Ingredients
-
ΣΤΕΓΝΑ ΥΛΙΚΑ
-
1 πακέτο Cake GojiMix γεύση Βανίλιας
-
ΥΓΡΑ ΥΛΙΚΑ
-
3 αυγά μέτρια
-
1 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού
-
10-20γρ γάλα καρύδας (προσοχή όχι από κονσέρβα)
-
1 κ.γ. βιολογικό μηλόξυδο
-
150γρ ωμό βιολογικό λάδι καρύδας ή άοσμο βιολογικό λάδι καρύδας λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
Είδα μια μέρα την ανάρτηση ενός κέικ βανίλιας γνωστού και αγαπημένου μάγειρα/chef και μπήκα στον πειρασμό να το… πειράξω! Έκανα τις πιο safe αλλαγές αρχικά, και μετά ολοκλήρωσα με τις πιο δύσκολες.
Ένα κέικ βανίλιας κλασικό και εξίσου νόστιμο, αλλά υγιεινό, και τι εννοώ με αυτό:
1. Δεν έχει λευκό αλεύρι αλλά αλεύρι ντίνκελ ολικής, και γιατί να μη βάζετε το απλό γνωστό παλιό καλό μας αλεύρι; Μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
2. Δεν έχει λευκή ζάχαρη αλλά μέρος ζάχαρη καρύδας και μέρος ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου. Νομίζω δε χρειάζεται να σας πείσω ότι καλό είναι να μην τρώτε λευκή ζάχαρη, χαχαχα!
3. Δεν έχει βούτυρο, μαργαρίνες και άλλα συναφή λιπαρά αλλά αγνό και υγιεινό λάδι καρύδας, που μόνο ευεργετικό είναι για το σώμα μας και για πολλούς λόγους, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε φυτικά έλαια καλό είναι να το δείτε (εδώ) γιατί η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα δυστυχώς (αυτή της μαμάς και της γιαγιάς μας) περιέχει πολλά… άρα έχουμε μάθει σε λάθος συνήθειες. Καιρός όμως να τις αλλάξουμε, γι’ αυτό δεν είμαστε εδώ;!
4. Δεν έχει βανίλια του εμπορίου αλλά αιθέριο έλαιο βανίλιας ή φυσική βανίλια bourbon με υπέροχο άρωμα.
5. Δεν περιέχει αγελαδινό γάλα αλλά γάλα καρύδας.
Δώστε το λοιπόν άφοβα στα παιδάκια σας στο σχολείο και απολαύστε το κι εσείς με τον καφέ σας
Ingredients
ΣΤΕΓΝΑ ΥΛΙΚΑ |
|
1 πακέτο Cake GojiMix γεύση Βανίλιας | |
ΥΓΡΑ ΥΛΙΚΑ |
|
3 αυγά μέτρια | |
1 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού | |
10-20γρ γάλα καρύδας (προσοχή όχι από κονσέρβα) | |
1 κ.γ. βιολογικό μηλόξυδο | |
1 κ.γ. σποράκια φυσικής βανίλιας στικ ή | |
150γρ ωμό βιολογικό λάδι καρύδας ή άοσμο βιολογικό λάδι καρύδας λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου |
Steps
1
Done
|
Χτυπήστε το λάδι με τις ζάχαρες καλά, προσέξτε το λάδι να είναι λιωμένο μεν όχι ζεστό δε για να μη μαγειρευτούν τα αυγά που θα βάλετε στη συνέχεια. |
2
Done
|
Προσθέστε τα αυγά, ένα ένα, και χτυπήστε καλά να αφρατέψει το μείγμα. |
3
Done
|
Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα, το μηλόξυδο και το αιθέριο έλαιο βανίλιας (αν βάλετε τα σποράκια βανίλιας παρακάτω). |
4
Done
|
Ανακατέψτε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ. |
5
Done
|
Προσθέστε τα στεγνά στα υγρά και χτυπήστε με το μίξερ. |
6
Done
|
Βάλτε το μείγμα σε μία φόρμα 27εκ με αντικολλητικό χαρτί στον πάτο (όχι στα πλαϊνά) και ψήστε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα για 40-45 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή. |
7
Done
|
One Comment Hide Comments
Μπορούμε αντί για λάδι καρύδας να βάλουμε ελαιόλαδο;;;