0 0
Τούρτα με κέικ καρότου και γλάσο φυστικοβούτυρου

Τούρτα με κέικ καρότου και γλάσο φυστικοβούτυρου

Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Fiber Rich
  • Freezer
  • Oven
  • Vegetarian
  • 6 h
  • Serves 12-16 (26cm διάμετρος φόρμας)
  • Medium
  • 180 χωρίς αέρα

Ingredients

Ναι ξέρω, δεν είναι και πολύ δελεαστικός ο τίτλος! Αυτή η τούρτα όμως έχει ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!

Είναι η αγαπημένη τούρτα του μικρού μου, του Γιάννη και κάθε χρόνο τη φτιάχνουμε, είναι δική του συνταγή λέει, χαχα! Η αλήθεια είναι ότι εκείνος συνδύασε το κέικ καρότου που του άρεσε με το γλάσο αυτό για την τούρτα και βγήκε ονειρεμένη! Κάθε χρόνο λοιπόν, για τα γενέθλια του Γιάννη φτιάχνουμε τη συγκεκριμένη τούρτα. Δεν αλλάζει γνώμη προς το παρόν με τίποτα!

Είναι μία συνταγή που συνδυάζει το κέικ καρότου με το φυστικοβούτυρο και το φρέσκο ξύσμα πορτοκαλιού δίνει μία φρουτένια γεύση πολύ δροσερή και ιδιαίτερη.

Εναλλακτικά, αν δεν έχετε γενέθλεια αλλά θέλετε να κεράσετε σε ένα τραπέζι ή να το φάτε με τον καφέ σας,  μπορείτε να φτιάξετε κανονικά το κέικ καρότου, να το κόβετε φέτες, και να το συνδυάζετε στο σερβίρισμα με το γλάσο!

(Visited 251 times, 1 visits today)


Ingredients

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ (ΚΕΪΚ)
260γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής
2 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο και γλουτένη
1/3 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
1/2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
1/5 κ.γ. γαρύφαλλο
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας ή 1/2 κ.γ. σποράκια φυσικής βανίλιας
200γρ ζάχαρη καρύδας
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
250γρ καθαρισμένα καρότα
170-200γρ χυμό πορτοκάλι (ανάλογα με το μέγεθος των αυγών σας)
80γρ ελαιόλαδο
2 αυγά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
300γρ φυστικοβούτυρο
180γρ λιωμένο βιολογικό άοσμο λάδι καρύδας
450γρ βιολογικό σιρόπι αγάβης
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας ή 1/2 κ.γ. σποράκια φυσικής βανίλιας
4 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού

Steps

1
Done

Ανακατέψτε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ.

2
Done

Στον επεξεργαστή τροφίμων βάλτε τα καρότα και ψιλοκόψτε τα (αν δεν έχετε επεξεργαστή κάντε το στο μούλτι λίγα λίγα και ακολουθήστε τις οδηγίες βάζοντας τα υγρά υλικά σε ένα μπωλ).

3
Done

Προσθέστε στα καρότα τα αυγά, τα 170γρ χυμού και το ελαιόλαδο και χτυπήστε καλά πάλι.

4
Done

Προσθέστε τα στεγνά στα υγρά υλικά και χτυπήστε πάλι να ομογενοποιηθούν. Αν είναι πολύ σφιχτή η ζύμη προσθέστε λίγο ακόμα χυμό (τα υπόλοιπα 30γρ).

5
Done

Λαδώστε ή καλύψτε με αντικολλητικό χαρτί μία φόρμα διαμέτρου 26 εκ. Ρίξτε μέσα το μείγμα σας.

6
Done

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς χωρίς αέρα για 45-60 λεπτά ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να βγαίνει μία οδοντογλυφίδα καθαρή.

7
Done

Αφήστε να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρετε, εκτός αν έχετε βάλει αντικολλητικό χαρτί, τότε βγάλτε το από τη φόρμα για να κρυώσει πιο γρήγορα.

8
Done

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

Όταν το παντεσπάνι έχει κρυώσει ξεκινήστε να φτιάξετε το γλάσο, γιατί αν είναι χειμώνας και το φτιάξετε νωρίτερα μπορεί να παγώσει το λάδι καρύδας και να σας δυσκολέψει στο γέμισμα της τούρτας. Ανακατέψτε πρώτα το λάδι καρύδας με το φυστικοβούτυρο, στη συνέχεια προσθέστε την αγάβη και τα αρώματα.

9
Done

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ

Κόβετε σε δύο κομμάτια το παντεσπάνι σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία κλωστή όπως έκανε η πεθερά μου παλιότερα ή αν έχετε το ειδικό εξάρτημα για την πιο εύκολη κοπή.

10
Done

Το συγκεκριμένο κέικ δε χρειάζεται σιρόπιασμα, γιατί είναι σχετικά υγρό από το καρότο. Οπότε βάζετε το κάτω μέρος μέσα στη φόρμα που το είχατε ψήσει, βάλτε στη βάση της φόρμας ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στρόγγυλο να καλύψει μόνο τη βάση που θα ακουμπήσει το παντεσπάνι και όχι τα πλαϊνά.

11
Done

Ρίξτε περίπου 470γρ από το γλάσο και κουνήστε το λίγο να ισιώσει η επιφάνειά του.

12
Done

Βάλτε από πάνω το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι και ρίξτε πάλι γλάσο σιγά σιγά μέχρι να δείτε ότι καλύφθηκε, ίσιωσε και είναι περίπου 3-4 χιλιοστά πάνω από την κορυφή του κέικ. Λίγο θα πέσει και στο πλάι αλλά αυτό δε μας πειράζει μιας και θα τη ντύσουμε μετά έτσι κι αλλιώς. Κρατήστε λοιπόν λίγο γλάσο για το πλαϊνό μέρος της τούρτας.

13
Done

Τοποθετήστε την στην κατάψυξη για 1-2 ώρες να σφίξει καλά το γλάσο.

14
Done

Ξεφορμάρετε και αφαιρείτε την τούρτα από τη φόρμα, τη βάζετε στην πιατέλα σερβιρίσματος που θέλετε (αφαιρέστε το αντικολλητικό χαρτί από τη βάση).

15
Done

Με το γλάσο που έμεινε "ντύστε" το πλαϊνό μέρος της τούρτας, με μία σπάτουλά. Καθώς θα είναι πολύ κρύα αμέσως θα κολάει και δε θα δυσκολευτείτε καθόλου. Τοποθετήστε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε με τη διακόσμηση της επιλογής σας.



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Σαλάτα με ωμό κουνουπίδι
next
Πουρές vegan ή όχι…!

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.