Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
-
260γρ Αλεύρι Ντίνκελολικής άλεσης
-
50γρ σκούρο Κακάοή 5γρ παραπάνω αν έχετε απλό κακάο
-
2 κ.γ. baking powder
-
1 κ.γ. σόδαχωρίς αλουμίνιο
-
1/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
1/3 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιαςαν βρείτε bourbon προτιμήστε την, έχει πολύ πιο έντονο άρωμα, είναι όμως και πιο ακριβή
-
300γρ απλούς Χουρμάδεςή 400γρ αν χρησιμοποιήσετε φυσικούς
-
1 κούπα χλιαρό νερό
-
1 κ.γ. μηλόξυδο
-
80γρ ωμό Λάδι καρύδας
-
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
-
1 κ.γ. Σιρόπι αγαύης
-
1 κ.σ. ζεστό νερό
-
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
-
200γρ ωμό Λάδι καρύδας
-
360γρ Σιρόπι αγαύηςή μέλι
-
100γρ σκούρο Κακάο
-
2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού
-
2/3 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας
Ετοίμασα αυτή την τούρτα για ένα γλυκό μικρό αγγελούδι που γιόρτασε τα πρώτα γενέθλιά του! Επειδή τα σχόλια ήταν υπέροχα τη μοιράζομαι μαζί σας για να μπορείτε κι εσείς να την κάνετε στο σπίτι!
Είναι μία τούρτα με γέμιση και κάλυψη σοκολάτας, αλλά και με διακριτικό άρωμα καρύδας-πορτοκαλιού!!!
Μόνο να θυμάστε ότι για το σερβίρισμα θα πρέπει να τη βγάλετε λίγο νωρίτερα, επειδή χρησιμοποιούμε λάδι καρύδας το οποίο σταθεροποιείται αρκετά στο ψυγείο. Αν είναι καλοκαίρι, και 1 ώρα πριν αρκεί, αν είναι χειμώνας προτιμήστε να τη βγάλετε 2-3 ώρες πριν τη σερβίρετε, ώστε να μπορέσει να έρθει σε θερμοκρασία σωστή μέχρι το εσωτερικό της.
Ingredients
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ |
|
260γρ Αλεύρι Ντίνκελ | |
50γρ σκούρο Κακάο | |
2 κ.γ. baking powder | |
1 κ.γ. σόδα | |
1/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
1/3 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας | |
300γρ απλούς Χουρμάδες | |
1 κούπα χλιαρό νερό | |
1 κ.γ. μηλόξυδο | |
80γρ ωμό Λάδι καρύδας | |
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ |
|
1 κ.γ. Σιρόπι αγαύης | |
1 κ.σ. ζεστό νερό | |
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ |
|
200γρ ωμό Λάδι καρύδας | |
360γρ Σιρόπι αγαύης | |
100γρ σκούρο Κακάο | |
2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού | |
2/3 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας |
Steps
1
Done
|
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. |
2
Done
|
Ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά μαζί σε ένα μπωλ. Αν μπορούμε τα κοσκινίζουμε όλα (γίνεται πάντα πιο αφράτο όποιο κέικ και να κάνετε). |
3
Done
|
Βάζουμε τους χουρμάδες στο μίξερ (food processor) σε δόσεις και προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό νερό χτυπώντας ανά διαστήματα μέχρι να γίνουν μία ομοιόμορφη πάστα/κρέμα. |
4
Done
|
Προσθέτουμε το ξύδι και το λάδι και χτυπάμε ξανά, να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα (αν είναι χειμώνας και το λάδι καρύδας είναι σταθερό θα λιώσει με το ζεστό νερό που βάζουμε στους χουρμάδες, οπότε δε χρειάζεται να το λιώσετε πριν). |
5
Done
|
Ρίχνουμε το μείγμα των στεγνών υλικών στα υγρά υλικά και χτυπάμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Αν το μείγμα σας φαίνεται πολύ σφιχτό, προσθέστε ΛΙΓΟ νεράκι ακόμα, όχι όμως πολύ μη γίνει πολύ ρευστό γιατί δε θα φουσκώσει καλά το κέικ. |
6
Done
|
Λαδώνουμε λίγο μία κλασική στρόγγυλη φόρμα για τούρτα (διαμέτρου 26εκ) και ρίχνουμε το μείγμα. |
