Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
-
260γρ Αλεύρι Ντίνκελολικής
-
50γρ σκούρο Κακάο
-
2 κ.γ. baking powder
-
1 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο
-
1/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
1/3 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας
-
300γρ χουρμάδεςμουλιασμένοι από βραδύς ή σε ζεστό νερό τουλάχιστον για 30 λεπτά
-
1 κούπα φιλτραρισμένο χλιαρό νερό
-
1 κ.γ. μηλόξυδο
-
80γρ λιωμένο Λάδι καρύδαςαν χρησιμοποιήσετε ωμό με άρωμα, θα έχει ένα διακριτικό άρωμα καρύδας η τούρτα σας
-
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
-
2 κ.γ. Σιρόπι αγαύης
-
2 κ.γ. ζεστό νερό
-
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
-
200γρ αμυγδαλοβούτυρο
-
200γρ Σιρόπι αγαύης
-
60γρ λιωμένο άοσμο Λάδι καρύδας
-
1 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας
-
1/5 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
-
100γρ λιωμένο άοσμο Λάδι καρύδας
-
30γρ αμυγδαλοβούτυρο
-
220γρ Σιρόπι αγαύης
-
50γρ σκούρο Κακάο
Οι τούρτες σοκολάτας πρέπει να είναι από τις αγαπημένες σας! Τις τελευταίες μέρες όλοι μου ζητούν να τους φτιάξω μία για τα γενέθλιά τους! Σε αυτή την τούρτα όμως έχουμε μία μυστική γέμιση… αμυγδαλοβανιλογέμιση! Από βούτυρο αμυγδάλου! Είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι ή να το αγοράσετε έτοιμο από τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Τα αμύγδαλα είναι ένας εξαιρετικός ξηρός καρπός πλούσιος σε ασβέστιο, ίσως γι’ αυτό και οι γιατροί προτείνουν στους ασθενείς τους να τρώνε 10 αμύγδαλα την ημέρα για πρόληψη της οστεοπόρωσης. Ε, εμείς θα κάνουμε πρόληψη τρώγοντας τούρτα!
Η συγκεκριμένη τούρτα φτιάχτηκε για τη διαδυκτιακή μου φίλη Βίβιαν, κι έτσι η συνταγή αυτή αφιερώνεται σε εκείνη!
Ingredients
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ |
|
260γρ Αλεύρι Ντίνκελ | |
50γρ σκούρο Κακάο | |
2 κ.γ. baking powder | |
1 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο | |
1/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
1/3 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας | |
300γρ χουρμάδες | |
1 κούπα φιλτραρισμένο χλιαρό νερό | |
1 κ.γ. μηλόξυδο | |
80γρ λιωμένο Λάδι καρύδας | |
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ |
|
2 κ.γ. Σιρόπι αγαύης | |
2 κ.γ. ζεστό νερό | |
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ |
|
200γρ αμυγδαλοβούτυρο | |
200γρ Σιρόπι αγαύης | |
60γρ λιωμένο άοσμο Λάδι καρύδας | |
1 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας | |
1/5 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ |
|
100γρ λιωμένο άοσμο Λάδι καρύδας | |
30γρ αμυγδαλοβούτυρο | |
220γρ Σιρόπι αγαύης | |
50γρ σκούρο Κακάο |
Steps
1
Done
|
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. |
2
Done
|
Ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά μαζί σε ένα μπωλ. Αν μπορούμε τα κοσκινίζουμε όλα (γίνεται πάντα πιο αφράτο όποιο κέικ και να κάνετε). |
3
Done
|
Βάζουμε τους χουρμάδες στο μίξερ (food processor) σε δόσεις και προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό νερό χτυπώντας ανά διαστήματα μέχρι να γίνουν μία ομοιόμορφη πάστα/κρέμα. |
4
Done
|
Προσθέτουμε το ξύδι και το λάδι και χτυπάμε ξανά, να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα (αν είναι χειμώνας και το λάδι καρύδας είναι σταθερό θα λιώσει με το ζεστό νερό που βάζουμε στους χουρμάδες, οπότε δε χρειάζεται να το λιώσετε πριν). |
5
Done
|
Ρίχνουμε το μείγμα των στεγνών υλικών στα υγρά υλικά και χτυπάμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Αν το μείγμα σας φαίνεται πολύ σφιχτό, προσθέστε ΛΙΓΟ νεράκι ακόμα, όχι όμως πολύ μη γίνει πολύ ρευστό γιατί δε θα φουσκώσει καλά το κέικ. |
6
Done
|
Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε μία κλασική στρόγγυλη φόρμα για τούρτα (διαμέτρου 26εκ) και ρίχνουμε το μείγμα. |
7
Done
|
Ψήνουμε για 35-45 λεπτά ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να βγαίνει η οδοντογλυφίδα καθαρή, μην το παραψήσετε όμως γιατί θα είναι στεγνή η τούρτα. |
8
Done
|
ΚΟΨΙΜΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙΠριν κάνετε τη διαδικασία που σας γράφω σιγουρευτείτε ότι το κέικ ΕΧΕΙ ΚΡΥΩΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ. Παίρνετε μία κλωστή, εγώ χρησιμοποιώ μία νάυλον κλωστή που έχω για να γλιστράει καλύτερα (αλλά και με κανονική γίνεται) και περάστε την οριζόντια στο κέικ να χωριστεί σε δύο στρώσεις. Όπως θα κάνατε αν θέλατε να το κόψετε με το μαχαίρι. Έτσι και είναι πιο εύκολο και γρήγορο! |
9
Done
|
ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙΑνακατέψτε τα υλικά του σιροπιού σε ένα μικρό μπωλάκι και με το πινέλο βουτάτε και περάστε τα δύο παντεσπάνι σε όλη την επιφάνεια. Αν θέλετε περισσότερο σιροπιασμένη την τούρτα ετοιμάστε μία δεύτερη δόση. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξετε εδώ, είναι να σιροπιάστε το "πάνω" παντεσπάνι από την κάτω πλευρά του (να το γυρίσετε ανάσκελα δηλαδή), καθώς λόγω της κρούστας του από πάνω το σιρόπι θα γλιστράει αντί να απορροφάται. Έτσι γυρίστε το ανάσκελα, και θα δείτε ότι θα σιροπιαστεί μια χαρά. Μετά θα το τοποθετήσετε με την πάνω μεριά του κανονικά για να στήσετε την τούρτα σας. |
10
Done
|
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΒΑΝΙΛΙΑΣΑφαιρέστε το πάνω παντεσπάνι χρησιμοποιώντας δύο φαρδιά μαχαίρια ή δύο μεγάλες σπάτουλες και βάλτε το σε μία άκρη. |
11
Done
|
Τοποθετήστε το "κάτω" παντεσπάνι στο δίσκο σερβιρίσματος. |
12
Done
|
Ανακτέψτε όλα τα υλικά της κρέμας σε ένα μπωλ με το σύρμα (αυγοδάρτη), αν είναι χειμώνας και το λάδι καρύδας είναι στερεό θα χρειαστεί να το λιώσετε πριν με τη μέθοδο του μπεν μαρί. Βάλτε τη για 5-10 λεπτά στο ψυγείο για να κρυώσει λίγο ώστε να σταθεροποιηθεί. Ελέξτε και βγάλτε τη, όταν μπορείτε να την ανακατέψετε με ένα κουτάλι αλλά μένει και σταθερή. |
13
Done
|
|
14
Done
|
Τοποθετήστε την τούρτα σας για 30 λεπτά στην κατάψυξη. |
15
Done
|
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟΕν τω μεταξύ ανακτέψτε όλα τα υλικά του γλάσου σε ένα μπωλ με το σύρμα (αυγοδάρτη), αν είναι χειμώνας και το λάδι καρύδας είναι στερεό θα χρειαστεί να το λιώσετε πριν με τη μέθοδο του μπεν μαρί. |
16
Done
|
|
17
Done
|
Διακοσμήστε την τούρτα με τα υλικά και τα σχέδια της αρεσκείας σας! Εδώ σας έχω άλλη μία προτάση διακόσμησης από τις μέρες των Χριστουγέννων. Για να μην αγοράζετε στένσιλ, πολύ καλό για να κάνετε τα δικά σας σχέδια είναι το αλουμινόχαρτο 2σε1 της #Sanitas καθώς δεν κολάει στην τούρτα και μπορεί να διπλωθεί και να σταθεί όπως χρειάζεστε λόγω του αλουμινόχαρτου από τη μία του μεριά. Εκτυπώνετε από τον υπολογιστή σας τα σχέδια που θέλετε και τα αποτυπώνετε στο αλουμινόχαρτο 2σε1 από τη μεριά του χαρτιού. Έτσι, ακουμπάτε τη μεριά με το αλουμίνιο πάνω στην τούρτα που δεν κολλάει καθόλου. Πριν τη διακοσμήσετε καλό θα είναι να μείνει 10-15 λεπτά στο ψυγείο για να είναι λίγο πιο σταθερό το γλάσο στο πάνω μέρος ώστε να είναι σταθερά και τα σχέδια που θα κάνετε. |
Extra Tips
- Αν επιθυμείτε πιο γλυκό το γλάσο προσθέστε λίγη αγάβη ακόμα.
- Για παιδικές τούρτες μπορείτε να βάλετε πάνω και για αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών σας (αφήστε λίγο χώρο για τα κεράκια!) όπως κάναμε εμείς στα γενέθλια του Νίκου, του μεγάλου μου γιου.
- Nα θυμάστε ότι για το σερβίρισμα θα πρέπει να τη βγάλετε λίγο νωρίτερα, επειδή χρησιμοποιούμε λάδι καρύδας το οποίο σταθεροποιείται αρκετά στο ψυγείο. 1 ώρα πριν την κόψετε βγάλτε την από το ψυγείο.