0 0
Κουνουπίδι καπαμά

Κουνουπίδι καπαμά

Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Gluten Free
  • Low Calorie
  • Pot
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 20 mins
  • Serves 4-6
  • Easy

Ingredients

Αυτή τη συνταγή τη χρωστώ στον κουμπάρο μου τον Κώστα…! Κατάγεται από την Τρίπολη και καθότι Αρκάς, έμαθε να μαγειρεύει παραδοσιακά από τη μητέρα του. Δε λένε ότι οι άντρες είναι οι καλύτεροι μάγειρες; Ε, ο Κώστας είναι η επιβεβαίωση του ρητού. Ότι έχω φάει από τα χεράκια του εξαιρετικό, και ότι συνταγή δοκιμάζω όταν μας φιλοξενεί στο σπίτι του στην Αθήνα, κατοχυρώνεται στο συνταγολόγιό μου. Έτσι και αυτή.

Πρώτη φορά άκουσα τη λέξη “καπαμάς”, για να ψάξω και να μάθω ότι είναι τεχνική μαγειρέματος με ντομάτα και καρυκεύματα.. Και γιατί να το πούμε καπαμά…;! Anyway, σε αυτό το πιάτο μαγειρεύουμε το κουνουπίδι με αυτόν τον τρόπο, που ποτέ δε φανταζόμουν ότι μπορεί να γίνει φαγητό μόνο του για κυρίως πιάτο. Και όμως, είναι τέλειο.

Ιδιαιτερότητα της γεύσης για μένα η κανέλα, που ενώ χρησιμοποιείται στην πολίτικη κουζίνα με το κρέας, ποτέ δεν την είχα στο μυαλό μου ως υλικό σε μία αλμυρή συνταγή. Ταιριάζει όμως τέλεια με την ντομάτα, και το λεμόνι που χρησιμοποιούμε και δίνει μία ξεχωριστή νότα στο φαγητό μας. Φάτε το ως κύριο “λαδερό” πιάτο ή σα μια διαφορετική προσέγγιση της σαλάτας σας!

Διατηρείται έως και 5 μέρες στο ψυγείο σε αεροστεγή δοχεία φαγητού.

 

(Visited 544 times, 1 visits today)


Ingredients

2 κιλά κουνουπίδι ξεχωρισμένο σε κομμάτια
1 μικρό βάζο σπιτική σάλτσα ντομάτας ή ένα κονκασέ
1 ξυλάκι κανέλας
χυμός από 1 λεμόνι αν έχετε βάλει σπιτική σάλτσα, ίσως δε χρειαστεί γιατί θα είναι λίγο όξινη έτσι κι αλλιώς, δοκιμάζετε και προσαρμόζετε ανάλογα με το γούστο σας
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Steps

1
Done

Βάζετε το κουνουπίδι μέσα στην κατσαρόλα χωρίς καθόλου νερό.

2
Done

Ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε (αν θέλετε να το κάνετε λαδερό, θα προσθέσετε εδώ και το ελαιόλαδο, μισό φλιτζάνι του τσαγιού περίπου, εγώ προτιμώ να το βάζω στο σερβίρισμα).

3
Done

Αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, ανακατέψτε λίγο στο μέσο περίπου του χρόνου.

4
Done

Προς το τέλος δοκιμάστε το και προσθέστε το χυμό του λεμονιού λίγο λίγο ανάλογα με το γούστο σας. Αν έχετε βάλει σπιτική σάλτσα πιθανόν να μη χρειάζεται καθόλου λεμόνι, καθώς η τομάτα θα είναι λίγο όξινη.

5
Done

Σερβίρετε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε κάθε μερίδα, αν δεν έχετε βάλει στην κατσαρόλα στο μαγείρεμα.



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Γαρίδες σαγανάκι με πουρέ “light”
next
Πρoστατευμένο: Σοκολατάκια με καραμέλα

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 0
Kapama cauliflower

Kapama cauliflower

Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Gluten Free
  • Low Calorie
  • Pot
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 20 mins
  • Serves 4-6
  • Easy

Ingredients

In greek “kapama” refers to the way something is cooked, meaning it’s cooked in tomato sauce and herbs. People usually cook pork, beef or chicken that way, but here we are going to cook a vegan version of “kapama” with cauliflower.

You can serve it as a starter, eat it as a main meal when you want something light and full of fiber, or even eat it instead of your usual salad for a change!

The unique combination of tomato and lemon, together with cinnamon gives this dish a rather… unconventional, interesting taste!

 



Ingredients

2 kg cauliflower florets
1 small jar of homemade tomato sauce or a can chopped tomatoes
1 cinnamon stick
juice from 1 lemon depending on your preference (if you use homemade sauce you may not need to add it at all)
salt, pepper
olive oil for serving

Steps

1
Done

Put the florets in your pot, without any water.

2
Done

Add the rest of the ingredients, besides the lemon juice and the oil and mix well (if you use oil in cooking, you can add half a tea cup at this stage).

3
Done

Simmer and let them boil (medium heat) for about 15 mins.

4
Done

Toward the end, taste and see if you need to add any lemon juice, adjust to taste.

5
Done

Serve with 1 tbsp of olive oil drizzled over every dish!



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Γαρίδες σαγανάκι με πουρέ “light”
next
Πρoστατευμένο: Σοκολατάκια με καραμέλα

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.