Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
-
600γρ γάλα καρύδας ή βρώμηςόχι κονσέρβας
-
200γρ σιρόπι αγάβης ή ανθόμελο
-
2/3 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας ή 2 σταγόνες έλαιο βανίλιας
-
1/3 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού λεμονιού ή1/8 κ.γ. μαστίχα Χίου σε σκόνηπροαιρετικά
-
80γρ corn flour
-
30γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας ή αν το προτιμάτε και ωμό
-
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
-
90-100γρ λιωμένο λάδι καρύδας ή αν το προτιμάτε και ωμό
-
10 φύλλα κρούστας ψυγείουαν πάρετε κατάψυξης, δε θα μπορέσετε μετά να τις καταψύξετε, θα πρέπει να τις ψήσετε και να τις φάτε
-
8-10 κ.γ. ζάχαρη καρύδας
-
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
-
λίγη κανέλα
Πριν λίγο καιρό, κάναμε το δεύτερο Cooking Workshop στο Σύλλογο Υγιεινού Τρόπου Ζωής της Αγ. Παρασκευής στην Αθήνα. Εκεί γνώρισα τη Βάλια! Μία χαριτωμένη μανούλα, που προσπαθεί όπως πολλοί από εμάς να κάνει πιο υγιεινή τη διατροφή της οικογένειάς της.
Αφού παρουσιάσαμε και δοκιμάσαμε τις συνταγές, μας έμεινε χρόνος να λύσουμε απορίες στο τέλος. Εκεί μιλήσαμε και για το Recipe Makeover, που σας δίνει τη δυνατότητα να μου στείλετε μία δική σας συνταγή και να την κάνουμε πιο υγιεινή, ή πιο διαιτιτική ή ότι προτιμάτε εσείς, πάντα με γνώμονα να χρησιμοποιούμε πιο υγιεινά και πρωτίστως θρεπτικά υλικά. Έτσι μου είπε ότι θα ήθελε να μου στείλει μία συνταγή μπουγάτσας, που η οικογένειά της λατρεύει.
Κάνοντας τις απαραίτητες δοκιμές, της έστειλα τη συνταγή της αλλαγμένη και προσαρμοσμένη στις δικές μου προδιαγραφές. Την έκανα πάλι σε ατομικές μερίδες, όπως και η Βάλια, μιας και είναι ωραία ιδέα γιατί μπορείτε να κάνετε πολλές και να τις διατηρήσετε στην κατάψυξη όπως εγώ, και όποτε μου ζητάνε τα παιδιά βγάζω και ψήνω. Τη δοκίμασε και ενθουσιάστηκε! Έτσι, αφού την ενέκρινε και η δική της οικογένεια αλλά και τα δικά μου μικρά (που είναι οι πιο αυστηροί κριτές!) τη μοιράζομαι μαζί σας!
Εμείς προτιμούμε να έχει λιγότερη κρέμα αναλογικά με το φύλλο, έτσι φτιάχνουμε 10 ατομικές μπουγάτσες με την ποσότητα της κρέμας στη συνταγή, αν όμως εσείς τη θέλετε πιο γεμάτη, θα κάνετε 8.
Περιμένω τα σχόλια σας, και στο instagram (@goji.mary) και στο fb page (gojimarygr)
Ingredients
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ |
|
600γρ γάλα καρύδας ή βρώμης | |
200γρ σιρόπι αγάβης ή ανθόμελο | |
2/3 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας ή 2 σταγόνες έλαιο βανίλιας | |
1/3 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού λεμονιού ή1/8 κ.γ. μαστίχα Χίου σε σκόνη | |
80γρ corn flour | |
30γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας ή αν το προτιμάτε και ωμό | |
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ |
|
90-100γρ λιωμένο λάδι καρύδας ή αν το προτιμάτε και ωμό | |
10 φύλλα κρούστας ψυγείου | |
8-10 κ.γ. ζάχαρη καρύδας | |
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ |
|
λίγη άχνη από ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου | |
λίγη κανέλα |
Steps
1
Done
|
Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τα 450γρ γάλα με τη βανίλια, την αγάβη και το ξύσμα ή τη μαστίχα (αν βάλετε) και ανακατέψτε τα καλά με ένα σύρμα. Ανάψτε το μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και περιμένετε μέχρι να πάρει μία βράση ανακατεύοντας που και που, μην κάτσει κάτω η αγάβη και καραμελώσει. |
2
Done
|
Διαλύστε το κορν φλάουερ στο υπόλοιπο γάλα και μόλις το κατσαρολάκι αρχίσει να βράζει ρίξτε το μείγμα μέσα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να σφίξει η κρέμα σας. Αφαιρέστε το από τη φωτιά και ρίξτε μέσα τα 30γρ βούτυρο/λάδι καρύδας, ανακατέψτε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί η κρέμα. |
3
Done
|
Ρίξτε τη σε ένα γυάλινο καλύτερα μπωλ, και κόψτε ένα κομμάτι ζελατίνα, κολλήστε το πάνω στην κρέμα, ώστε από τον εξωτερικό αέρα να μην κάνει κρούστα. Αφήστε την στην άκρη ή βάλτε την λίγο αργότερα και στο ψυγείο για να κρυώσει πιο γρήγορα. |
4
Done
|
Μόλις κρυώσει η κρέμα, μπορείτε να τυλίξετε τις μπουγάτσες σας. Απλώνετε ένα ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο, το λαδώνετε με λιωμένο λάδι καρύδας και πασπαλίζετε την επιφάνειά του με ζάχαρη καρύδας. Βάζετε περίπου 100-110γρ κρέμα σε κάθε φύλλο (για 8 κομμάτια, 85-90γρ για τα 10 κομμάτια). Εγώ χωρίζω μερίδες, για να είναι ισομερώς μοιρασμένη, αν όμως βαριέστε να το κάνετε αυτό, βάζετε με το μάτι με το κουτάλι της σούπας περίπου 3-4 κουταλιές, ίσως κάποιες βγουν πιο γεμάτες από άλλες, αλλά δεν πειράζει. Τις τυλίγετε σε φακελάκι. |
5
Done
|
|
6
Done
|
Τις σερβίρετε σκέτες (έτσι τις προτιμάει ο γιος μου) ή πασπαλίζετε από πάνω και λίγη άχνη από ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου και λίγη κανέλα. |