Ingredients
-
2 κιλά κουνουπίδι ξεχωρισμένο σε κομμάτια
-
1 μικρό βάζο σπιτική σάλτσα ντομάταςή ένα κονκασέ
-
1 ξυλάκι κανέλας
-
χυμός από 1 λεμόνιαν έχετε βάλει σπιτική σάλτσα, ίσως δε χρειαστεί γιατί θα είναι λίγο όξινη έτσι κι αλλιώς, δοκιμάζετε και προσαρμόζετε ανάλογα με το γούστο σας
-
αλάτι, πιπέρι
-
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Αυτή τη συνταγή τη χρωστώ στον κουμπάρο μου τον Κώστα…! Κατάγεται από την Τρίπολη και καθότι Αρκάς, έμαθε να μαγειρεύει παραδοσιακά από τη μητέρα του. Δε λένε ότι οι άντρες είναι οι καλύτεροι μάγειρες; Ε, ο Κώστας είναι η επιβεβαίωση του ρητού. Ότι έχω φάει από τα χεράκια του εξαιρετικό, και ότι συνταγή δοκιμάζω όταν μας φιλοξενεί στο σπίτι του στην Αθήνα, κατοχυρώνεται στο συνταγολόγιό μου. Έτσι και αυτή.
Πρώτη φορά άκουσα τη λέξη “καπαμάς”, για να ψάξω και να μάθω ότι είναι τεχνική μαγειρέματος με ντομάτα και καρυκεύματα.. Και γιατί να το πούμε καπαμά…;! Anyway, σε αυτό το πιάτο μαγειρεύουμε το κουνουπίδι με αυτόν τον τρόπο, που ποτέ δε φανταζόμουν ότι μπορεί να γίνει φαγητό μόνο του για κυρίως πιάτο. Και όμως, είναι τέλειο.
Ιδιαιτερότητα της γεύσης για μένα η κανέλα, που ενώ χρησιμοποιείται στην πολίτικη κουζίνα με το κρέας, ποτέ δεν την είχα στο μυαλό μου ως υλικό σε μία αλμυρή συνταγή. Ταιριάζει όμως τέλεια με την ντομάτα, και το λεμόνι που χρησιμοποιούμε και δίνει μία ξεχωριστή νότα στο φαγητό μας. Φάτε το ως κύριο “λαδερό” πιάτο ή σα μια διαφορετική προσέγγιση της σαλάτας σας!
Διατηρείται έως και 5 μέρες στο ψυγείο σε αεροστεγή δοχεία φαγητού.
Ingredients
2 κιλά κουνουπίδι ξεχωρισμένο σε κομμάτια | |
1 μικρό βάζο σπιτική σάλτσα ντομάτας | |
1 ξυλάκι κανέλας | |
χυμός από 1 λεμόνι | |
αλάτι, πιπέρι | |
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα |
Steps
1
Done
|
|
2
Done
|
|
3
Done
|
Αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, ανακατέψτε λίγο στο μέσο περίπου του χρόνου. |
4
Done
|
Προς το τέλος δοκιμάστε το και προσθέστε το χυμό του λεμονιού λίγο λίγο ανάλογα με το γούστο σας. Αν έχετε βάλει σπιτική σάλτσα πιθανόν να μη χρειάζεται καθόλου λεμόνι, καθώς η τομάτα θα είναι λίγο όξινη. |
5
Done
|
Σερβίρετε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε κάθε μερίδα, αν δεν έχετε βάλει στην κατσαρόλα στο μαγείρεμα. |