Ingredients
-
300γρ αλεύρι καλαμποκιού
-
200γρ Αλεύρι Ντίνκελολικής
-
2 κ.γ. baking powder
-
1 κ.γ. σόδαχωρίς αλουμίνιο
-
1 1/2 κ.γ. αλάτι με βότανα
-
300γρ silken tofuεύκολα και οικονομικά θα το βρείτε σε κινέζικες αγορές
-
χυμό 1/2 λεμονιού
-
3 αυγά
-
350 γρ αμυγδαλόγαλα
Βρίσκομαι για επαγγελματικούς λόγους στην Πράγα, δίπλα μου κάθεται η Εύη, ανοίγει το μαγικό ταπεράκι και μου προσφέρει Μπομπότα! Δεν είχα ξαναφάει, και ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ. Σαν αλμυρή πίτα, στην οποία μπορούμε να κάνουμε πολλές παραλλαγές. Είναι ένα ωραίο σνακ με καλαμποκίσιο αλεύρι κυρίως που μπορεί να συνδυαστεί και με το φαγητό αντί για ψωμί.
Επειδή στη συνταγή που μου έδωσε περιέχονται γαλακτοκομικά, αποπειράθηκα να τα αντικαταστήσω, έτσι σας παρουσιάζω την παραλλαγή της υπέροχης ομολογουμένως μπομπότας της Εύης, για όσους δεν τρώνε (είναι δυσανεκτικοί πχ) ή αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά. Αντί για αγελαδινό γάλα έβαλα αμυγδάλου και αντί για γιαούρτι δοκίμασα το τοφού με λεμόνι, βγήκε εξαιρετική. Η γεύση είναι ίδια, αλλά είναι λίγο πιο light, μιας και ξέχασα να βάλω το λάδι! Επειδή έγινε όμως και χωρίς λάδι υπέροχη, σας την προτείνω έτσι για να έχει και λιγότερες θερμίδες. Δεν έχω βάλει τυρί, για όσους όμως τρώνε μπορείτε να βάλετε μέσα στην ίδια συνταγή περίπου μισό 300-500γρ κατσικίσιο λευκό τυρί και να γίνει σαν τυρόψωμο. Η συνταγή περιέχει αυγό, οπότε προτιμήστε βιολογικά αυγά ή τα αυγά της γιαγιάς σας από το χωριό, και αποφύγετε του εμπορίου αν αυτό είναι δυνατό.
Εύη σ’ ευχαριστώ πολύ για την αρχική συνταγή!
Ingredients
300γρ αλεύρι καλαμποκιού | |
200γρ Αλεύρι Ντίνκελ | |
2 κ.γ. baking powder | |
1 κ.γ. σόδα | |
1 1/2 κ.γ. αλάτι με βότανα | |
300γρ silken tofu | |
χυμό 1/2 λεμονιού | |
3 αυγά | |
350 γρ αμυγδαλόγαλα |
Steps
1
Done
|
Στο μούλτι χτυπήστε το siken tofu να γίνει κρέμα μαζί με το χυμό λεμονιού. |
2
Done
|
Βάλτε το τοφού στο μίξερ και προσθέστε διαδοχικά τα αυγά χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα. |
3
Done
|
Αναμείξτε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ. |
4
Done
|
Ρίχνετε εναλλάξ στο μείγμα των αυγών, αλεύρι και γάλα ώστε σιγά σιγά να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα και να μη σβολιάσει. |
5
Done
|
Λαδώστε το ταψί σας και ρίξτε το μείγμα μέσα. |
6
Done
|
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30' περίπου (ανάλογα με το φούρνο). Αφήστε να κρυώσει καλά πριν κόψετε σε κομμάτια. |
Extra Tips
- Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λάδι, βάλτε 130γρ περίπου λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο.
- Εμπλουτίστε την με ελιές ή άλλα λαχανικά και κάντε τους δικούς σας συνδυασμούς!