Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ
-
100γρ καρύδια
-
50γρ ηλιόσπορο
-
3 χοντροκομμένα αποξηραμένα φυσικά σύκα (χωρίς θειάφι) μουλιασμένα για λίγη ώρα σε ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσουν
-
15γρ λιωμένο λάδι καρύδας
-
20γρ σκούρο κακάο
-
1 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού
-
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΚΡΕΜΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
-
140γρ σταφίδες φυσικές
-
15γρ λιωμένο λάδι καρύδας
-
20γρ σκούρο κακάο
-
αν χρειαστεί λίγο νεράκι για να βοηθήσει στην πολτοποίηση
-
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
-
4-5 κ.σ. (25γρ) φυσικά χρωματισμένο πράσινο ινδοκάρυδο
-
1 κ.σ. (5γρ) λευκό ινδοκάρυδο (για να δίνει την αίσθηση του χιονισμένου)
-
20 (5γρ) goji berries
Η συνταγή αυτή είναι ελαφρώς τροποποιημένη από την αρχική που συνάντησα λίγα χρόνια πριν στο διαδίκτυο. Είναι εντυπωσιακή και πολύ νόστιμη, σχετικά απλή στην κατασκευή της και ιδιαίτερη, έτσι είναι ιδανικό δώρο για μία επίσκεψη ή για κέρασμα σε ένα τραπέζι Χριστουγεννιάτικο.
Οι συγκεκριμένες αναλογίες και ποσότητες, θα σας βγάλουν ένα μικρό δεντράκι, που θα σερβίρετε σε ένα πιάτο γλυκού, αρκετό για 6-8 έτομα γιατί είναι και πολύ χορταστικό. Αν θέλετε να κάνετε ένα μεγαλύτερο, θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε ανάλογα τις ποσότητες.
Όπως και όλες οι άλλες συνταγές μου, έτσι και σε αυτή θα δείτε υλικά που είναι στην κατηγορία των superfoods. Σπόρους, φρούτα, κακάο, ξηροί καρποί, πρέπει κανονικά να αποτελούν κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής. Έστω όμως και πιο αραιά, με την αφορμή μίας γιορτής, αξίζει να μπούμε στην κουζίνα και να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό, που να είστε σίγουροι θα ξετρελάνει όλους τους καλεσμένους σας.
Για τη διακόσμηση του δέντρου μας χρησιμοποιούμε χρωματισμένο ινδοκάρυδο, και οδηγίες για το πώς θα το χρωματίσετε μπορείτε να βρείτε εδώ. Είναι ένας απλός και έξυπνος τρόπος να έχετε διακοσμητικά υλικά και για τούρτες ή μπισκότα. Αν δε σας αρέσει το ινδοκάρυδο μπορείτε να δοκιμάσετε το corn flour αλλά το υλικό δε θα έχει τον ίδιο όγκο.
Το δεντράκι αυτό είναι και ωμοφαγικό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακόμα πιο θρεπτικό γιατί τα υλικά του είναι στη φυσική τους μορφή και περιέχουν όλα τα φυσικά τους ένζυμα, που βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα τις θρεπτικές τους ουσίες. Εμάς μας αρέσει και γιατί δε χρειάζεται να ανάβουμε μάτια ή φωτιά και έτσι αποτελεί και μία ωραία συνταγή για να τη φτιάξετε παρέα με τα παιδιά σας, τώρα που θα έχουν διακοπές και θα είναι στο σπίτι.
Ελπίζω να σας αρέσει, και να τη βάλετε κι εσείς στο βιβλίο των συνταγών σας.
Ingredients
ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ |
|
100γρ καρύδια | |
50γρ ηλιόσπορο | |
30γρ κοπανισμένο λιναρόσπορο | |
3 χοντροκομμένα αποξηραμένα φυσικά σύκα (χωρίς θειάφι) μουλιασμένα για λίγη ώρα σε ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσουν | |
2 βασιλικοί χουρμάδες | |
15γρ λιωμένο λάδι καρύδας | |
20γρ σκούρο κακάο | |
1 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού | |
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΚΡΕΜΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ |
|
140γρ σταφίδες φυσικές | |
15γρ λιωμένο λάδι καρύδας | |
20γρ σκούρο κακάο | |
αν χρειαστεί λίγο νεράκι για να βοηθήσει στην πολτοποίηση | |
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ |
|
4-5 κ.σ. (25γρ) φυσικά χρωματισμένο πράσινο ινδοκάρυδο | |
1 κ.σ. (5γρ) λευκό ινδοκάρυδο (για να δίνει την αίσθηση του χιονισμένου) | |
20 (5γρ) goji berries |
Steps
1
Done
|
Βάλτε τα καρύδια, τον ηλίσπορο, τον λιναρόσπορο, τα σύκα, τους χουρμάδες, το λιωμένο λάδι καρύδας και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μούλτι ή τον επεξεργαστή τροφίμων σας και χτυπήστε τα για μερικά λεπτά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Και να μείνουν λίγα κομματάκια καρυδιού ή ηλιόσπορου, μη σας ανησυχεί, είναι και πιο νόστιμο στο μάσημα. |
2
Done
|
Βγάλτε τη ζύμη και σχηματίστε ένα κώνο με τα χέρια σας (όπως το βλέπετε στη φωτογραφία), και βάλτε το στο ψυγείο για 15-20 λεπτά για να στερεοποιηθεί λίγο περισσότερο. |
3
Done
|
Για τη γέμιση, απλά βάλτε όλα τα υλικά στο μούλτι και χτυπήστε μέχρι να γίνει μία κρέμα ομοιγενής. |
4
Done
|
Βγάλτε το "δέντρο" από το ψυγείο και κόψτε το οριζόντια, σε 3-5 φέτες. Εγώ συνήθως κάνω 4 ή 5. |
5
Done
|
Κρατήστε στην άκρη 2 κ.σ. από την κρέμα, και την υπόλοιπη μοιράστε την ανάμεσα στα "πατώματα" του δέντρου. Στρώστε το σχήμα του δέντρου γύρω γύρω και απλώστε την κρέμα που κρατήσατε γύρω γύρω ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια (για να μπορέσουν να κολλήσουν τα διακοσμητικά μας!). |
6
Done
|