7
Done
|
Ψήνουμε για 35-45 λεπτά ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να βγαίνει η οδοντογλυφίδα καθαρή, μην το παραψήσετε όμως γιατί θα είναι στεγνή η τούρτα. |
8
Done
|
ΚΟΨΙΜΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙΠριν κάνετε τη διαδικασία που σας γράφω σιγουρευτείτε ότι το κέικ ΕΧΕΙ ΚΡΥΩΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ. Παίρνετε μία κλωστή, εγώ χρησιμοποιώ μία νάυλον κλωστή που έχω για να γλιστράει καλύτερα (αλλά και με κανονική γίνεται) και περάστε την οριζόντια στο κέικ να χωριστεί σε δύο στρώσεις. Όπως θα κάνατε αν θέλατε να το κόψετε με το μαχαίρι. Έτσι και είναι πιο εύκολο και γρήγορο! |
9
Done
|
ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙΑνακατέψτε τα υλικά του σιροπιού σε ένα μικρό μπωλάκι και με το πινέλο βουτάτε και περάστε τα δύο παντεσπάνι σε όλη την επιφάνεια. Αν θέλετε περισσότερο σιροπιασμένη την τούρτα ετοιμάστε μία δεύτερη δόση. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξετε εδώ, είναι να σιροπιάστε το "πάνω" παντεσπάνι από την κάτω πλευρά του (να το γυρίσετε ανάσκελα δηλαδή), καθώς λόγω της κρούστας του από πάνω το σιρόπι θα γλιστράει αντί να απορροφάται. Έτσι γυρίστε το ανάσκελα, και θα δείτε ότι θα σιροπιαστεί μια χαρά. Μετά θα το τοποθετήσετε με την πάνω μεριά του κανονικά για να στήσετε την τούρτα σας. |
10
Done
|
ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΛΑΣΑΡΙΣΜΑΑφαιρέστε το πάνω παντεσπάνι χρησιμοποιώντας δύο φαρδιά μαχαίρια ή δύο μεγάλες σπάτουλες και βάλτε το σε μία άκρη. |
11
Done
|
Τοποθετήστε το "κάτω" παντεσπάνι στο δίσκο σερβιρίσματος. |
12
Done
|
Ανακτέψτε όλα τα υλικά του γλάσου σε ένα μπωλ με το σύρμα (αυγοδάρτη), αν είναι χειμώνας και το λάδι καρύδας είναι στερεό θα χρειαστεί να το λιώσετε πριν με τη μέθοδο του μπεν μαρί. Ρίξτε περίπου τη μισή ποσότητα πάνω στο πατεσπάνι. Αφήστε 1εκ γύρω γύρω γιατί το γλάσο θα "απλώσει" λίγο, ειδικά όταν τοποθετήσετε πάνω το άλλο παντεσπάνι. Βάλτε το για 10-15 λεπτά στο ψυγείο, όχι όμως πολύ περισσότερο γιατί δε θα κολλάει στο γλάσο το πάνω παντεσπάνι και όταν πάτε να κόψετε την τούρτα θα κουνιέται...! |
13
Done
|
Στη συνέχεια βγάλτε το, και τοποθετήστε από πάνω το "πάνω" παντεσπάνι! Πιέστε λίγο με τα χέρια σας (φορέστε γάντια) ώστε να "κολλήσει" στην κρέμα σοκολάτας. Στη συνέχεια γλασάρετε με μία μικρή σπάτουλα με το υπόλοιπο γλάσο εξωτερικά την τούρτα σας και διακοσμήστε την. Εγώ κατόπιν προτίμησης της μαμάς χρησιμοποίησα πορτοκαλοκόκκινα λουλούδάκια! |
Extra Tips
- Αν επιθυμείτε πιο γλυκό το γλάσο προσθέστε λίγη αγάβη ακόμα.
- Διακοσμήστε με ξηρούς καρπούς ή φρούτα ή χρησιμοποιήστε και άλλα φυσικά υλικά (κλαδάκια, φύλλα από τα φρούτα που έχετε στη φρουτιέρα στο σπίτι!).
- Για παιδικές τούρτες μπορείτε να βάλετε πάνω και για αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών σας (αφήστε λίγο χώρο για τα κεράκια!) όπως κάναμε εμείς στα γενέθλια του Νίκου, του μεγάλου μου γιου, που χρησιμοποιήσαμε μία “παράσταση πειρατών” playmobile.
- Να θυμάστε ότι για το σερβίρισμα θα πρέπει να τη βγάλετε λίγο νωρίτερα, επειδή χρησιμοποιούμε λάδι καρύδας το οποίο σταθεροποιείται αρκετά στο ψυγείο. Αν είναι καλοκαίρι, και 1 ώρα πριν αρκεί, αν είναι χειμώνας προτιμήστε να τη βγάλετε 2-3 ώρες πριν τη σερβίρετε, ώστε να μπορέσει να έρθει σε θερμοκρασία σωστή μέχρι το εσωτερικό της.