Ingredients
-
200γρ βούτυρο καρύδας
-
30γρ λάδι καρύδας ωμό ή άοσμο
-
1 σταγόνα αιθέριο έλαιο βανίλιας ή 1/4 κ.γ. σποράκια βανίλιας από στικ
-
40γρ σιρόπι αγάβης ή ερυθριτόλη άχνη για low-carb/keto
-
2 κ.σ. ροδόνερο
-
10-15 raspberriesφρέσκα ή κατεψυγμένα
-
10-15γρ κολοκυθόσπορο ψίχα
Λατρεύω την καρύδα και σε όλες τις μορφές της, ωμή, το βούτυρό της, το λάδι της, την κρέμα της, το γάλα, σε αλεύρι, σε ψίχα (το γνωστό ινδοκάρυδο) ή σε νιφάδες! Είναι εξαιρετικά θρεπτική, μιας και περιέχει το λεγόμενο λαυρινικό οξύ (lauric acid) που μεταξύ άλλων προστατεύει το σώμα από μύκητες, βακτήρια και υιούς σκοτώνοντάς τα. Σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα υπάρχει στο λάδι της καρύδας, περίπου 7γρ σε μία κουταλιά της σούπας! Δεν είναι τυχαίο κάτι που μου είπε μία φίλη μου από τη Δομηνικανή Δημοκρατία: στα παιδιά, για να μην αρρωσταίνουν και να έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, δίνουν σαν πρόληψη 1 κ.γ. λάδι καρύδας την ημέρα κάθε πρωί για 10 μέρες! Αντί να καταφεύγουν στα φάρμακα, στρέφονται στα φάρμακα της φύσης που δεν έχουν παρά ωφέλειες για το σώμα, χωρίς παρενέργειες. Με εντυπωσίασε πολύ αυτή η πληροφορία, κι έτσι εκτίμησα ακόμα περισσότερο τον καταπληκτικό καρπό της καρύδας.
Επειδή λατρεύω τα γλυκά, προσπαθώ να τη χρησιμοποιώ με όλους τους τρόπους, έτσι όταν “έπεσα” πάνω σε μία συνταγή για μία πλάκα καρύδας με ροδόνερο, το οποίο επίσης αγαπώ πολύ, είπα να τη δοκιμάσω. Δυστυχώς, δε μου πέτυχε τόσο, η υφή της δεν έγινε όπως περίμενα και ήταν λίγο άγλυκη για τα δικά μου γούστα. Περιείχε επίσης φυστίκια αιγίνης, που στα γλυκά δε μου πολυαρέσουν.
Αποφάσισα λοιπόν, πατώντας πάνω στις αρχικές αυτές οδηγίες, να αλλάξω λίγο υλικά και αναλογίες και νομίζω ότι βγήκε μία πολύ ωραία συνταγή που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας! Στις φωτογραφίες θα δείτε ότι μπορείτε να την κάνετε σε μορφή πλάκας (σαν σοκολάτα) ή σε μπουκίτσες που εγώ προτιμώ γιατί είναι και πιο ευπαρουσίαστες και πιο εύκολες στη… χρήση!!!
Φώνη σ’ ευχαριστώ για τις ωραίες φωτογραφίες!!!
Ingredients
200γρ βούτυρο καρύδας | |
30γρ λάδι καρύδας ωμό ή άοσμο | |
1 σταγόνα αιθέριο έλαιο βανίλιας ή 1/4 κ.γ. σποράκια βανίλιας από στικ | |
40γρ σιρόπι αγάβης ή ερυθριτόλη άχνη για low-carb/keto | |
2 κ.σ. ροδόνερο | |
10-15 raspberries | |
10-15γρ κολοκυθόσπορο ψίχα |
Steps
1
Done
|
|
2
Done
|
Ρίχνετε το μείγμα σε μία μικρή φόρμα σιλικόνης και πιέστε λίγο να μπουν μέσα στο μείγμα ή σε θήκες σιλικόνης για σοκολατάκια, για να κάνετε ατομικές μπουκίτσες. |
3
Done
|
|
4
Done
|
Καταψύξτε για τουλάχιστον μισή ώρα, ή και περισσότερο για να σφίξει καλά. Διατηρήστε τα στην κατάψυξη. |
5
Done
|
Extra Tips
- Αντί για κολοκυθόσπορο, μπορείτε να δοκιμάσετε και φυστίκι αιγίνης ή καρύδια.
- Αν σας αρέσει περισσότερο, μπορείτε αντί για ροδόνερο να χρησιμοποιήσετε ανθόνερο!