Ingredients
-
ΣΤΕΓΝΑ ΥΛΙΚΑ
-
ένα πακέτο GojiMix για γκρανόλα ή μπάρες με γεύση Καρύδα πορτοκάλι
-
ΥΓΡΑ ΥΛΙΚΑ
-
2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού
-
50γρ λιωμένο λάδι καρύδας
-
100γρ σιρόπι αγάβης
Γκρανόλα… θα μου πείτε “τι είναι αυτό;”, και μέχρι πριν λίγο καιρό κι εγώ το ίδιο αναρωτιόμουν. Μέχρι τώρα, όλα τα δημητριακά πρωινού ως έλληνες τα λέγαμε “κορν φλέικς”, άσχετα με το αν ήταν άλλα δημητριακά και όχι νιφάδες καλαμποκιού, χαχαχα, κλασικά! Τα τελευταία χρόνια όμως, άρχισαν να εμφανίζονται νέες ορολογίες, “μούσλι” και “γκρανόλα”. Μέχρι να ξεκαθαρίσω κι εγώ στο μυαλό μου τη διαφορά, μου πήρε λίγο καιρό!
Μούσλι είναι ο συνδυασμός δημητριακών και αποξηραμένων φρούτων, συνήθως, ανάλογα με την εταιρεία και τη γεύση. Γκρανόλα είναι ο συνδυασμός δημητριακών, ξηρών καρπών, σπόρων, αποξηραμένων φρούτων και ότι άλλο σας αρέσει καραμελωμένα και ψημένα, σπασμένα στη συνέχεια σε κομμάτια για να μπορούν να τρώγονται στο γάλα με το κουτάλι. Ένα σπασμένο παστέλι σε κομμάτια για να το καταλάβετε καλύτερα, μόνο που στο εμπόριο όλες οι γκρανόλα έχουν ζάχαρη (πλην φωτεινών εξαιρέσεων που είναι πολύ ακριβές).
Έτσι, ήθελα να βρω μία συνταγή για γκρανόλα, μιας και αρέσει πολύ στον πρωταθλητή του σπιτιού, στο κολύμπι και στην καρδιά μου (!), τον αγαπημένο μου σύζυγο, Κωνσταντίνο. Προτιμάει τη σοκολατένια γκρανόλα κι έτσι ξεκινήσαμε από εκεί! Ακολούθησε η γεύση Καρύδα-Πορτοκάλι που έγινε ανάρπαστη!
Σε αυτή τη συνταγή συνδυάζονται σπόροι, δημητριακά, ξηροί καρποί, σπόροι (λιναρόσπορος, σπόροι κάνναβης, σπόροι chia) και άλλα superfoods και δίνουν ένα εκπληκτικό τραγανό αποτέλεσμα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις κλασικές γκρανόλα του εμπορίου. Για γλυκαντικό χρησιμοποιούμε την αγάβη (εσείς μπορείτε να βάλετε και μέλι) και ζάχαρη καρύδας, που μαζί με το λάδι καρύδας φτιάχνουν την τέλεια καραμέλα! Υπενθυμίζω ότι το λάδι καρύδας αυξάνει το μεταβολισμό μας και έτσι βοηθά στην προσπάθεια καύσης λίπους. Εσείς μπορείτε να κάνετε και δικές σας παραλλαγές (πχ αλλάζοντας ξηρούς καρπούς, προσθέτοντας τα αγαπημένα σας αποξηραμένα φρούτα) αρκεί να κρατάτε τις αναλογίες για να σας βγαίνει σωστά καραμελωμένη και γλυκιά η γκρανόλα σας.
Βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και άλλα, θα δώσουν στο πρωινό το δικό σας και των παιδιών σας την καλύτερη ώθηση για μία παραγωγική ημέρα!
Συστατικά: βρώμη, νιφάδες καρύδας, ζάχαρη καρύδας, αλεσμένος λιναρόσπορος, χρυσός λιναρόσπορος, αμύγδαλα.
Ingredients
ΣΤΕΓΝΑ ΥΛΙΚΑ |
|
ένα πακέτο GojiMix για γκρανόλα ή μπάρες με γεύση Καρύδα πορτοκάλι | |
ΥΓΡΑ ΥΛΙΚΑ |
|
2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού | |
50γρ λιωμένο λάδι καρύδας | |
100γρ σιρόπι αγάβης |
Steps
1
Done
|
Ανακατέψτε τα πρώτα 10 (στεγνά υλικά) σε ένα μπωλ. |
2
Done
|
Ανακατέψτε σε ένα άλλο μπωλ τα υπόλοιπα υγρά υλικά και προσθέστε τα μετά στα στεγνά. Ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. |
3
Done
|
|
4
Done
|
Γυρίστε τη γκρανόλα από την ανάποδη μεριά, για να ψηθεί καλά και από κάτω και αφήστε άλλα 10 λεπτά το ταψί στο φούρνο σβήνοντας τον και αφήνοντας την πόρτα λίγο ανοιχτή (βάλτε το γάντι να έχει άνοιγμα 1-2 εκ περίπου). |
5
Done
|
Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο και αφού κρυώσει καλά σπάστε τα κομμάτια που θέλετε. Αν θέλετε να φτιάξετε μπάρες, βάλτε το μείγμα σε μία φόρμα του κέικ, ψήστε για λίγο παραπάνω, 25-30 λεπτά ανάλογα με το φούρνο και κόψτε τις μπάρες αφού κρυώσει καλά. |
6
Done
|
Φυλάξτε τη γκρανόλα σε αεροστεγές δοχείο γιατί αλλιώς θα μαλακώσει. |
2 Comments Hide Comments
Καταπληκτικο!!!! Μπραβο
Ευχαριστω
Κι εγώ ευχαριστώ για το feedback! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!