0 0
Ντολμαδάκια γιαλαντζί light!

Ντολμαδάκια γιαλαντζί light!

Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Gluten Free
  • Pot
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 1 h
  • Serves 60-70 ντολμαδάκια
  • Medium

Ingredients

Ντολμαδάκια… μα τι μεζές! Ειδικά αν είναι φτιαγμένα με φρέσκα αμπελόφυλλα (καθώς αυτά της κονσέρβας είναι πολύ κατώτερα) είναι από τα νοστιμότερα νηστίσιμα (και δει vegan!) ορεκτικά του τόπου μας.

Από μικρή, θυμάμαι τη γιαγιά μου τη Μαρίτσα, εκπληκτική μαγείρισσα με καταγωγή από τη Σμύρνη, να μαζεύει τέτοια εποχή κάθε χρόνο αμπελόφυλλα από το κλίμα της αυλής. Είχαμε μία φανταστική κλιματαριά στην αυλή του σπιτιού, όπου καθόμασταν το καλοκαίρι για να φάμε, κάτω από τη σκιά και τη δροσιά του. Ο παππούς τη φώναζε να μη του χαλάει τη σκιά, εκείνη όμως του απαντούσε με το σερβίρισμα των πιο νόστιμων ντολμάδων του κόσμου! Τον αποζημίωνε πάντως!

Μιας και μάλλον έχω πάρει το μεράκι της γιαγιάς στο μαγείρεμα (πήρα το όνομα, πήρα και τη χάρη που λένε!) αλλά το γύρισα στο πιο light, είπα σήμερα να πειραματιστώ να φτιάξω τη μοντέρνα έκδοση των πιο light και υγιεινών, πάντα όμως παραδοσιακών ντολμαδακίων! Αντικατέστησα λοιπόν στο μαγείρεμα το ελαιόλαδο με το λάδι καρύδας και αντί για ρύζι καρολίνα ή ότι άλλο έβαζε η γιαγιά που λαπάδιαζε καμιά φορά, προτίμησα το αγαπημένο μου ρύζι μπασμάτι.

Ανάλογα με το πόσο θα τα βράσετε μπορούν να γίνουν πιο σπυρωτά ή πιο μαλακά, εγώ τα προτιμώ λίγο σκληρά, να κρατάει στο δόντι που λέμε το ρύζι. Μπορείτε να τα σερβίρετε με λεμονάκι ή αν τρώτε γαλακτοκομικά, να τα συνδυάσετε με ένα ωραίο πρόβειο ή κατσικίσιο γιαούρτι.

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 1.050 times, 1 visits today)


Ingredients

60-70 φρέσκα αμπελόφυλλα και 10 ακόμα περίπου για τον πάτο της κατσαρόλας
600γρ ρύζι μπασμάτι
70γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα ή ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο ή λίγη σκόνη σκόρδου
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη
2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
2 κ.γ. τριμμένο δυόσμο
2-3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 1/2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού λεμονιού

Steps

1
Done

Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι, το ρύζι, το αλάτι και όλα τα μυρωδικά και τσιγαρίζετε για 4-5 λεπτά μέχρι να δείτε το ρύζι να ασπρίζει.

2
Done

Στην κατσαρόλα που θα βράσετε τα ντολμαδάκια, στρώνετε 1-2 στρώσεις αμπελόφυλλα, πριν αρχίζετε να στρώνετε τα ντολαμαδάκια για να μην καούν στο βράσιμο.

3
Done

Γεμίζετε με 1-1,2 κ.γ. γέμιση κάθε αμπελόφυλλο και το τυλίγετε σφιχτά. Τα στρώνετε στην κατσαρόλα όσο γίνετε πιεσμένα και σφιχτά.

4
Done

Τοποθετήστε ένα-δύο πιάτα πάνω από τα ντολμαδάκια για να κρατηθούν σταθερά, και γεμίστε νερό την κατσαρόλα μέχρι να καλυφθούν τα πιάτα. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, μετρήστε 15 λεπτά για να γίνουν σπυρωτά, αλλιώς αφήστε τα 20 λεπτά για να βγουν πιο μαλακά. Σερβίρετε με λεμόνι ή γιαούρτι.



Extra Tips

Να θυμάστε μόνο, ότι αν τα διατηρήσετε στο ψυγείο, θα πρέπει να τα ζεστάνετε πριν τα σερβίρετε καθώς το λάδι καρύδας στερεοποιείται στο ψυγείο και δε θα έχουν ωραία αίσθηση κρύα.

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Απολαυστικές μπουκίτσες εσπεριδοειδών
next
Ψητά σπαράγγια

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.