Ingredients
-
60-70 φρέσκα αμπελόφυλλα και 10 ακόμα περίπου για τον πάτο της κατσαρόλας
-
600γρ ρύζι μπασμάτι
-
70γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας
-
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμέναή ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι
-
1 σκελίδα σκόρδοή λίγη σκόνη σκόρδου
-
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη
-
2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
2 κ.γ. τριμμένο δυόσμο
-
2-3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
-
1 1/2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού λεμονιού
Ντολμαδάκια… μα τι μεζές! Ειδικά αν είναι φτιαγμένα με φρέσκα αμπελόφυλλα (καθώς αυτά της κονσέρβας είναι πολύ κατώτερα) είναι από τα νοστιμότερα νηστίσιμα (και δει vegan!) ορεκτικά του τόπου μας.
Από μικρή, θυμάμαι τη γιαγιά μου τη Μαρίτσα, εκπληκτική μαγείρισσα με καταγωγή από τη Σμύρνη, να μαζεύει τέτοια εποχή κάθε χρόνο αμπελόφυλλα από το κλίμα της αυλής. Είχαμε μία φανταστική κλιματαριά στην αυλή του σπιτιού, όπου καθόμασταν το καλοκαίρι για να φάμε, κάτω από τη σκιά και τη δροσιά του. Ο παππούς τη φώναζε να μη του χαλάει τη σκιά, εκείνη όμως του απαντούσε με το σερβίρισμα των πιο νόστιμων ντολμάδων του κόσμου! Τον αποζημίωνε πάντως!
Μιας και μάλλον έχω πάρει το μεράκι της γιαγιάς στο μαγείρεμα (πήρα το όνομα, πήρα και τη χάρη που λένε!) αλλά το γύρισα στο πιο light, είπα σήμερα να πειραματιστώ να φτιάξω τη μοντέρνα έκδοση των πιο light και υγιεινών, πάντα όμως παραδοσιακών ντολμαδακίων! Αντικατέστησα λοιπόν στο μαγείρεμα το ελαιόλαδο με το λάδι καρύδας και αντί για ρύζι καρολίνα ή ότι άλλο έβαζε η γιαγιά που λαπάδιαζε καμιά φορά, προτίμησα το αγαπημένο μου ρύζι μπασμάτι.
Ανάλογα με το πόσο θα τα βράσετε μπορούν να γίνουν πιο σπυρωτά ή πιο μαλακά, εγώ τα προτιμώ λίγο σκληρά, να κρατάει στο δόντι που λέμε το ρύζι. Μπορείτε να τα σερβίρετε με λεμονάκι ή αν τρώτε γαλακτοκομικά, να τα συνδυάσετε με ένα ωραίο πρόβειο ή κατσικίσιο γιαούρτι.
Ingredients
60-70 φρέσκα αμπελόφυλλα και 10 ακόμα περίπου για τον πάτο της κατσαρόλας | |
600γρ ρύζι μπασμάτι | |
70γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας | |
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα | |
1 σκελίδα σκόρδο | |
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη | |
2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
2 κ.γ. τριμμένο δυόσμο | |
2-3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο | |
1 1/2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού λεμονιού |
Steps
1
Done
|
Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι, το ρύζι, το αλάτι και όλα τα μυρωδικά και τσιγαρίζετε για 4-5 λεπτά μέχρι να δείτε το ρύζι να ασπρίζει. |
2
Done
|
Στην κατσαρόλα που θα βράσετε τα ντολμαδάκια, στρώνετε 1-2 στρώσεις αμπελόφυλλα, πριν αρχίζετε να στρώνετε τα ντολαμαδάκια για να μην καούν στο βράσιμο. |
3
Done
|
|
4
Done
|
Extra Tips
Να θυμάστε μόνο, ότι αν τα διατηρήσετε στο ψυγείο, θα πρέπει να τα ζεστάνετε πριν τα σερβίρετε καθώς το λάδι καρύδας στερεοποιείται στο ψυγείο και δε θα έχουν ωραία αίσθηση κρύα.