωδικά και χτυπάτε ξανά. |
4
Done
|
Προσθέτετε λίγο λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πετύχετε μία κρεμώδη υφή. Αν χρειαστεί προσθέτετε και λίγο νερό. |
5
Done
|
Στο τέλος προσθέτετε τα άλλα 50γρ αμύγδαλα αλλά αυτή τη φορά χτυπάτε λιγότερο ώστε να μείνουν κάποια κομμάτια εδώ κι εκεί. |
6
Done
|
Αν βάλετε μαϊντανό, προσθέστε τον στο τέλος ψιλοκομμένο και ανακατέψτε τον με ένα κουτάλι στο μείγμα. |